Asiantuntijakysely: Sodat ja vesikriisit suurimmat globaalit riskit | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asiantuntijakysely: Sodat ja vesikriisit suurimmat globaalit riskit

Maailman talousfoorumin asiantuntijoille tekemän kyselyn mukaan geopolitiikkaan ja ympäristöön liittyvät ongelmat ovat maailmalle suurempia uhkia kuin taloudelliset ongelmat.

Valtioiden väliset konfliktit, joilla on alueelliset seuraukset, ovat tällä hetkellä maailman todennäköisin globaali riski, käy ilmi tuoreesta Global Risks 201 -raportista, joka julkaistiin parhaillaan käynnissä olevan Maailman talousfoorumin kokouksen alla.

Foorumin julkaisema raportti perustuu lähes 900:lle, muun muassa hallituksia, järjestöjä ja yliopistoja edustavalle asiantuntijalle tehtyyn kyselyyn siitä, mitkä ovat maailma kohtaavat suurimmat globaalit riskit. Tutkimuksessa arvioitiin 28:aa globaalia riskiä, jotka jaoteltiin taloudellisiin, ympäristöllisiin, geopoliittisiin, yhteiskunnallisiin ja teknologisiin.

Kyselyn mukaan ympäristö ja geopolitiikka saavat tutkimuksen mukaan asiantuntijoiden silmissä suuremman painoarvon kuin taloudelliset. Etenkin konflikteista, terrori-iskuista ja joukkotuhoaseista ollaan enemmän huolissaan kuin viime vuonna.

Konfliktien jälkeen todennäköisimpiä riskejä ovat kyselyn mukaan äärimmäiset sääilmiöt, kansallisten hallintojärjestelmien epäonnistuminen, valtioiden romahtamiset sekä korkea työttömyys.

Vaikutuksiltaan suurimpia riskejä ovat asiantuntijoiden mukaan vesikriisit. Niiden jälkeen listalla seuraavina ovat tartuntatautien nopea leviäminen, joukkotuhoaseet, konfliktit ja epäonnistuminen ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.

Vesikriisit luokiteltiin kyselyssä myös yhdeksi niistä kriiseistä, jotka maailma on vähiten valmis kohtaamaan. Tutkijoiden mukaan globaali veden kysyntä ylittää tarjonnan 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia