Asiantuntija: Taistelu hiviä vastaan ei ole ohi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asiantuntija: Taistelu hiviä vastaan ei ole ohi

Hyvistä uutisista huolimatta työtä ja haasteita riittää roppakaupalla, sanoo Suomessa vieraillut Phumzile Mabizela.

Vaikka hiv-tartuntojen määrä esimerkiksi Etelä-Afrikassa on kääntynyt merkittävään laskuun ja lääkkeiden saanti on parantunut, niin taistelu ei ole suinkaan ohi, muistuttaa Suomessa vieraillut etelä-afrikkalainen asiantuntija Phumzile Mabizela.

"Erityisesti kansainvälinen yhteisö ja rikas pohjoinen ovat viime aikoina levittäneet sellaista viestiä, että taistelu olisi ikään kuin voitettu", Mabizela kommentoi.

"Meidän tehtävämme on muun muassa taistella yhdessä lääkeyhtiöiden ahneutta vastaan, jotta lääkkeiden hinnat pysyisivät kohtuullisina."

"Työtä ja haasteita kuitenkin vielä riittää. Tavoitteena tulisi olla se, että hiv-tartunnat ja aids-kuolemat häviävät maailmasta kokonaan sekä ennen kaikkea se, että tautiin liittyvä stigma saataisiin kitkettyä", hän jatkaa.

Liian optimistisen sanoman vaarana on Mabizelan mukaan se, että resursseja vähennetään ja vielä olemassa olevat epäkohdat jäävät huomiotta.

"Se, että hiv-positiivisilla on nyt paremmat mahdollisuudet saada lääkitystä, ei riitä. Myös ruokaturvaa tulisi kehittää, sillä ravinteikas ruoka on tärkeä osa tartunnan saaneiden hyvinvointia. Lisäksi uuden sukupolven lääkkeiden hinnat näyttävät koko ajan nousevan, mikä vaikeuttaa erityisesti köyhien mahdollisuuksia saada niitä käsiinsä", Mabizela täsmentää.

"Meidän tehtävämme on muun muassa taistella yhdessä lääkeyhtiöiden ahneutta vastaan, jotta lääkkeiden hinnat pysyisivät kohtuullisina. Tätä sanomaa haluan viestittää nyt myös täällä Suomessa", hän jatkaa.

Lisäksi Mabizela korostaa, ettei hiv- ja aids-kysymystä tulisi tarkastella ainoastaan lääketieteellisenä tai moraalisena ongelmana. Ensimmäinen on usein sekulaarien toimijoiden, jälkimmäinen konservatiivisten uskonnollisten yhteisöjen helmasynti.

"On muistettava, että hiv on virus, joka voi tarttua kehen tahansa. Se ei siten ole moraalinen kysymys. Lisäksi hiv on sosiaalinen ja psykologinen haaste, jota on tarkasteltava laajemmin kuin vain lääketieteellisesti."

Marginaaliin kuuluvat haavoittuvimpia

Mabizela painottaa, että erityisen haavoittuvia ovat yhteisöjen marginaaliryhmät kuten homoseksuaalit ja vammaiset sekä ne, joilla on yhteisöissä vähemmän valtaa kuten naiset ja tytöt. Heillä ei useinkaan ole riittäviä resursseja tiedon tai terveydenhoidon saamiseksi.

"Erityisesti köyhyys ajaa nuoria tyttöjä suhteeseen tai avioliittoon vanhempien miesten kanssa, joilla on varallisuutta, mutta jotka saattavat kantaa myös hi-virusta", Mabizela kertoo.

Tartunnan saaneet ovat kohdanneet pitkään negatiivista leimaamista ja syrjintää. Olennaista onkin pyrkiä muuttamaan ihmisten asenteita. Työssä ollaan myös saavutettu menestystä, hän huomioi.

"Kokemus on osoittanut, että kun yhteisö kohtaa suuren mittakaavan kriisin, niin stigmasitaation aste vähenee. Mutta esimerkiksi homoseksuaalien asema on edelleen erityisesti perinteisissä yhteisöissä haastava."

Mabizela muistuttaa, että lisäksi on monia ihmisryhmiä, joista ei hiv- ja aids-keskusteluissa juurikaan puhuta.

"Tartunnat ovat lisääntyneet myös varakkaiden ja vanhusten keskuudessa, mutta he jäävät julkisessa keskustelussa helposti varjoon. Heidän tarinaansa ei ole osattu tuoda esille."

Myös maskuliinisuuden käsitystä tulisi Mabizelan mukaan haastaa.

"Monessa kulttuurissa vallitsee käsitys, että miehen on oltava vahva. Tämä on johtaa usein siihen, että he eivät välttämättä hae hoitoa tai edes tule testattaviksi. Meidän tulisi kasvattaa pojistamme terveydestään vastuuntuntoisesti huolta pitäviä miehiä."

Phumzile Mabizela vieraili viime viikolla Suomessa Lähetysseuran kutsumana.

Uskonnolliset yhteisöt haasteena ja voimavarana

Phumzile Mabizela toimii kansainvälisen hiv- ja aids-työtä tekevän uskonnollisten yhteisöjen Inerela+ -verkoston johtajana. Järjestön työntekijät ovat joko itse hiv-positiivisia tai sairaus koskettaa heidän lähipiiriään. Mabizela itse sai diagnoosin vuonna 1999.

"Päätin, etten aio elää pelossa, vaan toivossa. Tätä toivon sanomaa haluan välittää myös muille."

Stigman kitkeminen sekä henkisen tuen ja toivon antaminen ovat Inerelan tärkeimpiä tavoitteita. Järjestö kouluttaa uskonnollisia johtajia levittämään niin kutsuttua "positiivisen teologian" sanomaa yhteisöissä.

"Toki uskonnollisten yhteisöjen suhtautuminen hiviin ja aidsiin on ollut pitkään moralisoiva ja stigmatisoiva, ja edelleen monet konservatiiviset tahot ylläpitävät haitallisia rakenteita. Mutta on olemassa myös edistyksellisimpiä voimia, jotka pyrkivät purkamaan niitä", Mabizela kertoo.

"Meidän vastuullamme onkin nyt positiivisen teologian levittäminen, jossa pyrimme kitkemään aidsiin ja hiviin liittyvää negatiivista leimaa sekä tarjota tukea ja toivoa tartunnan saaneille", hän jatkaa.

Mabizela myös muistuttaa, että uskonnollisilla yhteisöillä on usein erityisesti etelässä etulyöntiasema aids- ja hiv-työn parissa.

"Meillä on auktoriteetti ja toimimme yhteisöjen moraalisena selkärankana. Tavoitamme laajat joukot, sillä meillä on ikään kuin jo valmiit yleisöt. Ja kun puhumme, ihmiset todella kuuntelevat", Mabizela selventää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia