Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Asiantuntija purkaa pakolaisluuloja: "Kyse ei ole vetovoimatekijöistä"

Rajojen sulkeminen ei tarkoita, että ihmiset lakkaavat tulemasta Eurooppaan. Kyse ei ole vetovoimatekijöistä, sanoo Suomessa vieraileva Amnesty Internationalin Europpa-työn varajohtaja Gauri van Gulik.
Syyrialaispakolainen Turkissa. (Kuva: European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Pakolaiskriisi on Euroopalle myös poliittinen ja rakenteellinen kriisi, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Eurooppa-työn varajohtaja Gauri van Gulik. Hänen mukaansa Eurooppa ei ole saanut aikaan oikeastaan minkäänlaisia poliittisia ratkaisuja pakolaiskriisin hoitamiseksi.

"Kahden vuoden, kaiken paniikin, Alan Kurdin, tuhansien mereen kuolleiden jälkeen olemme täysin samassa pisteessä, mitä tulee poliittisiin ratkaisuihin. Ainoa, mistä on sovittu, on rajojen vahvistaminen sekä pakolaisongelman ulkoistaminen", tänä viikonloppuna Suomessa vieraileva Gulik kritisoi.

Hän viittaa EU:n Turkin kanssa keväällä tekemään sopimukseen pitää turvapaikanhakijat Turkissa sekä esimerkiksi EU:n uusien rajajoukkojen lanseeraamiseen tällä viikolla. Moni maa on myös tätä ennen vahvistanut rajavalvontaansa ja rakentanut aitoja rajoilleen.

Se ei auta, ja se on todistettu myös Amnestyn tutkimuksissa, van Gulik painottaa.

"Rajojen sulkeminen ei tarkoita, että ihmiset lakkaavat tulemasta Eurooppaan. Sulkeminen perustuu väärään oletukseen siitä, että kyse on vetovoimatekijöistä. Euroopassa väitetään, ettei ihmisten tuloa pidä helpottaa eikä olosuhteista tehdä hyviä, koska se vetäisi ihmisiä tänne. Olemme dokumentoineet yhä uudelleen, että ihmiset kuitenkin työnnetään tänne, ei vedetä."

Esimerkiksi Suomessa on perusteltu ulkomaalaisten sosiaaliturvan kutistamista sillä, että se vähentäisi Suomeen "vetäviä tekijöitä".

Van Gulikin mukaan ihmiset lähtevät liikkeelle joko perheidensä perässä tai muun selkeän syyn takia tai vain löytääkseen paikan, jossa hengittää vapaammin. Se, että kohdemaan olot olisivat merkittävä tekijä, on myytti, hän sanoo.

Amnesty julkaisi tällä viikolla oman ehdotuksensa poliittisesta ratkaisusta siihen, mitä tehdä Eurooppaan tuleville pakolaisille. Sen mukaan pitäisi luoda järjestelmä, joka jakaisi pakolaiset vastaanottajamaiden kapasiteetin mukaan. Siihen, montako pakolaista kunkin maan pitäisi ottaa, vaikuttaisivat esimerkiksi vauraus ja työllisyystilanne.

Suomi osa huolestuttavaa trendiä

Van Gulik on huolissaan siitä, että pakolaiskriisi näyttää aiheuttaneen myös lainsäädäntöön liittyvän kriisin Euroopassa. Monet maat ovat vaikeuttaneet kriisin kärjistyttyä pakolaisaseman saamista sekä heikentäneet niiden asemaa, jotka suojan ovat saaneet esimerkiksi tekemällä oleskelusta määräaikaista tai vähentämällä oikeutta juridiseen apuun tai muihin palveluihin.

Osana trendiä on hänen mukaansa myös Suomi, joka on esimerkiksi määritellyt, että Irakiin voi palauttaa turvapaikanhakijoita ja vähentänyt turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia oikeusapuun.

"Tämä on huolestuttavaa, koska se on pitkäaikainen muutos. Kyseessä on pakolaisia suojelevan järjestelmän purkamisesta", hän sanoo.

Ääriajattelu huolettaa

Samaan aikaan myös rasismi ja ksenofobia ovat Euroopassa lisääntyneet, mikä on näkynyt sekä poliitikkojen puheissa että äärijärjestöjen aktivoitumisessa. Van Gulik ei kuitenkaan ole ensisijaisesti huolissaan äärioikeistosta, vaan tavallisista puolueista, jotka esittävät äärioikealle suuntautuvia ajatuksia.

Hän viittaa esimerkiksi brittikonservatiivien ehdotukseen erotella yritysten ulkomaiset työntekijät brittiläisistä.

"Mitä seuraavaksi? Tarra kaikkiin ulkomaalaisiin?"

Van Gulik muistuttaa kuitenkin, että Amnestyn hiljattain tekemän kyselytutkimuksen mukaan useimmat eurooppalaiset olisivat valmiita takaamaan pakolaisille turvallisen tulon Eurooppaan ja omaan maahansa.

"Haluan haastaa ajatuksen siitä, että koko Eurooppa olisi pakolaisvastainen, en usko, että se on totta. Esimerkiksi Unkarissa oikeistolaiset ovat auttaneet pakolaisia, vapaaehtoisuudessa ja aktivismissa on ollut oikea aalto. Myös positiivisia asioita tapahtuu."

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU EurooppaSuomi Amnesty International

Lue myös

Punavalkoinen laiva satamassa.

Koronavirus tyhjensi Välimeren siirtolaisia pelastavista avustuslaivoista –”Tilanne on entistäkin kaoottisempi”, sanoo tutkija

Koronaviruksen aiheuttama hätätila ja Välimeren maiden päätökset ovat tehneet järjestöjen meripelastustoiminnasta lähes mahdotonta. “Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu, eli koronavirus, ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, sanoo italialainen tutkija Matteo Villa.
Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puunrankoja lumen keskellä, taustalla tunturi.

Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi

Ympäristötietoinen matkaaja voi nykyisin osallistua vaikkapa merikilpikonnien suojeluun. Keskivertoturistin on kuitenkin vaikea tietää, mikä on oikeaa ekomatkailua. Matkailututkimuksen tutkijatohtorin Tarja Salmelan mukaan kaikesta matkailusta pitäisi pyrkiä tekemään ekologista.
Musta-puna-vihreä Malawin lippu taivasta ja pilviä vasten.

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä

Ihmiskaupan uhreiksi joutuu Malawissa etenkin maaseudun naisia ja tyttöjä. Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että tekijät selviytyvät usein vain sakoilla tai kokonaan ilman rangaistusta. ”Lainvalvojat eivät täysin ymmärrä lakia ja miten sitä pitäisi tulkita”, kritisoi ihmiskaupan vastaisten järjestöjen verkoston toiminnanjohtaja Caleb Thole.
Lapsi piirustusvälineiden kanssa kuvattuna ylhäältäpäin.

Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa

Koronaviruskriisistä seuraava ihmisten toimeentulon ja peruspalveluiden heikkeneminen voi syöstä lisää lapsia köyhyyteen. ”Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, muistuttaa Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.
Hengityssuojaimella suojautunut asiakas ja huivilla suojautunut myyjä vihannestorilla.

Afrikan mailla on arvokasta kokemusta kriisinhallinnasta, mutta se unohtuu länsimaisessa koronauutisoinnissa

Kun koronavirus julistettiin maaliskuussa pandemiaksi, huolestuneet katseet kohdistuivat Afrikkaan. Länsimaiset mediat ylläpitävät koronauutisoinnillaan köyhyyden ja kurjuuden värittämää Afrikka-narratiivia. Todellisuudessa manner on pärjännyt koronan vastaisessa taistelussa varsin hyvin, kirjoittavat Essi Nordbäck ja Linda Lammensalo.
Farkut lähikuvassa roikkumassa narulla.

Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset

Huonolaatuisen ja epäeettisen pikamuodin haitat tunnetaan, mutta silti sen ostaminen houkuttaa kuluttajia. Muotoilun ja muodin professori Kirsi Niinimäki ja vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme kertovat, miksi näin on ja miten siitä voi päästä eroon.

Tuoreimmat

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä
Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa
Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi
Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset
Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”
Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa
Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti
Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”
YK: Maailman kehitys voi tänä vuonna kääntyä taaksepäin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – Koulutus on 1980-luvun tasolla
Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Luetuimmat

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
EU:hun pyrkivät siirtolaiset ahdingossa Balkanilla
Voisiko vaatteita valmistaa ekologisesti ja ilman hikipajoja? – Siihen tähtää uusi tutkimushanke
Kehitysyhteistyöstä tuli koronaviruksen torjuntaa – Moni suomalaisjärjestö jakaa nyt apua pandemian vaikutuksista kärsiville, mutta samalla pelätään lahjoitusten vähenemistä
Aavikkokulkusirkka on ”eloonjäämisen mestari”, jonka parvet voivat syödä päivässä 35 000 ihmisen ruuat – ”Ihmiset eivät uskalla viljellä, koska he tietävät, että ne ovat tulossa”, kertoo avustusjärjestön työntekijä Etiopiasta
”Monet pelkäävät, etteivät kuole koronaan vaan muihin tauteihin tai nälkään” – Afrikassa on todettu vielä vähän tartuntoja, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo
Unkarin parlamentti kieltäytyi ratifioimasta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta – ”Yritys kääntää huomio pois maan omista epäonnistumisista”, sanoo Amnesty
Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion
Ensimmäinen koronavirustartunta todettu maailman suurimmalla pakolaisleirillä – ”Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”