Uutiset

Asiantuntija lyttää seksin oston kriminalisoinnin hyödyt

Myös järjestöt vastustavat oikeusministerin esille nostamaa seksin oston täyskieltoa.

Seksin ostamisen kieltävä laki on epäonnistunut Ruotsissa, vaikka sitä on väitetty menestystarinaksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan laki ei ole täyttänyt tavoitettaan prostituution vähentämisessä, vaan siitä on seurannut seksityöntekijöille merkittävästi lisää ongelmia ja väkivaltaa.

Lain tavoitteena oli myös lisätä kunnioitusta naisia kohtaan. Käytännössä se on lisännyt ja vahvistanut negatiivisia asenteita seksityöntekijöitä kohtaan, kertoo Cambridgen yliopistossa tarkastettavana oleva tutkimus.

Tutkimuksen tehnyt Jay Levy vieraili keskiviikkona Pro-tukipiste ry:n, Vasemmistonuorten ja kansanedustaja Anna Kontulan järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä.

Myös ruotsalaisen Rose Alliance -järjestön selvityksien mukaan laki on ollut hyödytön seksityöntekijöiden kannalta. "Ainoa hyvä asia, joka seksin ostamisen kieltävästä laista on seurannut Ruotsissa on se, että osa seksityöntekijöistä on voinut nostaa hintojaan", totesi niin ikään Helsingissä vieraillut Pye Jakobsson, joka on entinen seksityöntekijä ja järjestöaktiivi.

Jakobsson antaa sapiskaa myös Ruotsin hallituksen teettämälle selvitykselle, jonka mukaan lailla olisi ollut positiivisia vaikutuksia prostituutioon. Jakobssonin mukaan selvitystä varten ei kuultu seksityöntekijöitä kuten ei lain valmistelussakaan.

Seksin oston kriminalisointi nousi otsikoihin oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin linjattua, että oston täyskieltoa harkitaan myös Suomessa. Henriksonin kannalle on asettunut Helsingin Sanomat todeten perjantain pääkirjoituksessaan, että "kattava täyskielto antaa entistä paremmat mahdollisuudet suojella ihmiskaupan ja parituksen uhreja".  Pääkirjoituksessa viitataan myös täyskiellosta Ruotsissa saatuihin hyviin tuloksiin.

Nykyisellään Suomen rikoslaki kieltää seksin ostamisen ihmiskaupan tai parituksen kohteena olevalta seksityöntekijältä. Seksikauppa julkisella paikalla on kielletty järjestyslain nojalla. Helsingin Sanomien mukaan näillä säädöksillä ei ole kyetty suojelemaan kaikkein heikoimpia rikoksen näyttövaikeuksien takia.

Suomessa kansalaisjärjestöt vastustavat seksin oston kieltävää lakia. Sexpo-säätiön mielestä seksityön säätely ei ole rikoslain asia. Mielivaltaisten sääntöjen sijaan lain pitäisi kieltää ainoastaan seksityöntekijöihin kohdistuva riisto ja kaltoinkohtelu mukaan lukien ihmiskauppa, toteaa järjestö keskiviikkona julkistamassaan kannanotossa. Pro-tukipiste puolestaan toteaa toteaa, ettei seksin yleiskiellon vaikutuksista ihmiskaupan vähentymiseen ole riittävää ja luotettavaa näyttöä.

Pro-tukipisteen tiedottajan Vaula Tuomaalan mukaan Helsingin Sanomien "pääkirjoituksen argumentoinnin taso on pettymys", eikä osoita maan suurimmalta päivälehdeltä vaadittavaa lähdekritiikkiä.

Seksin ostokiellon tuloksia

  • Jay Levyn tutkimuksen mukaan seksin ostotilanteiden tultua Ruotsissa poliisivalvonnan kohteeksi, seksikauppa siirtyi pois julkisesta tilasta. Prostituution vähenemisestä kokonaisuudessaan ei ole näyttöä. 
  • Seksityöntekijät ovat tutkimuksen mukaan kohdanneet väkivaltaa aiempaa useammin lain tultua voimaan. Kiinnijäämisen pelko lisää ostajien stressiä, joka voi purkautua väkivaltana. Paljastumisen riski saa ostajat salaamaan henkilöytensä, minkä takia heitä ei väkivaltatilanteiden jälkeen pystytä jäljittämään.
  • Ruotsissa vuonna 1999 voimaan tulleen lain tarkoitus oli myös viestiä kansalaisille naisten kunnioittamisen puolesta. Sekä Levyn tutkimuksen että Jakobssonin Rose Alliance -järjestön selvitysten mukaan laki on lisännyt stigmatisointia, jonka seurauksena seksityöntekijät ovat ajautuneet marginaaliin ja altistuneet hyväksikäytölle. Lisäksi seksityöntekijöiden omaa toimijuutta vähätellen heidät on suljettu pois yhteiskunnallisesta keskustelusta, sanoo Levy.
  • Seksityöntekijöillä on tutkimuksen mukaan myös aiempaa enemmän lastenhuoltajuuskiistoja ja ongelmia vero- ja maahanmuuttajaviranomaisten kanssa. Myös kotirauhan häirintä poliisin taholta on lisääntynyt.
  • Aloitteet, joilla seksityön haittoja voitaisiin vähentää, on Levyn mukaan torpattu Ruotsissa väittäen niiden kannustavan seksityöhön. Esimerkiksi opas, joka sisälsi ohjeita turvalliseen seksikaupankäyntiin, jätettiin julkaisematta, koska pelättiin sen saavan nuoret tytöt pitämään seksityötä varteenotettavana ammattina.

ihmisoikeudetseksuaalisuus RuotsiSuomi Pro-tukipiste rySexpo-säätiöVasemmistonuoret

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia