Uutiset

Asiantuntija: Kansainvälinen huumepolitiikkaa kaipaa uudistuksia

Huumesodassa on edessä käännepiste, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mikael Wigell.
(dankogreen / Flickr.com / cc 2.0

Yhdysvaltojen johtama maailmanlaajuinen sota huumeita vastaan on kovien muutospaineiden alla ja tarvitsee vaihtoehtoja, arvioi Ulkopoliittisen instituutin Mikael Wigell. Wigellin mukaan EU:lla olisikin nyt mahdollisuus ottaa iso rooli vaihtoehtoisen kansainvälisen huumepolitiikan edistäjänä.

Paineita huumejärjestelmän muuttamiselle on tullut niin YK:n sisältä kuin huumesodan kohdemaista esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa. Myös useita vaikuttajia, kuten YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan ja EU:n entinen ulkopolitiikan korkea edustaja Javier Solana on asettunut tukemaan huumepolitiikan reformia.

Vaihtoehdoksi on noussut haittojen vähentämiseen tähtäävä malli, jossa keskitytään huumeiden tuottajien, pienvälittäjien ja käyttäjien rikosoikeudellisen ajojahdin sijaan muun muassa ehkäisevään päihdetyöhön ja osittaiseen huumausaineiden dekriminalisoitiin.

Wigellin mukaan ajatus vaihtoehtoisemmasta huumepolitiikasta on saanut vastakaikua myös Yhdysvalloissa, jossa Barack Obaman aikana kaksi osavaltiota on dekriminalisoinut kannabiksen viihdekäytön.

Täydellinen huumeiden laillistaminen voi Wigellin mukaan kuitenkin johtaa rikosryhmien väkivaltaisten valtataisteluiden kiihtymiseen. Valtioiden tulisikin suunnata huomattavia voimavaroja laillistetun huumekaupan ja niistä syntyvien rahavirtojen sääntelyyn, Wigell arvioi.

Tutkijat ovat ottaneet kantaa kansainväliseen huumepolitiikkaan aiemminkin. Viime syksynä arvostetun London School of Economicsin tutkijaryhmä totesi huumesodan epäonnistuneeksi muun muassa sen aiheuttamien ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.

Huumeiden vastainen sota EUlakiYKterveys Ulkopoliittinen instituutti

Lue myös

Asiantuntijat: Huumeiden vastainen sota ei huumepolitiikan tarkoitus

Huumepolitiikan pitäisi perustua ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, sanoo kansainvälinen asiantuntijalautakunta.

YK:n huumevirasto torjuu tiedot huumepolitiikan muutoksesta

Miljardööri Richard Bransonin mukaan UNODC aikoi julkistaa dokumentin, joka olisi suositellut huumeiden käytön ja hallussapidon sallimista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.