Uutiset Asekauppa

Asevienti Lähi-itään kasvanut

Jemeniä pommittavan koalition jäsenmaat saavat yhä enemmän aseita.
(Kuva: Wayne Stadler / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailman asekaupan volyymi kasvoi vuosina 2011–2015 14 prosenttia edellisestä viisivuotiskaudesta. Trendi on ollut samansuuntainen jo vuodesta 2004, selviää Tukholman rauhantutkimusinstituutti Siprin tuoreista tilastoista.

Eniten aseita viedään Aasian ja Oseanian alueen maihin, mutta suuntana on myös Lähi-itä, jonne vienti kasvoi 61 prosenttia viisivuotiskausien välillä. Alueen maista vienti Saudi-Arabiaan kasvoi 275 prosenttia, Arabiemiraatteihin 35 prosenttia ja Qatariin 279 prosenttia, Sipri kertoo.

Kaikki kolme maata ovat mukana Jemenin shiiakapinallisten vastaisessa liittoumassa. Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa on syytetty useaan otteeseen kansainvälisten lakien rikkomisesta Jemenissä, sillä se pommittaa myös siviileitä.

Siprin tutkijan Pieter Wezemanin mukaan liittouma käyttää sotatoimissaan edistyneitä aseita, jotka ovat peräisin pääosin Yhdysvalloista ja Euroopasta. Vienti jatkuu yhä aiemmin allekirjoitettujen sopimusten ansiosta. Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit kuuluvat myös Suomen tärkeimpiin asekauppakumppaneihin.

Myös Irakin levottomuus näkyy tilastoissa: vienti maahan kasvoi 83 prosenttia.

Globaalisti aseita viedään eniten Intiaan, Saudi-Arabiaan ja Kiinaan. Suurimpia viejiä ovat Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina. Yhdysvaltain vienti kasvoi vuosina 2011–2016 27 prosenttia. Maa on myynyt tai lahjoittanut aseita ainakin 96 maalle viimeisten viiden vuoden aikana, Sipri kertoo.

Asekauppa politiikkaaseet & armeijakonflikti

Lue myös

Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.
Arabiemiraattien lippuja hiekkarannalla

Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille

Myös Suomen kautta voi edelleen päätyä aseita Jemenin sotaan, vaikka Suomi onkin jäädyttänyt vientiluvat Arabiemiirikunnille, varoittaa ihmisoikeusjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset