Uutiset Asekauppa

Asevienti Lähi-itään kasvanut

Jemeniä pommittavan koalition jäsenmaat saavat yhä enemmän aseita.
(Kuva: Wayne Stadler / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailman asekaupan volyymi kasvoi vuosina 2011–2015 14 prosenttia edellisestä viisivuotiskaudesta. Trendi on ollut samansuuntainen jo vuodesta 2004, selviää Tukholman rauhantutkimusinstituutti Siprin tuoreista tilastoista.

Eniten aseita viedään Aasian ja Oseanian alueen maihin, mutta suuntana on myös Lähi-itä, jonne vienti kasvoi 61 prosenttia viisivuotiskausien välillä. Alueen maista vienti Saudi-Arabiaan kasvoi 275 prosenttia, Arabiemiraatteihin 35 prosenttia ja Qatariin 279 prosenttia, Sipri kertoo.

Kaikki kolme maata ovat mukana Jemenin shiiakapinallisten vastaisessa liittoumassa. Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa on syytetty useaan otteeseen kansainvälisten lakien rikkomisesta Jemenissä, sillä se pommittaa myös siviileitä.

Siprin tutkijan Pieter Wezemanin mukaan liittouma käyttää sotatoimissaan edistyneitä aseita, jotka ovat peräisin pääosin Yhdysvalloista ja Euroopasta. Vienti jatkuu yhä aiemmin allekirjoitettujen sopimusten ansiosta. Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit kuuluvat myös Suomen tärkeimpiin asekauppakumppaneihin.

Myös Irakin levottomuus näkyy tilastoissa: vienti maahan kasvoi 83 prosenttia.

Globaalisti aseita viedään eniten Intiaan, Saudi-Arabiaan ja Kiinaan. Suurimpia viejiä ovat Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina. Yhdysvaltain vienti kasvoi vuosina 2011–2016 27 prosenttia. Maa on myynyt tai lahjoittanut aseita ainakin 96 maalle viimeisten viiden vuoden aikana, Sipri kertoo.

Asekauppa politiikkaaseet & armeijakonflikti

Lue myös

Jeff Halper, Syksy Räsänen ja Kari Paasonen istuvat rauhanjärjestöjen seminaarissa

”Keskustelu asekaupasta pitäisi nostaa moraaliselle tasolle” – EU-maiden asevienti herättää huolta asiantuntijoissa

Rauhanjärjestöjen seminaarissa keskusteltiin EU:n aseviennistä ja uudesta puolustusrahastosta. Vaikka EU:n yhteinen kanta kieltää aseviennin konfliktimaihin, käytännössä se ei ole estänyt kauppaa muun muassa Saudi-Arabian kanssa. Todellisuudessa kansainvälisissä säännöissä ei pitäisi olla tulkinnanvaraa, totesi ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.
Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.