Aseteollisuus lobbaa EU:ssa – järjestöt huolissaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aseteollisuus lobbaa EU:ssa – järjestöt huolissaan

Aseteollisuuden lobbareilla oli suuri valta, kun EU:n uudesta puolustusrahastosta päätettiin, sanotaan tuoreessa raportissa.

Kuva EU-parlamentin istuntosalissa

Aseteollisuus jyräsi Euroopan parlamentin, kun puolustusrahastosta päätettiin, sanovat järjestöt. Kuva: © European Union 2017 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0.

Aseteollisuuden edustajat ovat osallistuneet tiiviisti EU:n päätökseen perustaa uusi puolustusrahasto, selviää uudesta raportista. Rauhanjärjestöt ovat asiasta huolissaan, sillä niiden mukaan demokratia kärsii lobbausilmiöstä.

Belgialaisen Vredesactie-järjestön julkaiseman raportin (pdf) mukaan aseteollisuuden lobbarit olivat mukana jokaisessa vaiheessa, kun EU päätti perustaa uuden puolustusrahaston. Samanaikaisesti Euroopan parlamentin ja kansalaisyhteiskunnan vaikuttamismahdollisuudet jäivät heikoiksi.

Puolustusrahastosta päätettiin viime syksynä, ja se avattiin tänä vuonna. Sen tarkoituksena on ohjata lähivuosina rahaa puolustustutkimukseen sekä jäsenmaiden yhteisiin puolustuksen kehittämishankkeisiin. Alkurahoitus on 90 miljoonaa euroa, mutta lähivuosina se ohjaa rahaa jopa 40 miljardia euroa aseiden kehitykseen, tutkimukseen ja käyttöönottoon, raportissa kerrotaan.

Euroopan komissio nimitti rahaston valmisteluun asiantuntijaryhmän, jota ei rekisteröity EU:n asiantuntijaryhmänä. 16 jäsenestä kymmenellä oli kytköksiä aseteollisuuteen. Monet EU:n puolustusrahastoon liittyvistä ehdotuksista onkin kopioitu lähes suoraan aseteollisuuden ehdotuksista, raportissa sanotaan.

"Yritysten kohtuuttoman suuri vaikutusvalta päätöksentekoprosessin joka tasolla on johtanut lopputulokseen, joka ottaa huomioon vain talouden. Tämä asettaa päätöksenteon demokraattisen legitimiteetin kyseenalaiseksi", sanoo tutkija Bram Vranken Vredesactie-järjestöstä suomalaisten rauhanjärjestöjen julkaisemassa tiedotteessa.

Raportin mukaan viimeisten viiden vuoden aikana Euroopan kymmenen suurimman asefirman lobbausbudjetti on kaksinkertaistunut 2,8 miljoonasta eurosta 5,6 miljoonaan – todellinen summa on luultavasti suurempi. Vuodesta 2014 lähtien Euroopan komissiolla on ollut ainakin 46 tapaamista aseteollisuuden kanssa puolustustutkimuksesta, mikä osoittaa, että dialogi on jatkuvaa, raportissa huomautetaan.

Järjestöt muistuttavat, että nyt kehitettävät aseteknologiat muokkaavat tulevaisuuden sodankäyntiä. Investointeja tehdään esimerkiksi autonomisten asejärjestelmien kehittelyyn, vaikka sekä Euroopan parlamentti että tiedeyhteisö on varoittanut niistä ja kehottanut selvittämään autonomisten aseiden eli niin kutsuttujen robottiaseiden kieltämistä, ne sanovat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia