Uutiset Tappajarobotit

Asemahdit estivät neuvottelujen aloittamisen tappajarobotit kieltävästä sopimuksesta

Muun muassa Yhdysvallat, Venäjä ja Israel vastustavat kansainvälistä sopimusta, joka kieltäisi täysautonomisten aseiden kehittämisen ja valmistuksen. Järjestöjen kampanja pelkää, että maailma on siirtymässä vaaralliselle polulle.
Esite autonomisista aseista
Autonomisista aseista on keskusteltu useiden vuosien ajan. Järjestöjen toiveissa on sopimus, joka kieltäisi ne. (Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo, UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0)

Suurin osa valtioista kannatti viime viikolla järjestetyssä kokouksessa neuvotteluiden aloittamista sitovasta kansainvälisestä sopimuksesta, joka estäisi niin sanottujen tappajarobottien eli täysautonomisten aseiden kehittelyn ja käytön. Sopimusneuvotteluiden aloittamisesta ei kuitenkaan päästy yksimielisyyteen, sillä kourallinen tappajarobotteja jo kehittäviä maita vastustaa tiukasti uutta kansainvälistä sopimusta. 

Tappajarobotteja vastaan kampanjoiva järjestöjen yhteenliittymä Campaign to Stop Killer Robots on pettynyt kokouksen tuloksiin.

”Muut toimet kuin kansainvälinen laki ovat riittämättömiä, jotta voidaan estää maailman eteneminen vaaralliselle tielle ja täysautonomisten aseiden kehittäminen”, sanoo Mary Wareham, kampanjan koordinaattori ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntija tiedotteessa.

Valtiot ovat neuvotelleet tappajaroboteista useiden vuosien ajan tavanomaisia aseita käsittelevän CCW-sopimuksen kokousten yhteydessä. Viime viikolla keskusteltiin siitä, annetaanko CCW:lle virallinen mandaatti neuvotella uusi kansainvälinen sopimus tappajaroboteista. 

Suurin osa maista kannatti sopimusneuvotteluiden aloittamista, mutta Yhdysvallat, Venäjä, Israel, Etelä-Korea ja Australia vastustivat. Australiaa lukuun ottamatta niistä kaikki kehittävät jo autonomisia asejärjestelmiä. Ne sanoivat haluavansa jatkaa keskusteluita mutta ilmoittivat vastustavansa sopimusta ja painottivat tappajarobottien hyviä puolia, Campaign to Stop Killer Robots kertoo tiedotteessaan.

Koska CCW:n säännöt vaativat yksimielisyyttä, 88 maan kokouksessa päätettiin lopulta vain jatkaa ”vaihtoehtojen” etsimistä.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan aseita, jotka valitsevat kohteensa ja hyökkäävät ilman, että ihmisellä on siinä merkittävää päätösvaltaa. Niin kansalaisjärjestöt kuin tekoälyn asiantuntijatkin ovat niistä huolissaan, sillä seurauksena voisi olla vakavia kansainvälisen oikeuden loukkauksia.

Vaikka sopimusneuvotteluiden aloittamista kannattavat useimmat maat, vasta 26 kannattaa suoraan kieltosopimusta. Esimerkiksi Ranska ja Saksa ovat ehdottaneet ei-sitovaa poliittista julistusta. 

Lopullisesti neuvotteluiden tulevaisuudesta päätetään marraskuussa, jolloin järjestetään CCW:n vuotuinen kokous.

Tappajarobotit politiikkaaseet & armeijaturvallisuus

Lue myös

Pieni robotti tietokoneen näppäimistön vieressä

Tappajarobotit – Kauhukuva joka on estettävä

Roboteilla on monia etuja ihmissotilaaseen nähden. Se ei tunne syyllisyyttä eikä kärsi painajaisista jälkikäteen. Uhkana voi olla jopa hallitsematon robottisota, kirjoittaa Antero Honkasalo.
Esite autonomisista aseista

Kysely: Yhä useampi ihminen vastustaa tappajarobotteja – ”Valtiot täysin eri linjoilla yleisen mielipiteen kanssa”

26 maassa tehdyn kyselyn mukaan useimmissa maissa yli puolet ihmisistä vastustaa autonomisten asejärjestelmien kehittämistä. Monien mukaan tappajarobotit ylittäisivät tietyn moraalisen rajan.
Esite autonomisista aseista

Tappajarobottien kieltosopimus näyttää yhä vaikeammalta saavuttaa – Nyt harkitaan toista reittiä

Valtiot jatkavat täysautonomisista aseista eli tappajaroboteista keskustelemista ensi vuonnakin. Viime viikolla pidetyn kokouksen tulos on laiha, sillä varsinaisiin kieltosopimusneuvotteluihin ei ole vieläkään päästy.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan