Asemahdit estivät neuvottelujen aloittamisen tappajarobotit kieltävästä sopimuksesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asemahdit estivät neuvottelujen aloittamisen tappajarobotit kieltävästä sopimuksesta

Muun muassa Yhdysvallat, Venäjä ja Israel vastustavat kansainvälistä sopimusta, joka kieltäisi täysautonomisten aseiden kehittämisen ja valmistuksen. Järjestöjen kampanja pelkää, että maailma on siirtymässä vaaralliselle polulle.

Esite autonomisista aseista

Autonomisista aseista on keskusteltu useiden vuosien ajan. Järjestöjen toiveissa on sopimus, joka kieltäisi ne. Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo, UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0.

Suurin osa valtioista kannatti viime viikolla järjestetyssä kokouksessa neuvotteluiden aloittamista sitovasta kansainvälisestä sopimuksesta, joka estäisi niin sanottujen tappajarobottien eli täysautonomisten aseiden kehittelyn ja käytön. Sopimusneuvotteluiden aloittamisesta ei kuitenkaan päästy yksimielisyyteen, sillä kourallinen tappajarobotteja jo kehittäviä maita vastustaa tiukasti uutta kansainvälistä sopimusta. 

Tappajarobotteja vastaan kampanjoiva järjestöjen yhteenliittymä Campaign to Stop Killer Robots on pettynyt kokouksen tuloksiin.

”Muut toimet kuin kansainvälinen laki ovat riittämättömiä, jotta voidaan estää maailman eteneminen vaaralliselle tielle ja täysautonomisten aseiden kehittäminen”, sanoo Mary Wareham, kampanjan koordinaattori ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntija tiedotteessa.

Valtiot ovat neuvotelleet tappajaroboteista useiden vuosien ajan tavanomaisia aseita käsittelevän CCW-sopimuksen kokousten yhteydessä. Viime viikolla keskusteltiin siitä, annetaanko CCW:lle virallinen mandaatti neuvotella uusi kansainvälinen sopimus tappajaroboteista. 

Suurin osa maista kannatti sopimusneuvotteluiden aloittamista, mutta Yhdysvallat, Venäjä, Israel, Etelä-Korea ja Australia vastustivat. Australiaa lukuun ottamatta niistä kaikki kehittävät jo autonomisia asejärjestelmiä. Ne sanoivat haluavansa jatkaa keskusteluita mutta ilmoittivat vastustavansa sopimusta ja painottivat tappajarobottien hyviä puolia, Campaign to Stop Killer Robots kertoo tiedotteessaan.

Koska CCW:n säännöt vaativat yksimielisyyttä, 88 maan kokouksessa päätettiin lopulta vain jatkaa ”vaihtoehtojen” etsimistä.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan aseita, jotka valitsevat kohteensa ja hyökkäävät ilman, että ihmisellä on siinä merkittävää päätösvaltaa. Niin kansalaisjärjestöt kuin tekoälyn asiantuntijatkin ovat niistä huolissaan, sillä seurauksena voisi olla vakavia kansainvälisen oikeuden loukkauksia.

Vaikka sopimusneuvotteluiden aloittamista kannattavat useimmat maat, vasta 26 kannattaa suoraan kieltosopimusta. Esimerkiksi Ranska ja Saksa ovat ehdottaneet ei-sitovaa poliittista julistusta. 

Lopullisesti neuvotteluiden tulevaisuudesta päätetään marraskuussa, jolloin järjestetään CCW:n vuotuinen kokous.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia