Uutiset Tappajarobotit

Asemahdit estivät neuvottelujen aloittamisen tappajarobotit kieltävästä sopimuksesta

Muun muassa Yhdysvallat, Venäjä ja Israel vastustavat kansainvälistä sopimusta, joka kieltäisi täysautonomisten aseiden kehittämisen ja valmistuksen. Järjestöjen kampanja pelkää, että maailma on siirtymässä vaaralliselle polulle.
Esite autonomisista aseista
Autonomisista aseista on keskusteltu useiden vuosien ajan. Järjestöjen toiveissa on sopimus, joka kieltäisi ne. (Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo, UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0)

Suurin osa valtioista kannatti viime viikolla järjestetyssä kokouksessa neuvotteluiden aloittamista sitovasta kansainvälisestä sopimuksesta, joka estäisi niin sanottujen tappajarobottien eli täysautonomisten aseiden kehittelyn ja käytön. Sopimusneuvotteluiden aloittamisesta ei kuitenkaan päästy yksimielisyyteen, sillä kourallinen tappajarobotteja jo kehittäviä maita vastustaa tiukasti uutta kansainvälistä sopimusta. 

Tappajarobotteja vastaan kampanjoiva järjestöjen yhteenliittymä Campaign to Stop Killer Robots on pettynyt kokouksen tuloksiin.

”Muut toimet kuin kansainvälinen laki ovat riittämättömiä, jotta voidaan estää maailman eteneminen vaaralliselle tielle ja täysautonomisten aseiden kehittäminen”, sanoo Mary Wareham, kampanjan koordinaattori ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntija tiedotteessa.

Valtiot ovat neuvotelleet tappajaroboteista useiden vuosien ajan tavanomaisia aseita käsittelevän CCW-sopimuksen kokousten yhteydessä. Viime viikolla keskusteltiin siitä, annetaanko CCW:lle virallinen mandaatti neuvotella uusi kansainvälinen sopimus tappajaroboteista. 

Suurin osa maista kannatti sopimusneuvotteluiden aloittamista, mutta Yhdysvallat, Venäjä, Israel, Etelä-Korea ja Australia vastustivat. Australiaa lukuun ottamatta niistä kaikki kehittävät jo autonomisia asejärjestelmiä. Ne sanoivat haluavansa jatkaa keskusteluita mutta ilmoittivat vastustavansa sopimusta ja painottivat tappajarobottien hyviä puolia, Campaign to Stop Killer Robots kertoo tiedotteessaan.

Koska CCW:n säännöt vaativat yksimielisyyttä, 88 maan kokouksessa päätettiin lopulta vain jatkaa ”vaihtoehtojen” etsimistä.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan aseita, jotka valitsevat kohteensa ja hyökkäävät ilman, että ihmisellä on siinä merkittävää päätösvaltaa. Niin kansalaisjärjestöt kuin tekoälyn asiantuntijatkin ovat niistä huolissaan, sillä seurauksena voisi olla vakavia kansainvälisen oikeuden loukkauksia.

Vaikka sopimusneuvotteluiden aloittamista kannattavat useimmat maat, vasta 26 kannattaa suoraan kieltosopimusta. Esimerkiksi Ranska ja Saksa ovat ehdottaneet ei-sitovaa poliittista julistusta. 

Lopullisesti neuvotteluiden tulevaisuudesta päätetään marraskuussa, jolloin järjestetään CCW:n vuotuinen kokous.

Tappajarobotit politiikkaaseet & armeijaturvallisuus

Lue myös

Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.
Tietokoneen näppäimistö

(Teko)älykkäät puolustusvoimat?

Robottiaseet kehittyvät kovaa vauhtia, mutta Puolustusvoimien tutkimusjohtaja ei ole huolissaan tekoälyn vaikutuksista humanitaarisen lain rikkomiskynnyksen madaltumiseen. Uudet autonomiset asejärjestelmät kuitenkin ampuvat itsensä vastuukysymyksissä sodankäynnin sääntöjen ulottumattomiin, varoittaa Anna Heikkinen.
Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Raportti: Suuret teknologiafirmat vaarassa sotkeutua tappajarobottien kehittämiseen

Tuoreen raportin mukaan muun muassa Microsoft ja Amazon voivat viedä maailman lähemmäs kohti tappajarobotteja, elleivät ne sanoudu irti niiden kehittämisestä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.