Uutiset

Asekauppaneuvottelut pääsivät vihdoin vauhtiin

Suomalaisjärjestöjen edustajat eivät uskalla vielä arvioida, saadaanko kansainvälinen asekauppasopimus aikaiseksi.
(Kuva: Jima Bumgardner / cc 2.0)

New Yorkissa pidettävissä kansainvälisissä asekauppasopimusneuvotteluissa on alun erimielisyyksistä huolimatta päästy eteenpäin.

Paikan päällä kokousta seuraavat Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson ja Suomen Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa ovat tyytyväisiä siihen, että neuvottelut vihdoin etenevät. 

"Erityisesti arabimaat, kuten Syyria, Egypti ja Algeria, tekivät neuvottelut alussa vaikeiksi. Venäjä ja Kiina taas eivät ole osallistuneet hidastukseen ollenkaan niin aktiivisesti kuin voisi kuvitella. Toinen viikko on ollut tehokkaampi. Joka tasolla tapahtuu. Hallitukset ehdottavat jo tekstiä sopimukseen", Johansson kuvailee.

Heinäkuun alussa alkanut kokous lähti liikkeelle tahmeasti, sillä aluksi riideltiin siitä, saavatko palestiinalaiset osallistua neuvotteluihin. Lopulta heidät hyväksyttiin tarkkailijoina kokousdelegaattien joukkoon.

Suomen delegaatiossa mukana olevan Sadankomitean pääsihteerin Eekku Aromaan mukaan neuvottelut ovat sujuneet hitaammin kuin hän oli aluksi odottanut.

"Vasta ensimmäisen viikon loppupuolella päästiin itse asiaan käsiksi. Muuten on ollut odotettavissa olleita erimielisyyksiä, ja tietyt maat viivyttelevät neuvotteluja tarkoituksellisesti, koska ne eivät halua tällaista sopimusta saatavan aikaan," Aromaa kertoo.

Tulos epävarma

Neuvotteluissa on tarkoitus sopia kansainvälisestä asekauppaa säätelevästä sopimuksesta. Sopimus on ollut tekeillä jo vuodesta 2006. Jo etukäteen isot aseviejämaat ovat pyrkineet jarruttelemaan sopimuksen syntyä ja höllentämään asekauppaan liittyviä ehtoja.

Amnesty haluaisi sopimuksessa niin sanotun kultaisen säännön. Säännön mukaisesti maiden pitäisi aseiden myynnin yhteydessä arvioida, millaisella todennäköisyydellä aseita käytetään ihmisoikeusrikkomuksiin tai rikoksiin, jotka ovat vastoin kansainvälistä lakia. Jos olisi suuri mahdollisuus rikoksiin, kauppoja ei pitäisi tehdä.

Frank Johansson ei halua vielä arvioida, millaiseen lopputulokseen neuvotteluissa tullaan. Myös Aromaa on epävarma.

"Tässä vaiheessa on vielä mahdotonta sanoa, miten tässä käy. Toivon tietenkin edelleen, että tästä tulee tiukka ja sitova sopimus, joka rajoittaa aseiden päätymistä ihmisoikeusloukkauksiin ja muihin väkivallantekoihin. Neuvottelut ovat edenneet varsin hitaasti, joten on epävarmaa mikä on tilanne kahden viikon kuluttua", Aromaa toteaa.

Neuvottelujen on määrä päättyä 27. heinäkuuta.

Asekauppa politiikkaaseet & armeija

Lue myös

Solmuun vedetty aseen piippu

Kansainvälinen asekauppa kasvoi jälleen – Aseita virtaa etenkin Lähi-itään

Maailman suurimman aseviejän Yhdysvaltain aseista puolet on viimeisen viiden vuoden aikana mennyt Lähi-itään ja siitä puolet Saudi-Arabiaan maan Jemenissä tekemistä ilmaiskuista huolimatta, selviää Tukholman rauhantutkimusinstituutin tilastoista.
Jeff Halper, Syksy Räsänen ja Kari Paasonen istuvat rauhanjärjestöjen seminaarissa

”Keskustelu asekaupasta pitäisi nostaa moraaliselle tasolle” – EU-maiden asevienti herättää huolta asiantuntijoissa

Rauhanjärjestöjen seminaarissa keskusteltiin EU:n aseviennistä ja uudesta puolustusrahastosta. Vaikka EU:n yhteinen kanta kieltää aseviennin konfliktimaihin, käytännössä se ei ole estänyt kauppaa muun muassa Saudi-Arabian kanssa. Todellisuudessa kansainvälisissä säännöissä ei pitäisi olla tulkinnanvaraa, totesi ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas