Aseistakieltäytyjäliitto: Jehovan todistajien erivapauden kumoaminen lisää totaalikieltäytyjien määrää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aseistakieltäytyjäliitto: Jehovan todistajien erivapauden kumoaminen lisää totaalikieltäytyjien määrää

Eduskunta kumosi eilen Jehovan todistajien oikeuden kieltäytyä armeijan ja siviilipalveluksen suorittamisesta. Ratkaisu on Aseistakieltäytyjäliiton mukaan täysin päinvastainen kuin mihin Suomen kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden perusteella olisi pitänyt päätyä.

Suomen lippu ja puita

Aseistakieltäytyjäliitto kritisoi lakimuutosta, joka johtaa siihen, että Jehovan todistajia voidaan tuomita vankeuteen totaalikieltäytymisen vuoksi. Kuva: Matti Mattila / CC BY 2.0.

Aseistakieltäytyjäliitto on pettynyt eduskunnan eiliseen päätökseen kumota laki, jolla Jehovan todistajat on yli 30 vuoden ajan vapautettu asevelvollisuudesta.

Lain kumoaminen tarkoittaa, että Jehovan todistajien on mentävä joko siviilipalvelukseen tai käytävä armeija. Jos he kieltäytyvät kummastakin, heidät voidaan tuomita vankilaan.

Lakimuutoksen seurauksena suuri osa Jehovan todistajista valitsee totaalikieltäytymisen, mikä johtaa totaalikieltäytyjien määrän lisääntymiseen, liitto pelkää.

”Totaalikieltäytyjäongelman ratkaisemisen sijasta lainmuutos pahentaa sitä”, se toteaa tiedotteessaan.

Ratkaisu on järjestön mukaan täysin päinvastainen kuin mihin Suomen kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden perusteella olisi pitänyt päätyä. YK:n ihmisoikeuskomitea on vaatinut Suomea useaan otteeseen ratkaisemaan ongelman laajentamalla vapausmahdollisuutta koskemaan myös muita vakaumuksia, se muistuttaa.

Puolustusministeriö ryhtyi ajamaan lakimuutosta viime vuonna sen jälkeen, kun Helsingin hovioikeus jätti tuomitsematta totaalikieltäytyjän, koska tuomion antaminen olisi merkinnyt syrjintää Jehovan todistajiin verrattuna. Myös muut tuomioistuimet alkoivat hylätä totaalikieltäytyjien syytteitä ja jättää heitä tuomitsematta vankeuteen.

Lakimuutos menee seuraavaksi tasavallan presidentin vahvistettavaksi.

Aseistakieltäytyjäliitto pitää selvänä, että totaalikieltäytyjien rangaistusten aiheuttamaan ongelmaan on palattava lähitulevaisuudessa. Se on mukana tällä viikolla käynnistynyttä Asepalvelus2020-kampanjaa, jonka tavoitteina on yhdenvertaisesti toteutettava palvelus sekä totaalikieltäytyjien rangaistuksista luopuminen. Kampanjasivuille kerätään sitoumuksia eduskuntavaaliehdokkailta, jotka haluavat ratkaista ongelma.

Mukana kampanjassa on muun muassa kansalaisjärjestöjä ja puolueiden nuorisojärjestöjä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia