Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään
Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita viimeksi helmikuussa. Aseellisten ryhmien riveissä on yhä tuhansia lapsia. (Kuva: Isaac Billy / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0)

Aseelliset ryhmät ovat vapauttaneet riveistään 207 lasta Etelä-Sudanissa. Vapautukset tapahtuivat eilen Länsi-Equatorian osavaltiossa ja olivat osa YK:n lastenjärjestön Unicefin välittämää vapautusprosessia, jossa on tarkoitus vapauttaa yhteensä lähes tuhat lasta. 

Vapautetut lapset osallistuivat seremoniaan, jonka aikana heidät riisuttiin aseista ja he saivat siviilivaatteet. He pääsevät lääkäriin, saavat psykososiaalista tukea ja koulutusta.

Lapset taistelivat SSNLM- ja SPLA-IO-ryhmien riveissä osana Etelä-Sudanin sisällissotaa, joka alkoi joulukuussa 2013, kun presidentti Salva Kiir ja varapresidentti Riek Machar riitaantuivat. SSLNM allekirjoitti rauhansopimuksen hallituksen kanssa jo huhtikuussa 2016, mutta kesällä 2016 uudelleen alkaneet taistelut lykkäsivät vapautusprosessia.

Vapautuksesta on neuvoteltu kansallisen aseistariisuntakomission, Unicefin ja YK:n rauhanturvaoperaatio Unmissin johdolla. Kyseessä oli toinen vapautuskierros; ensimmäiset 300 lasta vapautettiin helmikuussa.

”Unicef, Unmiss ja hallituksen kumppanit ovat neuvotelleet väsymättä konfliktin osapuolten kanssa lasten vapauttamiseksi. Työ ei kuitenkaan lopu tähän. Uudelleenintegrointiprosessi on herkkä, ja meidän on nyt varmistettava, että lapsilla on kaikki tuki, jota he tarvitsevat menestyäkseen elämässään”, sanoo Unicefin Etelä-Sudanin edustaja Mahimbo Mdoe tiedotteessa.

Unicefin mukaan aseellisten ryhmien riveissä on Etelä-Sudanissa yhä noin 19 000 lasta. Vaikka lapsisotilaista on luvattu virallisesti luopua, esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin aiemmin tänä vuonna julkaiseman raportin mukaan sekä maan asevoimat että oppositiojoukot värväävät edelleen lapsia riveihinsä. 

Etelä-Sudanin konfliktiLasten oikeudet lapsetaseet & armeijakonflikti Etelä-Sudan Suomen UNICEF

Lue myös

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla