Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään
Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita viimeksi helmikuussa. Aseellisten ryhmien riveissä on yhä tuhansia lapsia. (Kuva: Isaac Billy / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0)

Aseelliset ryhmät ovat vapauttaneet riveistään 207 lasta Etelä-Sudanissa. Vapautukset tapahtuivat eilen Länsi-Equatorian osavaltiossa ja olivat osa YK:n lastenjärjestön Unicefin välittämää vapautusprosessia, jossa on tarkoitus vapauttaa yhteensä lähes tuhat lasta. 

Vapautetut lapset osallistuivat seremoniaan, jonka aikana heidät riisuttiin aseista ja he saivat siviilivaatteet. He pääsevät lääkäriin, saavat psykososiaalista tukea ja koulutusta.

Lapset taistelivat SSNLM- ja SPLA-IO-ryhmien riveissä osana Etelä-Sudanin sisällissotaa, joka alkoi joulukuussa 2013, kun presidentti Salva Kiir ja varapresidentti Riek Machar riitaantuivat. SSLNM allekirjoitti rauhansopimuksen hallituksen kanssa jo huhtikuussa 2016, mutta kesällä 2016 uudelleen alkaneet taistelut lykkäsivät vapautusprosessia.

Vapautuksesta on neuvoteltu kansallisen aseistariisuntakomission, Unicefin ja YK:n rauhanturvaoperaatio Unmissin johdolla. Kyseessä oli toinen vapautuskierros; ensimmäiset 300 lasta vapautettiin helmikuussa.

”Unicef, Unmiss ja hallituksen kumppanit ovat neuvotelleet väsymättä konfliktin osapuolten kanssa lasten vapauttamiseksi. Työ ei kuitenkaan lopu tähän. Uudelleenintegrointiprosessi on herkkä, ja meidän on nyt varmistettava, että lapsilla on kaikki tuki, jota he tarvitsevat menestyäkseen elämässään”, sanoo Unicefin Etelä-Sudanin edustaja Mahimbo Mdoe tiedotteessa.

Unicefin mukaan aseellisten ryhmien riveissä on Etelä-Sudanissa yhä noin 19 000 lasta. Vaikka lapsisotilaista on luvattu virallisesti luopua, esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin aiemmin tänä vuonna julkaiseman raportin mukaan sekä maan asevoimat että oppositiojoukot värväävät edelleen lapsia riveihinsä. 

Etelä-Sudanin konfliktiLasten oikeudet lapsetaseet & armeijakonflikti Etelä-Sudan Suomen UNICEF

Lue myös

YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
Eteläsudanilaisia naisia ja lapsia myymässä ruokaa muoviämpäreistä

Unicef: Valtaosa Etelä-Sudanin lapsista on nähnyt pelkkää sotaa – 300 000 lasta nälkäkuoleman partaalla

Vuonna 2013 alkaneen sisällissodan seurauksena 70 prosenttia Etelä-Sudanin lapsista ei käy koulua, miljoona kärsii aliravitsemuksesta ja arviolta 19 000 on lapsisotilaina tai sotilaiden palveluksesta. Rauhanneuvottelujen toivotaan pian johtavan läpimurtoon.
Äiti ja lapsi sairaalan pihalla Jubassa Etelä-Sudanissa

Uusi rauhansopimus tuo Etelä-Sudaniin toivonpilkahduksen – tavallisilla kansalaisilla ”ei riitä sotimiselle enää pienintäkään ymmärrystä”

Etelä-Sudanin sisällissodan osapuolet allekirjoittivat eilen jälleen kerran alustavan rauhansopimuksen. Väkivallan loppuminen olisi tervetullut uutinen etenkin nälänhädän partaalla kamppailevalle kansalle. ”Eteläsudanilaiset alkavat olla todella turhautuneita”, kertoo maassa hiljattain vieraillut Unicefin tiedottaja Martti Penttilä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.