Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään
Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita viimeksi helmikuussa. Aseellisten ryhmien riveissä on yhä tuhansia lapsia. (Kuva: Isaac Billy / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0)

Aseelliset ryhmät ovat vapauttaneet riveistään 207 lasta Etelä-Sudanissa. Vapautukset tapahtuivat eilen Länsi-Equatorian osavaltiossa ja olivat osa YK:n lastenjärjestön Unicefin välittämää vapautusprosessia, jossa on tarkoitus vapauttaa yhteensä lähes tuhat lasta. 

Vapautetut lapset osallistuivat seremoniaan, jonka aikana heidät riisuttiin aseista ja he saivat siviilivaatteet. He pääsevät lääkäriin, saavat psykososiaalista tukea ja koulutusta.

Lapset taistelivat SSNLM- ja SPLA-IO-ryhmien riveissä osana Etelä-Sudanin sisällissotaa, joka alkoi joulukuussa 2013, kun presidentti Salva Kiir ja varapresidentti Riek Machar riitaantuivat. SSLNM allekirjoitti rauhansopimuksen hallituksen kanssa jo huhtikuussa 2016, mutta kesällä 2016 uudelleen alkaneet taistelut lykkäsivät vapautusprosessia.

Vapautuksesta on neuvoteltu kansallisen aseistariisuntakomission, Unicefin ja YK:n rauhanturvaoperaatio Unmissin johdolla. Kyseessä oli toinen vapautuskierros; ensimmäiset 300 lasta vapautettiin helmikuussa.

”Unicef, Unmiss ja hallituksen kumppanit ovat neuvotelleet väsymättä konfliktin osapuolten kanssa lasten vapauttamiseksi. Työ ei kuitenkaan lopu tähän. Uudelleenintegrointiprosessi on herkkä, ja meidän on nyt varmistettava, että lapsilla on kaikki tuki, jota he tarvitsevat menestyäkseen elämässään”, sanoo Unicefin Etelä-Sudanin edustaja Mahimbo Mdoe tiedotteessa.

Unicefin mukaan aseellisten ryhmien riveissä on Etelä-Sudanissa yhä noin 19 000 lasta. Vaikka lapsisotilaista on luvattu virallisesti luopua, esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin aiemmin tänä vuonna julkaiseman raportin mukaan sekä maan asevoimat että oppositiojoukot värväävät edelleen lapsia riveihinsä. 

Etelä-Sudanin konfliktiLasten oikeudet lapsetaseet & armeijakonflikti Etelä-Sudan Suomen UNICEF

Lue myös

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä