Arvokas Nosivolojoki sai uuden elämän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Arvokas Nosivolojoki sai uuden elämän

Nosivolojoki on suurin makean veden kalojen keskittymä Intian valtameressä sijaitsevassa Madagaskarissa. Joen monipuolisen kalakannan elvyttäminen on vaatinut tehokalastuksen rajoittamista ja asukk

Nosivolojoki on suurin makean veden kalojen keskittymä Intian valtameressä sijaitsevassa Madagaskarissa. Joen monipuolisen kalakannan elvyttäminen on vaatinut tehokalastuksen rajoittamista ja asukkaiden elintapojen muutosta.

Nosivolon latvat sijaitsevat 1 800 metriä merenpinnan yläpuolella. Vesi ryöppyää väliin putouksina ja koskina 130 kilometrin matkalla ennen yhtymistään Mangorojokeen.

Nosivolossa elää 19 Madagaskarin omaa kalalajia, joista neljä viihtyy ainoastaan siellä. Luonnon monimuotoisuuden kannalta Nosivolo on saaren tärkein joki.
Ruokavalio monipuolistui

Jokivarren monimuotoisuuden vaalinta alkoi vuonna 2003, kun englantilaisen Gerald Durrellin nimeä kantavan säätiön sekä ympäristöjärjestö Conservation Internationalin asiantuntijat saapuivat Marolamboon.

Työn tulokset näkyvät sekä joessa että sen ympäristössä.

"Kaalia ja purjoa viljellään nyt seudulla, jolla tuskin tunnettiin kasviksia. Ihmiset söivät ennen pelkkää kalaa", Durrellin säätiön työntekijä Lala Jean Rakotoniaina kertoo.

Marolambossa syödään nyt myös itse kasvatettua kanaa.

Aiempi biodiversiteetin kapeneminen johtui paljolti liikakalastuksesta.

Ensin on autettava ihmisiä

Ikiaikainen tapa polttaa metsää riisipeltojen tieltä on aiheuttanut eroosiota jokea reunustavilla vuorilla ja samentanut veden, entinen alueen kansanedustaja Benoît Lahimarina kertoo.

"Asukkaat ovat tulleet tietoisiksi ympäristönsuojelun tärkeydestä ja toimivat aktiivisesti uusien käytäntöjen puolesta", hän jatkaa ja myöntää, että muutokset olivat kovan työn takana.

"Ensin on autettava ihmisiä, jos halutaan suojella kaloja ja niiden elinympäristöä", Durrellin säätiön tiedottaja Hasina Randriamanampisoa vahvistaa.

Ympäristöjärjestöt ovat tukeneet muun muassa koulujen rakentamista sekä tie- ja vesihankkeita. Asukkaiden uusia elinkeinoja on vauhditettu mikroluotoilla.

Kalastajasta viljelijäksi

Monista entisistä kalastajaperheistä on tullut maanviljelijöitä, karjan- tai mehiläisenkasvattajia ja käsityöläisiä.

Joenvarren asukkaat ovat itse laatineet kalastusta rajoittavat säännöt, jotka ovat paikoin voimassa olevaa lakia tiukemmat. Vuosittainen kalastuskieltokin on pidennetty neljäksi tai viideksi kuukaudeksi.

"Sukupuuton partaalla olevien kalalajien kannat ovat hiukan kasvaneet, ja yksilöt ovat aiempaa suurempia", Luciano Andriamaro Madagasgarin Conservation International -järjestöstä kertoo.

Hänen mukaansa Nosivolo aiotaan pikapuoliin julistaa Madagasgarin ensimmäiseksi viralliseksi kalojensuojelualueeksi.

Madagarkarin faktat

  • Saarivaltio Intian valtameressä 640 km Afrikan rannikolta.
  • Asukkaita 21 miljoonaa
  • Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 89,6 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 29,3 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 145/182

(Lähde: YK)

 

 

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia