Arvio: "Talvivaara ei ole elinkelpoinen" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Arvio: "Talvivaara ei ole elinkelpoinen"

Kaivosyhtiö pelaa aikaa velkojiaan vastaan, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton asiantuntijaryhmä.

(Kuva: Stop Talvivaara / cc 2.0)

Kaivosyhtiö Talvivaaran akuuttien ympäristöongelmien hoito on edelleen pahasti retuperällä, mutta myös pitkän tähtäimen toiminta on epäilyttävässä kunnossa, arvioi Suomen luonnonsuojeluliiton asiantuntijaryhmä.

Kaivokselle on annettu lupa päästää entistä enemmän jätevesiä luontoon, mutta liiton ministeriöille toimittaman selvityksen mukaan vesitilanne on kriittinen altaiden liian pienen koon ja virhearviointien vuoksi. Yhtiö rikkoo tällä hetkellä tarkoituksella ympäristölupaansa selvitäkseen edes muodollisesti ylijäämävesistään.

"Vaikka yhtiöltä poistettiin luontoon päästettävien jätevesien kiintiöraja, se ei ole kyennyt juoksuttamaan altaisiin kerääntynyttä vettä pois alueeltaan. Se on pystynyt juoksuttamaan vain suunnilleen saman verran vettä, mitä sateet ja sulamisvedet kaivokselle tuovat lisää", arviossa sanotaan.

Ryhmä näkee myös perusteellisia virhearvioita yhtiön toimintamallissa ja ympäristöluvissa, jotka aiheuttavat suuria potentiaalisia piilokustannuksia. Muun muassa ympäristövahinkojen korjaaminen on taloudellinen riski, joita yhtiön on hyvin vaikea kantaa nykytilanteessa, asiantuntijat sanovat.

Talvivaara ei yksinkertaisesti ole elinkelpoinen, kun nämä ulkoisvaikutukset lasketaan mukaan. Jos ulkoisvaikutukset otetaan asianmukaisesti huomioon velkasaneerauksessa, konkurssi on väistämätön, ryhmä sanoo.

"Tähän mennessä saatu liikevaihto on suurelta osin perustunut ympäristövastuuttomuuteen", asiantuntijat sanovat.

Ympäristöjärjestöt ovat jo pidemmän aikaa vaatineet Sotkamossa vuosia ympäristöongelmia aiheuttaneen kaivoksen sulkemista tarjolla olevista vaihtoehdoista vähiten huonona sekä yhteiskunnallisesti perusteltuna.

Lisää uusi kommentti