Uutiset Koronavirus

Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa

Koronaviruskriisistä seuraava ihmisten toimeentulon ja peruspalveluiden heikkeneminen voi syöstä lisää lapsia köyhyyteen. ”Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, muistuttaa Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.
Lapsi piirustusvälineiden kanssa kuvattuna ylhäältäpäin.
Koronavirus voi lisätä lapsiköyhyyttä matalan tulotason ja keskitulotason maissa. (Kuva: Nenad Stojkovic / CC BY 2.0)

Koronaviruspandemian aiheuttama talouskriisi voi lisätä lasten köyhyyttä 15 prosenttia kuluvan vuoden aikana, varoittavat Pelastakaa Lapset -järjestö sekä YK:n lastenrahasto Unicef tänään julkaistussa selvityksessään.

Sen mukaan kansallisen köyhyysrajan alapuolella elävien lasten määrä voi nousta jopa 86 miljoonalla matalan tulotason sekä keskitulotason maissa.

Selvitys perustuu IMF:n ja Maailmanpankin taloudellisiin ennusteisiin sekä muun muassa YK-yliopiston dataan. Mukana on yli sata matalan tulotason ja keskitulotason maata.

Mikäli ennuste toteutuu, vuoden lopussa köyhiä lapsia olisi 672 miljoonaa, joista lähes kaksi kolmasosaa Saharan eteläpuolisen Afrikan ja Aasian maissa. Eniten lapsiköyhyys voi kuitenkin kasvaa Euroopan ja Keski-Aasian maissa, joissa köyhyydessä elävien lasten määrä voi lisääntyä peräti 44 prosenttia.

”Koronavirusepidemia on aiheuttanut ennennäkemättömän taloudellisen ja sosiaalisen kriisin, joka uhkaa romuttaa vuosien työn tulokset lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi. Toimeentulonsa kanssa sinnittelevät perheet voivat vajota köyhyyteen samalla, kun köyhimpien perheiden ahdinko saattaa kasvaa ennennäkemättömiin mittakaavoihin”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore tiedotteessa.

Koronasta uhkaa seurata talouskriisi, jolla on selvityksen mukaan kahdenlaisia vaikutuksia lapsiin. Tulonmenetysten vuoksi perheet eivät pysty huolehtimaan lasten perustarpeista, kuten ruuasta, koulunkäynnistä tai terveydenhuollosta. Samalla lasten riski joutua hyväksikäytetyiksi kasvaa. Lisäksi talouskriisi heikentää perheille tärkeitä peruspalveluita.

Jo ennen koronakriisin puhkeamista kaksi kolmasosaa maailman lapsista ei saanut minkäänlaista tukea sosiaaliturvajärjestelmien kautta. Näiden lasten perheiden talous ei kestä koronan kaltaisia kriisejä, selvityksessä muistutetaan.

Järjestöt kehottavat valtioita laajentamaan nopeasti sosiaaliturvajärjestelmiään sekä muokkaamaan myös veropolitiikkaansa ja työmarkkinoitaan paremmin lapsiperheitä tukevaksi.

”Kotimaisen koronakriisin keskellä on tärkeää muistaa, että olemme turvassa vasta, kun kaikki ovat turvassa. Miljoonien lasten ajautumisella köyhyyteen on kauaskantoiset seuraukset. Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, sanoo Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen tiedotteessa.

KoronavirusLasten oikeudet köyhyyslapsettalousterveyssairaus/lääkintä Pelastakaa Lapset rySuomen UNICEF

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa rakennusten keskellä

Parempaa tulevaisuutta on vaikea edistää, jos seuraavasta päivästäkin on vaikea selviytyä

Monet kehityshankkeet ovat kovilla koronapandemian takia. Nepalin Rautahatin ja Ramechhapin piirikunnissa edistettiin menestyksekkäästi naisten pienviljelyhanketta, mutta luonnonkatastrofit ja korona tulivat väliin. Alueella vieraillut Siemenpuu-säätiön koordinaattori Kari Bottas analysoi tilanteen syitä ja seurauksia.
Kaksi naista pyöräilee.

Väkivalta lisääntyi Sri Lankassa koronasulun aikana – ”Pahinta on miehillä, sillä miesten odotetaan olevan vahvoja”

Koronasulku on lisännyt Sri Lankassa poliisiväkivalta, joka kohdistuu usein miehiin. ”Naiset ja lapset toki kokevat eniten sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, mutta on tärkeää myös huomioida useimmiten ylenkatsottu miesten kokema väkivalta”, sanoo seksuaali- ja lisääntymisterveyskoordinaattori Shelani Palihawadana.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.