Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa

Koronaviruskriisistä seuraava ihmisten toimeentulon ja peruspalveluiden heikkeneminen voi syöstä lisää lapsia köyhyyteen. ”Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, muistuttaa Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.

Lapsi piirustusvälineiden kanssa kuvattuna ylhäältäpäin.

Koronavirus voi lisätä lapsiköyhyyttä matalan tulotason ja keskitulotason maissa. Kuva: Nenad Stojkovic / CC BY 2.0.

Koronaviruspandemian aiheuttama talouskriisi voi lisätä lasten köyhyyttä 15 prosenttia kuluvan vuoden aikana, varoittavat Pelastakaa Lapset -järjestö sekä YK:n lastenrahasto Unicef tänään julkaistussa selvityksessään.

Sen mukaan kansallisen köyhyysrajan alapuolella elävien lasten määrä voi nousta jopa 86 miljoonalla matalan tulotason sekä keskitulotason maissa.

Selvitys perustuu IMF:n ja Maailmanpankin taloudellisiin ennusteisiin sekä muun muassa YK-yliopiston dataan. Mukana on yli sata matalan tulotason ja keskitulotason maata.

Mikäli ennuste toteutuu, vuoden lopussa köyhiä lapsia olisi 672 miljoonaa, joista lähes kaksi kolmasosaa Saharan eteläpuolisen Afrikan ja Aasian maissa. Eniten lapsiköyhyys voi kuitenkin kasvaa Euroopan ja Keski-Aasian maissa, joissa köyhyydessä elävien lasten määrä voi lisääntyä peräti 44 prosenttia.

”Koronavirusepidemia on aiheuttanut ennennäkemättömän taloudellisen ja sosiaalisen kriisin, joka uhkaa romuttaa vuosien työn tulokset lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi. Toimeentulonsa kanssa sinnittelevät perheet voivat vajota köyhyyteen samalla, kun köyhimpien perheiden ahdinko saattaa kasvaa ennennäkemättömiin mittakaavoihin”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore tiedotteessa.

Koronasta uhkaa seurata talouskriisi, jolla on selvityksen mukaan kahdenlaisia vaikutuksia lapsiin. Tulonmenetysten vuoksi perheet eivät pysty huolehtimaan lasten perustarpeista, kuten ruuasta, koulunkäynnistä tai terveydenhuollosta. Samalla lasten riski joutua hyväksikäytetyiksi kasvaa. Lisäksi talouskriisi heikentää perheille tärkeitä peruspalveluita.

Jo ennen koronakriisin puhkeamista kaksi kolmasosaa maailman lapsista ei saanut minkäänlaista tukea sosiaaliturvajärjestelmien kautta. Näiden lasten perheiden talous ei kestä koronan kaltaisia kriisejä, selvityksessä muistutetaan.

Järjestöt kehottavat valtioita laajentamaan nopeasti sosiaaliturvajärjestelmiään sekä muokkaamaan myös veropolitiikkaansa ja työmarkkinoitaan paremmin lapsiperheitä tukevaksi.

”Kotimaisen koronakriisin keskellä on tärkeää muistaa, että olemme turvassa vasta, kun kaikki ovat turvassa. Miljoonien lasten ajautumisella köyhyyteen on kauaskantoiset seuraukset. Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, sanoo Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti