Uutiset

Artikkeli: Murabin kylä hakee oikeuksiaan internetin kautta

Mumbain esikaupunkialueella Intiassa pieni Murabin kylä uhkaa jäädä uusien asuinalueiden alle ilman, että sen asukkaille maksetaan mitään korvauksia. Paikallisen tietoteknologiaosaajan perustaman internet-keskuksen kautta kyläläiset ovat kuitenkin onnistuneet vaatimaan oikeuksiaan – sekä harjoitelleet käytännön toimistotaitoja työnhakua varten.

Murabin kylänraittia ikkunan läpi
Mumbain esikaupunkialueella Intiassa on käynnissä hiljainen taistelu, josta maan hallitus vaikenee eikä mediakaan suuremmin elämöi. Kyseessä on 90 pienen, summittaisesti kasvaneen kylän puristuminen uusien asuinalueiden alle ilman, että kyläläiset voivat mitenkään vaikuttaa kotiensa menettämiseen ja ilman, että heille maksetaan siitä asianmukaisia korvauksia. Tarina on tavallinen monen köyhän maan suurkaupungeissa.

Murabin kylässä nuorten koulunkäynti keskeytyi hiljattain, kun lähimpään kouluun johtanut tie katkaistiin rakennustyömaan takia. Jäljelle jäivät arkiset askareet ruoanlaitto, vedenhaku, pyykin pesu ja sisarusten hoitaminen – sekä television katsominen taloissa, joissa televisio oli.

Tässä tilanteessa Jitendra Shah, Mumbain Veermata Jijabai -teknologiainstituutissa tietotekniikkaa opettava professori, aloitti kaksi kuukautta sitten kylässä internet-projektin.

“Satuin kerran lounaalla puheisiin erään yritysjohtajan kanssa, ja kuulin että he ovat uusimassa tietokoneitaan. Mainitsin ajatuksistani perustaa internet-keskus yhteen näistä kylistä, ja johtaja päätti lahjoittaa minulle neljä kappaletta entististä koneistaan, jotta pääsen alkuun”, Shah kertaa.

Koneille löytyi kylästä sopiva sijoituspaikka, kun eräs asukkaista lupasi tyhjän huonetilan keskuksen käyttöön. Sähköt Murabissa oli ennestään, vaikkakaan virran jakelu ei ollut tasaista. Rakennukseen oli valmiina olemassa myös puhelinlinja, joten internet-yhteyttä ei tarvinnut erikseen rakentaa. Sitten olikin enää ratkaistava, kuka koneita käyttäisi ja mihin tarkoitukseen.

“Kyläläisten suurin huoli on kotien menetys – niinpä tutkimme hallituksen sivuilta, millaisiin korvauksin ja millaisin ehdoin kansalainen on oikeutettu, jos hänen talonsa puretaan uudisasutuksen tieltä. Tulostimme virallisen kaavakkeen internetistä ja keräsimme koneelle tietokannan kylän asukkaista, sitten haimme korvauksia”, Shah kertoo.

Haku tuottikin tulosta, mutta ei niin hyvin kuin kyläläiset olisivat toivoneet:

“Viranomaiset keksivät koko ajan uusia syitä sille, miksi korvausta ei voi saada. Aiemmin heiltä ei ole älytty näitä hakea, joten he ovat vastahakoisia. Mutta nyt meillä on mustaa valkoisella ja voimme vedota siihen, että hallituksen verkkosivuilla on luvattu tietyt asiat.”

Oma ohjelmisto yhdeksällä kielellä

Ohjelmistoa paikalliskielillä
Takaisku Shahin projektille oli internet-yhteyksien katkeaminen liian suuriin puhelinlaskuihin. Kaikki ei kuitenkaan onneksi ole yhteyksistä kiinni, sillä nyt Shah on rakentanut tietokoneohjelman, jonka voi kokonaisuudessaan ladata CD-rompulta. Pakettiin kuuluu muun muassa tekstinkäsittelyohjelma, taitto-ohjelma sekä taulukkolaskentaohjelma.

“Tällä tavoin nuoret saavat käytännön tekstinkäsittelytaidot ja jonkin tuntuman työskentelyyn tietokoneella. Siitä on hyötyä, kun he hakevat töitä”, Shah uskoo.

Ohjelmiston erityispiirre on sen monikielisyys: valikot ovat olemassa kolmella Intiassa puhutulla kielellä, kirjoittaa voi yhdeksällä kielellä, joista jokainen käyttää eri merkistöjä. Sovellus oli mahdollista rakentaa avoimeen lähdekoodiin perustuvan Linux-käyttöjärjestelmän pohjalle.

“Microsoftillakaan ei ole sellaista Intiaan tarkoitettua ohjelmistopakettia, jossa valikotkin olisi käännetty näille paikallisille kielille”, Shah kehaisee. “Kyläläiset eivät puhu englantia, joten työskentely omalla äidinkielellä on ehdoton edellytys koneiden käytölle.”

Professori Shah käy nykyisin itse Murabissa vain kerran viikossa, mutta keskukseen on vastikään palkattu opettaja, joka järjestää työpajoja joka päivä.

“Raha on ongelma. Hallitus on myöntänyt meille jonkin verran tukea, mutta opettajan palkka on pieni eikä raha riitä esimerkiksi generaattorin ostoon – sähkökatkot ovat hyvin yleisiä”, Shah miettii.

Vielä ei myöskään tiedetä, mitä kesän kuumuus ja monsuunisateet tuovat tullessaan – huoneessa ei ole ilmastointilaitteita, eikä katto ole täysin vedenpitävä.

Tytöt motivoituneempia kuin pojat

Jitendra Shah oppilaineen
Mielenkiinto tietotekniikan opiskeluun ei ole kaikilla yhtäläinen. Aluksi internet-keskuksessa nähtiin sekä poikia että tyttöjä, nyt pojat ovat palanneet kiinnostavia nostureita ja kaivinkoneita vilisevien rakennustyömaiden liepeille ja vain tytöt ottavat osaa workshop-työskentelyyn. Aikuisia keskuksessa ei ole näkynyt.

“Ihmisiä on vaikea motivoida muuhun kuin korkeintaan sähköpostin opetteluun, sillä tietotekniikan taidot eivät tarjoa välitöntä, henkilökohtaista palkintoa, vaikka niitä voisikin pitkällä tähtäimellä hyödyntää. Esimerkiksi karttojen verkkoversiot ovat sellaisia, joita olisi suhteellisen yksinkertaista oppia tekemään ja ansaita sillä tavoin hieman rahaa.”

Internet-keskuksessa viihtyvät parikymppiset tytöt Vasundharaa, Sulochanaa, Ranjanaa, Shobhaa, Nirmalaa ja Yashodharaa kertovat professorin välityksellä omia kokemuksiaan tietokoneista ja niiden tarpeellisuudesta:

“Koneiden käyttö on helppoa, tietotekniikan osaaminen on tuonut meille itseluottamusta. Maalaaminen ja piirtäminen koneella on hauskinta”, he kommentoivat yksissä tuumin.

Mitään mullistavaa muutosta tietokoneet eivät kuitenkaan ole Murabin arkeen tuoneet. Eivät ainakaan vielä, kun sähköt katkeilevat vähän väliä ja käyttötarkoitus on vasta hakusessa. Kenties Murabi on kuitenkin vahvemmilla kuin naapurikylänsä, kun vastassa ovat ulkoapäin vyöryvät ukaasit. Kenties tieto antaa valtaa, edes piirun verran.


Lisätietoja:
www.indictrans.org
jitendras@vsnl.com

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä

Suomi vei viime vuonna aseita muun muassa Arabiemiirikuntiin. Esimerkiksi Bahrainin ja Indonesian aseviennin kohteita ei tiedetä, koska lupajärjestelmä ei ole läpinäkyvä, kritisoi asevientitilastoja kokoava SaferGlobe.
Yleiskuva YK:n kokoussalista.

Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella

Suomi ei ole vielä mukana tammikuussa voimaan tulevassa ydinasekieltosopimuksessa. Hallitusohjelman mukaan Suomi arvioi liittymistä kieltoprosessin edetessä. “Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon”, kritisoi ICAN Finland -verkoston koordinaattori Claus Montonen.
Autoja ja mopoja kadulla.

Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan

Sosiaalisessa mediassa kiertävä julma raiskausvideo on saanut bangladeshilaiset viime viikkoina kaduille vaatimaan puuttumista seksuaalirikollisuuteen. Kuolemanrangaistus on helppo ratkaisu – oikeusjärjestelmän uudistaminen vaatii enemmän työtä, toteaa Human Rights Watchin asiantuntija Meenakshi Ganguly.
Kuivuneita kuusia alhaaltapäin kuvattuna.

Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista

Maailman maat elvyttävät talouksiaan valtavilla summilla koronan vuoksi. Jos rahaa suunnattaisiin myös ilmastotoimiin, saavutettaisiin win win -tilanne, sanovat tutkijat.

Tuoreimmat

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”
Vuoden YK:n ystävä -tunnustus professori Eeva Furmanille
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta