Uutiset

Arktis - Maailman kolmanneksi suurin fossiilihanke?

Arktiksen sulamisen pitäisi olla varoitus koko ihmiskunnalle siitä, että ilmastonmuutoksen torjuminen pitäisi viimein ottaa tosissaan, kirjoittaa Tapio Laakso.

Tämä kirjoitus on julkaistu aikaisemmin ilmasto.org-sivulla.

Arktiksesta on tullut ilmastonmuutoksen vastaisen kamppailun symboli. Sulava pohjoinen napajää osoittaa, että me joudumme huolehtimaan ilmastokriisin seurauksista, emme pelkästään tulevien sukupolvien kohtalosta. Arktiksella näkyy myös karulla tavalla koko se hulluus, joka tämän sopan on keittänyt. Öljy-yhtiöt, nuo ihmiskunnan viholliset haluavat nyt porata Arktikselta lisää öljyä ilmastoa lämmittämään.

Viime kesänä pohjoinen napajää suli jälleen pinta-alaltaan historiallisen pieneksi. Kyse ei kuitenkaan ole vain napajään pinta-alasta vaan myös tilavuudesta, jonka pudotus on ollut vieläkin dramaattisempaa. Jään tilavuudesta on 1980-luvun jälkeen kadonnut jopa 80 prosenttia. Tutkijat puhuvat arktisen merijään "kuoleman kierteestä".

Arktinen alue lämpenee lähes kaksi kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin. Kyse on takaisinkytkennästä. Merijään sulaminen kiihdyttää lämpenemistä, koska valkean jään alta paljastuva tumma meri ei heijasta auringon valoa takaisin avaruuteen. Todennäköisesti seuraavan parin vuosikymmenen aikana nähdään ensimmäinen jäätön kesä pohjoisnavalla. Mitään tämän tapaistakaan ei ole ihmissivilisaation viimeisen 5000 vuoden historiassa nähty.

Öljyn pitää jäädä maahan

Arktiksen sulaminen pitäisi olla varoitus koko ihmiskunnalle siitä, että ilmastonmuutoksen torjuminen pitäisi viimein ottaa tosissaan. Shellin, Statoilin ja Gazpromin tapaiset öljy-yhtiöt haluavat kuitenkin nähdä jään sulamisen liiketoimintamahdollisuutena. Yhtiöt haluavat ankarista olosuhteista välittämättä poraamaan öljyä Arktikselle.

Ympäristöjärjestöt ovat useaan otteeseen varoittaneet öljynporauksen valtavista riskeistä arktisissa olosuhteissa. Kova tuuli, rakenteiden jäätyminen, jäävuoret, myrskyt ja kaukainen sijainti ovat Arktiksen arkea. Kun onnettomuus sattuu, öljyntorjunta jäisessä vedessä on nykytekniikalla käytännössä mahdotonta. Shell on ollut suurissa vaikeuksissa oman, suomalaisten jäänmurtajien tukeman hankkeensa kanssa Alaskassa. Yhtiön tämän vuoden poraussuunnitelmat ovat vaakalaudalla kaluston vaurioitumisen vuoksi. Lopulta kysymys on kuitenkin paljon öljyonnettomuutta laajempi.

Greenpeacen tuore Point of No Return -raportti kertoo, että mikäli öljyhankkeet etenevät, Arktiksesta tulee vuoteen 2020 mennessä maailman kolmanneksi suurin fossiilihanke.

Kyse on kokonaan aiemmin koskemattoman öljy- ja kaasuprovinssin avaamisesta ja uusien päästöjen lukitsemisesta sisään järjestelmään. Aina, kun potentiaaliset öljyvarat muuttuvat kirjoihin ja kansiin merkityiksi reserveiksi ja ne muuttuvat yhtiöiden arvoon vaikuttavaksi omaisuudeksi, myös niiden ilmakehään polttamisen todennäköisyys kasvaa.

Vähitellen aletaan havahtua siihen, mitä ilmastonmuutoksen torjuminen todella tarkoittaa: fossiilisten polttoaineiden jättämistä maahan. Poltettavaa nimittäin riittää. Pelkästään jo tunnetut fossiilireservit ovat viisi kertaa suuremmat, kuin mitä voimme käyttää, mikäli ilmastokatastrofi halutaan välttää. Siksi uusien öljyhankkeiden eteneminen esimerkiksi Arktiksella on välttämätöntä pysäyttää.

Investoinnit energiavallankumoukseen

Öljynporaus Arktiksella ei ole halpaa. Hankkeiden kannattavuus vaatinee, että öljyn hinta pysyttelee pitkällä tähtäimellä reilusti yli sadassa dollarissa tynnyriltä. Maailman pitäisi olla halukas maksamaan öljystä vuodesta toiseen kalliisti energiatehokkuuteen ja uusiutuviin energianlähteisiin investoimisen sijaan. Tämä tarkoittaa, että mikäli olemme valmiita hyväksymään arktisen öljyn hinnan, hyväksymme myös katastrofaalisen ilmastonmuutoksen.

Rahat voidaan investoida paremmin. Energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvan energian lisääminen vähentävät riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja tuovat samalla selvää säästöä. Osa toimenpiteistä on käytännössä ilmaisia. Esimerkiksi uusien autojen energiatehokkuusnormien kiristäminen ei maksa kuluttajalle juuri mitään, mutta vähentää tehokkaasti liikenteen öljyriippuvuutta.

Greenpeace on laatinut skenaarion Suomen (ja maailman) energiatulevaisuudesta vuoteen 2050 asti. Malli osoittaa, että Suomessa pystytään tuottamaan tarvittava energia pääsääntöisesti uusiutuvilla energialähteillä ja leikkaamaan ilmastopäästöjä 93 prosenttia vuoden 1990 tasoon verrattuna. Mallin pääviesti on se, että energiantuotantoon liittyvät valinnat eivät ole teknisiä ongelmia vaan poliittisia kysymyksiä. Mallissa esitetty visio energiavallankumouksesta perustuu olemassa olevaan tekniikkaan.

Tapio Laakso on Greenpeacen ohjelmajohtaja.

Arktiksen tulevaisuus yhtiötilmastonmuutosmeret

Lue myös

Näkökulma: Arktinen yhteistyö rauhan edistäjänä?

Ilmastonmuutos on aito uhka arktisilla alueilla, mutta sillä voi olla myös kansainvälisen yhteistyön kautta syntyviä positiivisia vaikutuksia, kirjoittaa Liisa Kauppila.

Shell saa jatkaa öljynporausta Arktiksella

Ympäristöjärjestöt ovat Yhdysvaltain viranomaisten päätöksestä tyrmistyneitä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Ihmisiä mielenosoituskylttien kera.

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta on kärjistynyt pahimmaksi vuosikausiin. Etenkään Gazan ylikuormittunut terveysjärjestelmä ei kestä enää lisää uhreja, pelkäävät avustusjärjestöt.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.

Tuoreimmat

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö
EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”