Arktinen jääpeite ennätyspieni | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Arktinen jääpeite ennätyspieni

Pohjoisen jäämeren jäiden sulaminen jatkuu. Arviosta riippuen arktinen jääpeite on nyt pienin tai vähintäänkin toiseksi pienin koko mittaushistoriassa.

Pohjoisen jäämeren jääpinta-ala oli historiallisen pieni syyskuun alussa, kertoo Bereminin yliopiston tutkimus. Kesän lopulla jää on tavallisestikin vähissä, mutta pienin vuosittainen pinta-ala uhkaa kutistua jatkuvasti.

Toisen, yhdysvaltalaisen National Snow and Ice Data Centerin, alustavan ilmoituksen mukaan jään määrä kävi vuonna 2007 hieman alhaisemmalla tasolla. Mittausten luvut ovat hyvin lähellä toisiaan: ensimmäinen on 4,24 miljoonaa neliökilometriä, toinen 4,33.

"Niin tai näin, arktista merijäätä on nyt joka tapauksessa hyvin vähän. Yksittäisen vuoden täsmällinen tilastosijoitus ei ole kaikkein olennaisinta", toteaa Maria Haanpää Fifi-verkkolehdessä.

Tänä kesänä jää kutistui 35 prosenttia pienemmäksi kuin pitkän aikavälin keskiarvo on ollut, Haanpää laskeskelee.

Ennätys ei ole vain äärimmäinen poikkeus, vaan jatkaa selvää kaavaa. Ennätysluvuista yli puolet on mitattu viimeisen vuosikymmenen sisään, kertoo WWF. Asiantuntijat ennustavat, että kesän jääpeite saattaa kadota jo yhden sukupolven aikana.

"Tämä ei ole vain jääkarhujen ongelma, se on globaali ongelma ihmisille. Jään määrän dramaattinen lasku Arktisilla alueilla sekoittaa todennäköisesti lisää maailman sääsysteemejä. Vaikutukset eivät pysyy Pohjoisella jäämerellä, ne tunnetaan maailmanlaajuisesti kuivuuksina, tulvina ja äärimmäisinä säinä", sanoo WWF:n Pohjoisen ilmaston asiantuntija Martin Sommerkorn.

Greenpeace pitää sulamista hätämerkkinä maailman johtajille. "Meidän on nopeasti vähennettävä ilmastopäästöjä ja siirryttävä uusiutuvaan energiaan, jotta maapallo pystyy puolustautumaan”, sanoo järjestön kampanjoitsija Frida Bengtsson.

Euroopan meret lämpenevät vauhdilla

Euroopan meret muuttuvat ennennäkemätöntä vauhtia, varoittaa Climate Change and European Marine Ecosystem Research -projektin raportti. Jäät sulavat, meret lämpevät, merenpinta nousee ja merenelävät muuttavat.

Meret ovat lämmenneet viimeisen 25 vuoden aikana jopa kymmenen kertaa viime vuosisadan keskiarvoa nopeammin.

Vuosina 1986-2006 merenpinnan lämpötilan nousut olivat Euroopan vesillä 3-6 kertaa maailman keskiarvoa korkeampia.

"Muutos on ollut selvästi nähtävissä ja paljon nopeampaa kuin kuvittelimme olevan mahdollista", sanoo raportin pääkirjoittaja Carlo Heip.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia