Argentiinan uusi hallitus leikkaa kovalla kädellä koulutuksesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Argentiinan uusi hallitus leikkaa kovalla kädellä koulutuksesta

Opettajia on irtisanottu, ja esimerkiksi opetusministeriön koulutuksen tasa-arvo-ohjelmaa vetää nyt tupakkayhtiön entinen toimitusjohtaja.

(IPS) -- Argentiinan uuden hallituksen koulutuspolitiikka herättää vastarintaa opiskelijoiden ja alalla työskentelevien keskuudessa. Irtisanomisten ja lisääntyvän yritysyhteistyön pelätään tärvelevän aiemmat saavutukset.

Vastustajat lähtivät kaduille elokuun lopussa, kun opetuslaitos irtisanoi jälleen 200 henkeä. Alalta oli aiemmin saanut lähtöpassit 1 100 ihmistä sen jälkeen, kun Mauricio Macrin keskusta-oikeistolainen hallitus tuli valtaan viime joulukuussa.

Hallitus on pannut tuulemaan muuallakin ja ehtinyt jo erottaa lähes 10 700 virkamiestä 23 ministeriöstä ja virastosta.

Argentiinan edelliset presidentit, Néstor Kirchner (2003–2007) ja Cristina Fernández (2007–2015), pyrkivät lisäämään tasa-arvoa koulutuksessa. Oppivelvollisuusikä nostettiin 18 vuoteen ja käyttöön otettiin sähköisen oppimisen järjestelmä.

Suunta vaihtui

"Uusi malli ei painota ilmaista ja tasa-arvoista koulutusta vaan korostaa yritysten näkökulmaa", valittaa kasvatustieteilijä Myriam Feldfeber Buenos Airesin yliopistosta.

Irtisanomiset ovat iskeneet erityisesti opettajankoulutukseen, koulujen digitalisointiin, aikuisopetukseen sekä ihmisoikeus-, seksuaali- ja taidekasvatukseen. Lisäksi leikataan yliopistojen stipendejä ja kouluissa erityisryhmien tukia.

"Opetusalan irtisanomiset merkitsevät valtavaa asiantuntemuksen, historian, tiedon ja suhteiden menetystä", Buenos Airesissa toimivan Latinalaisen Amerikan yhteiskuntatieteiden neuvoston johtaja Fernanda Saforcada arvioi.

Uudet luudat yrityksistä

Feldfeber huomauttaa, että Argentiinaan perustettiin takavuosina 14 uutta yliopistoa, mikä mahdollisti opiskelun syrjäisillä seuduilla. Nyt tämäkin hanke on asetettu kyseenalaiseksi.

"On erittäin huolestuttavaa, että opetusministeriön keskeisiin virkoihin on valittu ihmisiä alan ulkopuolelta", hän sanoo.

Opetusministeriön koulutuksellisen tasa-arvon ohjelmia vetää nyt tupakkayhtiö Philip Morrisin entinen toimitusjohtaja Ezequiel Newbery. Hän on myöntänyt, ettei tunne alaa, mutta sanoo tulleensa "panemaan sen järjestykseen". Tulokset näkyvät potkuina, sanoo Feldfeber.

Hallitus puhuu modernisoinnista ja uudelleenjärjestelyistä. Opetusministeri Esteban Bulrichin mukaan tarkoitus on suoda "jokaiselle argentiinalaiselle, syntymäpaikasta riippumatta, mahdollisuus samaan laatuopetukseen."

Unesco kiitteli

Hallitus lisää yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa. Julkisen alan ammattiliiton mukaan se on merkinnyt esimerkiksi Microsoftin ja Googlen kasvavaa osuutta koulujen digitalisoinnissa. Aiemmin oppilaille jaettiin maksutta läppäreitä, joissa pyöri kouluille räätälöity Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä.

Unescon maailmanlaajuinen koulutusraportti 2000–2015 kiitti Argentiinassa viime vuosina tapahtunutta edistystä. Maa käytti koulutukseen 6,25 prosenttia kansantulosta, mikä on Latinalaisen Amerikan korkeimpia osuuksia.

Kouluun menee Argentiinassa 99,1 prosenttia lapsista. Toisen asteen koulutuksen aloittaa 89 prosenttia, joskaan kaikki eivät selvitä sitä loppuun.

Argentiinassa on 43 miljoonaa asukasta ja yli 15-vuotiaiden lukutaidottomuus on saatu pudotettua 1,9 prosenttiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia