Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.

Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talouskriisi on pakottanut tuhansia pieniä ja keskisuuria yrityksiä lopettamaan toimintansa. Buenos Airesissa se näkyy kauppojen sulkemisena. Kuva: Daniel Gutman / IPS.

(IPS) -- Presidentti Mauricio Macrin lupaukset talouskasvusta ovat valuneet tyhjiin, ja Argentiina on taas kriisissä. Se koettelee erityisesti pieni- ja keskituloisia.

Argentiina sai kesäkuussa Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä lupauksen yli 40 miljardin euron lainasta, mutta ehtona on julkisten menojen raju leikkaaminen. Se herätti henkiin muistot vuosituhannen vaihteen kriisistä, joka kaatoi hallituksia ja syöksi kansan köyhyyteen.

Macrin keskustaoikeistolaista hallitusta tukevat taloustieteilijätkin myöntävät, että köyhyys ja työttömyys uhkaavat kasvaa.

”Budjettivajeen korjaamisesta tulee tuskallista. Peso heikkenee, inflaatio kiihtyy, ja palkat jäävät jälkeen”, Buenos Airesin pörssin johtaja Claudio Zuchovicki sanoo. Hänen mielestään leikkaukset ovat kuitenkin välttämätön tie parempaan tulevaisuuteen.

Lapsiköyhyys pahinta

Argentiinan 44-miljoonaisesta väestöstä neljännes on köyhiä. Erityisen ahtaalla ovat lapsiperheet, sillä alle 14-vuotiaista elää köyhyydessä 40 prosenttia.

Macri tuli valtaan vuoden 2015 lopulla ja saattoi vielä tänä keväänä kehua, että köyhyys oli vähentynyt reippaasti edellisvuotisesta. 25 prosentissa laukanneen inflaation hän vakuutti kääntyneen laskuun.

Tilanne on kuitenkin pahentunut viime kuukausina. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. Taksat olivat jäädytettyinä hänen edeltäjänsä Cristina Fernándezin aikana (2007–2015).

Oppositioenemmistöinen kongressi yritti toukokuussa perua hinnankorotukset ja sitoa ne palkankorotuksiin, mutta Macri kumosi päätöksen vetollaan.

Tyytymättömyys lisääntyy

”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu. Ymmärrän, että maksuja on nostettava, mutta järkevästi”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo. Hän työskentelee viikot tarjoilijana ja joutui nyt pestautumaan viikonlopputöihin läheiseen parkkitaloon. Silvan vaimon työpäivää toimistossa lyhennettiin juuri kahdeksasta kuteen tuntiin.

Argentiinan peson arvo jatkaa laskuaan ja inflaatio noussee 30 prosenttiin tänä
vuonna, kun virallinen ennuste oli 12 prosenttia.

Mielipidemittauksissa Macria kannattaa enää 35 prosenttia ja häntä vastustaa ensi kertaa yli puolet argentiinalaisista. Äänestäjien aiempi optimismi on vaihtunut peloksi, että tilanne ei parane tulevaisuudessakaan.

”Arvioimme, että Argentiinassa on kahden viime vuoden aikana suljettu yli 7 000 pientä ja keskikokoista yritystä”, pk-yrittäjäjärjestön puheenjohtaja Daniel Moreira sanoo.

Hän pitää erityisen huolestuttavana sitä, että yhä useampi työssä käyvä jää köyhyysrajan alle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia