Uutiset

Argentiinan kovia kokenut keskiluokka alkaa päästä jaloilleen

Moni keskiluokkainen argentiinalaisperhe marssi pari vuotta sitten kaduilla pannuja ja patoja paukuttaen. Vuodenvaihteessa ne suunnistivat kuitenkin ostoskeskuksiin ja jättivät protestoinnin köyhille ja työttömille, joita on yhä runsaasti. Vaikka talouskriisi alkaakin hellittää, ei kuilu köyhien ja rikkaiden välillä ole tasoittunut.

Moni keskiluokkainen argentiinalaisperhe marssi pari vuotta sitten kaduilla pannuja ja patoja paukuttaen. Tässä vuodenvaihteessa ne suunnistivat ostoskeskuksiin ja jättivät protestoinnin köyhille ja työttömille, joita on yhä runsaasti, vaikka talouskriisi alkaakin hellittää.

"Meidän tilanteemme on kohentunut tuntuvasti", pienen pahvilaatikkotehtaan omistaja José Luis Hernández kertoo.

Vuoden 2001 lopulla hän uskoi joutuvansa sulkemaan yrityksensä kamppailtuaan kaksi vuotta pahenevien vaikeuksien kanssa. Hän piti kuitenkin pintansa, ja nyt firma on pääsemässä uudelleen jaloilleen.

Niinpä Hernándezin perheessä jaettiin taas joululahjoja, ja suunnitteilla on lomamatka vuoden kuumimpaan aikaan tammikuussa.

"Luottoa on yhä mahdoton saada, mutta toivon asiaan korjausta alkaneena vuonna. Työtä on niin paljon, että voisin palkata kaksi henkeä lisää, mutta en ole vielä uskaltanut laajentaa", hän pohtii.

Laatikkotehdas sekä toimisto ja myynti työllistävät nyt yhteensä kahdeksan henkeä, joista kolme on omistajan sukulaisia.

Moni muu pienyrittäjä ja ammatinharjoittaja kertoo samanlaisen tarinan: vuonna 2001 harkittiin maasta lähtöä, mutta nyt työtä on enemmän kuin ehtii tekemään. Se koskee varsinkin aloja, jotka hyötyivät peson arvon romahduksesta vuonna 2002.

Tietokoneohjelmistoja teollisuuden tarpeisiin kehittelevä Pablo Míguez ehti aloittaa saksan ja katalaanin kielen opinnot ennen kuin lähtösuunnitelmat hautautuivat työtilausten tulvaan. Nyt hän on päättänyt opettajavaimonsa kanssa käyttää muuttokassan uuden asunnon hankintaan.

Asuntokauppa vilkastui Argentiinassa viime vuonna 33 prosenttia vuodesta 2002.

Maan bruttokansantuote kasvoi viime vuonna liki 8 prosenttia oltuaan neljä aiempaa vuotta miinuksella. Vielä 2002 se laski 11 prosenttia. Kuluvalle vuodelle ennustetaan vähintään 5 prosentin kasvua.

Peson vaihtokurssi on vakautunut noin 2,95:een dollaria kohti, ja viime vuoden inflaatio jäi noin 3,4 prosenttiin. Työttömyys on yhä korkea, vaikka alenikin vuodessa 17,8:sta 14,3 prosenttiin.

Argentiinan talouslama alkoi vuoden 1998 lopulla. Sekä sijoittajien että säästäjien luottamuksen romahtaminen syvensi kriisiä niin, että presidentti Fernando de la Rúan hallitus joutui eroamaan joulukuussa 2001.

Väliaikainen presidentti Eduardo Duhalde irrotti peson dollarista alkuvuodesta 2002 sillä seurauksella, että hinnat nousivat yli 40 prosenttia ja 54 prosenttia 37-miljoonaisesta väestöstä vajosi köyhyyteen.

Pohjakosketuksen jälkeen talous alkoi hiljalleen elpyä. Maataloustuotteiden ja öljyn maailmanmarkkinahinnat kohenivat. Tuonnin väheneminen puolestaan piristi kuilun partaalla käynyttä kotimaista teollisuutta.

Rakennus-, tekstiili-, jalkine-, konepaja-, paperi- ja terästeollisuus ovat saaneet käyttöön 70-80 prosenttia tuotantokapasiteetistaan. Moni yritys on pestannut takaisin laman aikana irtisanottua väkeään. Uusiakin työpaikkoja on syntynyt, ja joillakin aloilla on jopa pulaa työvoimasta.

Argentiinan keskusammattiliiton ekonomistit toppuuttelevat liiallista toiveikkuutta ja varoittavat, että elpyminen näyttää jo hidastuneen. Heidän mukaansa nousu on tähän mennessä koskenut lähinnä yrityksiä, joiden tuotteet viedään ulkomaille tai myydään parhaiten ansaitseville argentiinalaisille.

Ekonomistit muistuttavat, että vaikka keskiluokka aloittelee taas kulutusjuhlia, köyhiä on yhä paljon, eikä kuilu heidän ja rikkaiden välillä ole tasoittunut.

(Inter Press Service)

talous Argentiina

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä