Uutiset

Argentiinan kovia kokenut keskiluokka alkaa päästä jaloilleen

Moni keskiluokkainen argentiinalaisperhe marssi pari vuotta sitten kaduilla pannuja ja patoja paukuttaen. Vuodenvaihteessa ne suunnistivat kuitenkin ostoskeskuksiin ja jättivät protestoinnin köyhille ja työttömille, joita on yhä runsaasti. Vaikka talouskriisi alkaakin hellittää, ei kuilu köyhien ja rikkaiden välillä ole tasoittunut.

Moni keskiluokkainen argentiinalaisperhe marssi pari vuotta sitten kaduilla pannuja ja patoja paukuttaen. Tässä vuodenvaihteessa ne suunnistivat ostoskeskuksiin ja jättivät protestoinnin köyhille ja työttömille, joita on yhä runsaasti, vaikka talouskriisi alkaakin hellittää.

"Meidän tilanteemme on kohentunut tuntuvasti", pienen pahvilaatikkotehtaan omistaja José Luis Hernández kertoo.

Vuoden 2001 lopulla hän uskoi joutuvansa sulkemaan yrityksensä kamppailtuaan kaksi vuotta pahenevien vaikeuksien kanssa. Hän piti kuitenkin pintansa, ja nyt firma on pääsemässä uudelleen jaloilleen.

Niinpä Hernándezin perheessä jaettiin taas joululahjoja, ja suunnitteilla on lomamatka vuoden kuumimpaan aikaan tammikuussa.

"Luottoa on yhä mahdoton saada, mutta toivon asiaan korjausta alkaneena vuonna. Työtä on niin paljon, että voisin palkata kaksi henkeä lisää, mutta en ole vielä uskaltanut laajentaa", hän pohtii.

Laatikkotehdas sekä toimisto ja myynti työllistävät nyt yhteensä kahdeksan henkeä, joista kolme on omistajan sukulaisia.

Moni muu pienyrittäjä ja ammatinharjoittaja kertoo samanlaisen tarinan: vuonna 2001 harkittiin maasta lähtöä, mutta nyt työtä on enemmän kuin ehtii tekemään. Se koskee varsinkin aloja, jotka hyötyivät peson arvon romahduksesta vuonna 2002.

Tietokoneohjelmistoja teollisuuden tarpeisiin kehittelevä Pablo Míguez ehti aloittaa saksan ja katalaanin kielen opinnot ennen kuin lähtösuunnitelmat hautautuivat työtilausten tulvaan. Nyt hän on päättänyt opettajavaimonsa kanssa käyttää muuttokassan uuden asunnon hankintaan.

Asuntokauppa vilkastui Argentiinassa viime vuonna 33 prosenttia vuodesta 2002.

Maan bruttokansantuote kasvoi viime vuonna liki 8 prosenttia oltuaan neljä aiempaa vuotta miinuksella. Vielä 2002 se laski 11 prosenttia. Kuluvalle vuodelle ennustetaan vähintään 5 prosentin kasvua.

Peson vaihtokurssi on vakautunut noin 2,95:een dollaria kohti, ja viime vuoden inflaatio jäi noin 3,4 prosenttiin. Työttömyys on yhä korkea, vaikka alenikin vuodessa 17,8:sta 14,3 prosenttiin.

Argentiinan talouslama alkoi vuoden 1998 lopulla. Sekä sijoittajien että säästäjien luottamuksen romahtaminen syvensi kriisiä niin, että presidentti Fernando de la Rúan hallitus joutui eroamaan joulukuussa 2001.

Väliaikainen presidentti Eduardo Duhalde irrotti peson dollarista alkuvuodesta 2002 sillä seurauksella, että hinnat nousivat yli 40 prosenttia ja 54 prosenttia 37-miljoonaisesta väestöstä vajosi köyhyyteen.

Pohjakosketuksen jälkeen talous alkoi hiljalleen elpyä. Maataloustuotteiden ja öljyn maailmanmarkkinahinnat kohenivat. Tuonnin väheneminen puolestaan piristi kuilun partaalla käynyttä kotimaista teollisuutta.

Rakennus-, tekstiili-, jalkine-, konepaja-, paperi- ja terästeollisuus ovat saaneet käyttöön 70-80 prosenttia tuotantokapasiteetistaan. Moni yritys on pestannut takaisin laman aikana irtisanottua väkeään. Uusiakin työpaikkoja on syntynyt, ja joillakin aloilla on jopa pulaa työvoimasta.

Argentiinan keskusammattiliiton ekonomistit toppuuttelevat liiallista toiveikkuutta ja varoittavat, että elpyminen näyttää jo hidastuneen. Heidän mukaansa nousu on tähän mennessä koskenut lähinnä yrityksiä, joiden tuotteet viedään ulkomaille tai myydään parhaiten ansaitseville argentiinalaisille.

Ekonomistit muistuttavat, että vaikka keskiluokka aloittelee taas kulutusjuhlia, köyhiä on yhä paljon, eikä kuilu heidän ja rikkaiden välillä ole tasoittunut.

(Inter Press Service)

talous Argentiina

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla