Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Argentiina maailman toiseksi ahkerin luomutuottaja

Luomupeltojen määrä Argentiinassa kasvoi vuosina 2014–15 kymmenen prosenttia.
(Kuva: Fabiana Frayssinet / IPS)

(IPS) -- Luomutuotanto kasvaa kovaa vauhtia Argentiinassa, joka on noussut Australian jälkeen ahkerimmaksi luomutuottajaksi maailmassa.

Luomupeltojen määrä Argentiinassa kasvoi vuosina 2014–15 kymmenen prosenttia. Amerikkojen kymmenestä miljoonasta luomuviljelyhehtaarista kolme miljoonaa on Argentiinassa.

"Aloitimme luomutuotannon 20 vuotta sitten, koska emme halunneet suihkuttaa pelloille myrkkyjä", kertoo oliiviöljy-yrityksen johtaja Jorge Pierrestegui Córdoban provinssista.

"Argentiinassa ei silloin ollut tuotteillemme minkäänlaista kysyntää. Veimme kaiken ulkomaille. Nyt kotimaan markkinoille jää tuotteistamme jo puolet", hän jatkaa.

Maatalousneuvoja Eduardo Cerdá vakuuttaa, että luomubuumi on myös tuottajalähtöistä.

"Viljelijät ovat huomanneet, että tehomaatalous ei täytä lupauksiaan. Kemikaalien ansiosta saatu sadonlisäys kalpenee sen rinnalla, kuinka paljon kemikaalit maksavat."

Vaikka kasvuluvut näyttävät isoilta, luomutuotannon absoluuttinen määrä Argentiinassa on vielä pieni. Luomua on peltoalasta vain 0,5 prosenttia.

Kuvassa luomuviljelijä Alicia Della Ceca, joka myy pientilansa tuotteita Buenos Airesissa.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousruoka Argentiina Suomen IPS

Kommentit

Nuo Argentiinan 3 mijoonaa hehtaaria luomualaa eivät ole peltoja, vaan luonnonlaitumia, jotka on keinotekoisesti, "kirjoituspöydällä", määritelty joku vuosi sitten luomualueeksi. (Sama on tilanne Australiassa.)

Niinpä niiden "viljely" ei edellytä minkäänlaista ahkeruutta. Eikä ko. alue oikeastaan sitten mitään luomuna tuotakaan. Argentiinan koko luomutuotanto on kiloina 170 miljoonaa kiloa - eli tuolla 3 miljoonalla jaettuna vähemmän kuin mitä sille alueelle tarvittaisiin siemenviljaa!

Eikä Argentiinassa ole mitään luomubuumia, vaan 99% luomusta menee vientiin, USA:han ja Eurooppaan:

http://www.freshplaza.com/article/155199/Argentina-devotes-3-million-hectares-to-organic-production

Tuo uutinen oli harhaanjohtava jo alkuperäisenäkin, mutta aivan vääristeleväksi se on muuttunut suomennoksena.

Lue myös

Maanviljelijöitä pellolla Ghanassa

Ghana tukee pienviljelijöitä ruuantuotannon turvaamiseksi

Ruuantuotannon lisääminen on kohtalonkysymys Ghanassa, jonka lähes 30-miljoonainen väestö kasvaa 2,5 prosentin vuosivauhtia. Maanviljelijöitä tuetaan muun muassa korvaamalla lannoite- ja siemenkuluja.
Maanviljelijä Givaldo dos Santos sadevesialtaan ja greippipuun vieressä Brasiliassa

Yksinkertaiset innovaatiot vauhdittavat maanviljelystä Brasiliassa

Puolikuivalla alueella elävät Givaldo ja Nina dos Santos ovat saaneet tilansa kukoistamaan muun muassa sadevesitankin avulla.
aiset tekevät ruokaa ulkona kivillä

Naiset elvyttävät inkojen vanhaa talkooperinnettä Perun Andeilla

Ilmastonmuutoksen eteneminen on tehnyt Andien karuista olosuhteista entistäkin karumpia. Paropucjion kylässä naiset rakentavat nyt yhdessä aurinkoenergialla toimivia kasvihuoneita, joissa voidaan tuottaa ruokaa ekologisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.
Ilmakuva Lontoosta ja Thames-joesta

Eurooppa, on aika lopettaa kasvuriippuvuus

Yli 200 tutkijaa vaatii kirjeessään Eurooppaa luopumaan talouskasvuun pyrkimisestä. ”Nykyisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen Euroopassa ei vaadi lisää kasvua vaan reilumpaa jo aikaansaatujen tulojen ja vaurauden jakoa”, kirjeessä todetaan. Myös seitsemän suomalaistutkijaa on allekirjoittanut kirjeen.
Senegalilainen räppäri Matar Khoudia Ndiaye studiossa mikrofonien takana

Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”

Dakarilaisen Radio Oxy Jeunes'n ohjelmassa Eurooppaan siirtolaiseksi mielineet kertovat kokemuksistaan samaa suunnitteleville. Viestillä halutaan tavoittaa myös lastensa matkoja rahoittavat vanhemmat.