Uutiset

Arabiemiraatit ei päästä aktivistia ihmisoikeuspalkintoseremoniaan

Viranomaisten loukkaamisesta tunnettu aktivisti on matkustuskiellossa.
(Kuva: Paolo Rosa / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat Arabiemiraatteja palauttamaan passin tunnetulle ihmisoikeusaktivistille Ahmed Mansuurille, jotta tämä pääsisi osallistumaan Genevessä pidettävään Martin Ennals -ihmisoikeuspalkinnon palkintoseremoniaan lokakuussa.

Mansuur on yksi autoritaarisen Arabiemiraattien harvoista ihmisoikeusasiantuntijoista, joka on nostanut esiin muun muassa mielivaltaisten pidätysten, kidutuksen, halventavan kohtelun ja epäreilujen oikeudenkäyntien kaltaisia ongelmia. Hän on saanut toimintansa vuoksi tappouhkauksia viranomaisilta ja näiden kannattajilta, kertoo ihmisoikeuksien kansainvälinen liitto FIDH, joka kuuluu palkinnon valitsijaraatiin.

Järjestöt muistuttavat, että Arabiemiraatit tunnetaan Lähi-idän kaupan ja turismin keskuksena ja alueen turvasatamana, ja se on myös YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsen.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan maa kuitenkin käyttää usein vaikutusvaltaansa ihmisoikeusongelmien peittämiseksi. Maassa pidätetään hallitukselle uhkana pidettyjä aktivisteja mielivaltaisesti ja  turvallisuusjoukot kiduttavat pidätettyjä. Myös siirtotyöläisten asema on huono.

Mansuur tuomittiin vuonna 2011 viranomaisten loukkaamisesta vankeuteen. Seuraavana vuonna hänet armahdettiin, mutta hänen passinsa on takavarikoitu ja hän on yhä matkustuskiellossa.

Martin Ennals -palkinto on kymmenen ihmisoikeusjärjestön myöntämä palkinto. Se myönnetään uhatulle ihmisoikeusaktivistille tavoitteena muun muassa suojella tätä mediahuomion avulla.

Palkinto on saanut nimensä brittiläiseltä, vuonna 1991 kuolleelta ihmisoikeusaktivisti Martin Ennalsilta, joka toimi aikoinaan Amnesty Internationalin pääsihteerinä. Muut palkinnonsaajaehdokkaat tulevat tänä vuonna Myanmarista ja Guineasta.

ihmisoikeudetpolitiikkalaki Arabiemiirikunnat Human Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.