Uutiset

Arabiemiirikuntien aktivistille 10 vuoden vankeustuomio Facebook- ja Twitter-viesteistä – ”naula ihmisoikeusaktivismin arkkuun”

Aktivisti Ahmed Mansoor on tuomittu vankeuteen muun muassa ”yhteiskunnallisen harmonian" rikkomisesta. Mansoor oli yksi Arabiemiirikuntien viimeisistä julkisesti toimivista aktivisteista.
Abu Dhabin pilvenpiirtäjiä
Arabiemiirikunnat tunnetaan kovista otteista hallituksen kriitikoita kohtaan. Kuvassa pääkaupunkina toimivan Abu Dhabin pilvenpiirtäjiä. (Kuva: Mathias Apitz / CC BY-ND 2.0)

Arabiemiirikuntien tunnetuimpiin ihmisoikeusaktivisteihin kuuluva Ahmed Mansoor on tuomittu kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen ja noin 230 000 euron sakkoihin Facebook- ja Twitter-viestiensä vuoksi, kertovat ihmisoikeusjärjestöt. Tällä viikolla annettuun tuomioon kuului myös elektronisten laitteiden takavarikointi sekä ehdollinen tuomio varsinaisen vankeustuomion jälkeen.

Mansoor oli syyttäjän mukaan levittänyt vääriä tietoja, huhuja ja valheita, jotka vahingoittavat Arabiemiirikuntien ”yhteiskunnallista harmoniaa ja yhtenäisyyttä” sekä loukannut maan statusta, symboleita ja arvovaltaa. Tuomiosta voi vielä valittaa.

Mansoor pidätettiin maaliskuussa 2017. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan hän oli sitä ennen kritisoinut Arabiemiirikuntien nostamia syytteitä puhumiseen liittyvistä rikoksista. Twitter-tilillään hän kertoi muun muassa Egyptin ja Jemenin ihmisoikeusloukkauksista.

Arabiemiirikunnat on osa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa Jemenissä, ja muun muassa Suomi on myynyt sille aseita.

”Ahmed Mansoor on yksi harvoista avoimesti kriittisistä äänistä Arabiemiirikunnissa ja hänen vainonsa on jälleen yksi naula ihmisoikeusaktivismin arkkuun maassa. -- Häntä ei olisi koskaan pitänyt tuomita, ja nyt hänet pitäisi vapauttaa välittömästi”, sanoo Lynn Maalous, Amnestyn Lähi-idän tutkimusjohtaja tiedotteessa.

Arabiemiirikunnat on absoluuttinen monarkia, jossa pidätetään jatkuvasti hallitusta kritisoivia aktivisteja. Oikeudenkäynnit ovat puutteellisia.

Mansoor oli yksi viimeisiä julkisesti toimivia aktivisteja. Hänet on tuomittu aiemminkin, vuonna 2011, mutta tuolloin hänet armahdettiin. Vuonna 2015 Mansoor sai kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen myöntämän Martin Ennals -ihmisoikeuspalkinnon. Häntä kuitenkin kiellettiin matkustamasta Eurooppaan hakemaan palkintoa.

politiikkademokratiahallintokansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Arabiemiirikunnat Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.