Arabiemiirikuntien aktivistille 10 vuoden vankeustuomio Facebook- ja Twitter-viesteistä – ”naula ihmisoikeusaktivismin arkkuun” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Arabiemiirikuntien aktivistille 10 vuoden vankeustuomio Facebook- ja Twitter-viesteistä – ”naula ihmisoikeusaktivismin arkkuun”

Aktivisti Ahmed Mansoor on tuomittu vankeuteen muun muassa ”yhteiskunnallisen harmonian" rikkomisesta. Mansoor oli yksi Arabiemiirikuntien viimeisistä julkisesti toimivista aktivisteista.

Abu Dhabin pilvenpiirtäjiä

Arabiemiirikunnat tunnetaan kovista otteista hallituksen kriitikoita kohtaan. Kuvassa pääkaupunkina toimivan Abu Dhabin pilvenpiirtäjiä. Kuva: Mathias Apitz / CC BY-ND 2.0.

Arabiemiirikuntien tunnetuimpiin ihmisoikeusaktivisteihin kuuluva Ahmed Mansoor on tuomittu kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen ja noin 230 000 euron sakkoihin Facebook- ja Twitter-viestiensä vuoksi, kertovat ihmisoikeusjärjestöt. Tällä viikolla annettuun tuomioon kuului myös elektronisten laitteiden takavarikointi sekä ehdollinen tuomio varsinaisen vankeustuomion jälkeen.

Mansoor oli syyttäjän mukaan levittänyt vääriä tietoja, huhuja ja valheita, jotka vahingoittavat Arabiemiirikuntien ”yhteiskunnallista harmoniaa ja yhtenäisyyttä” sekä loukannut maan statusta, symboleita ja arvovaltaa. Tuomiosta voi vielä valittaa.

Mansoor pidätettiin maaliskuussa 2017. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan hän oli sitä ennen kritisoinut Arabiemiirikuntien nostamia syytteitä puhumiseen liittyvistä rikoksista. Twitter-tilillään hän kertoi muun muassa Egyptin ja Jemenin ihmisoikeusloukkauksista.

Arabiemiirikunnat on osa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa Jemenissä, ja muun muassa Suomi on myynyt sille aseita.

”Ahmed Mansoor on yksi harvoista avoimesti kriittisistä äänistä Arabiemiirikunnissa ja hänen vainonsa on jälleen yksi naula ihmisoikeusaktivismin arkkuun maassa. -- Häntä ei olisi koskaan pitänyt tuomita, ja nyt hänet pitäisi vapauttaa välittömästi”, sanoo Lynn Maalous, Amnestyn Lähi-idän tutkimusjohtaja tiedotteessa.

Arabiemiirikunnat on absoluuttinen monarkia, jossa pidätetään jatkuvasti hallitusta kritisoivia aktivisteja. Oikeudenkäynnit ovat puutteellisia.

Mansoor oli yksi viimeisiä julkisesti toimivia aktivisteja. Hänet on tuomittu aiemminkin, vuonna 2011, mutta tuolloin hänet armahdettiin. Vuonna 2015 Mansoor sai kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen myöntämän Martin Ennals -ihmisoikeuspalkinnon. Häntä kuitenkin kiellettiin matkustamasta Eurooppaan hakemaan palkintoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia