Uutiset

Apua viihteen varjolla


Hyväntekeväisyystapahtuma
Nenäpäivä korostaa tänä vuonna entistä enemmän hauskanpitoa.
Mukana on paljon julkkiksia ja sketsiviihdettä, ja katsojia
kannustetaan innokkaasti ”pöljäilyyn”. Järjestäjät vakuuttavat, että kehitysmaille voi kerätä rahaa
myös huumorin avulla.

Nenäpäivä-keräyksellä autetaan muun muassa etiopialaislapsia. (Kuva: www.nenapaiva.fi)

Hyväntekeväisyystapahtuma Nenäpäivä korostaa tänä vuonna entistä enemmän hauskanpitoa. Mukana on paljon julkkiksia ja sketsiviihdettä, ja katsojia kannustetaan innokkaasti ”pöljäilyyn”. Nenäpäivän järjestäjät vakuuttavat, että kehitysmaille voi kerätä rahaa myös huumorin avulla asian vakavaa puolta unohtamatta.

- Olen nähnyt kurjia oloja, mutta myös sen, että kehitysmaissakin pidetään hauskaa. Ilo ei kuole. Siksi mekin voimme pitää hauskaa hyvällä omallatunnolla, sanoo Ylen toimittaja Pasi Toivonen, joka on yksi monista Nenäpäivä-tempaukseen osallistuvista julkisuuden henkilöistä.

Punaneniä ja julkkiksia


Ylen Hyvä Säätiö järjestää Nenäpäivän nyt kolmatta kertaa. Tapahtumalla kerätään rahaa yhdeksän suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön projekteihin eri puolella maailmaa. Rahoilla kohennetaan esimerkiksi lasten koulutusta ja terveydenhuoltoa, tuetaan lapsityöläisiä sekä tehdään hiv/aids-työtä. Rahaa voi lahjoittaa netissä, puhelimitse tai vaikkapa ostamalla kampanjan symbolin, punaisen muovinenän.

Kampanjointi huipentuu 6.11. TV2:lla esitettävään kuusituntiseen ohjelmaan, jonka aikana on tarkoitus saada kasaan suurin osa tavoitellusta 1,7 miljoonan euron potista. Ohjelmassa esitetään sketsejä mutta myös esittelyvideoita avustuskohteista. Mukana on suuri lauma suomalaisjulkkiksia.

- Tarkoituksena on tehdä hyvää huumoriviihdettä unohtamatta vakavaa asiaa, tiivistää ohjelman tuottaja Miika Ranne.

Huumori vakavuuden vastapainona


Nenäpäivän esikuva on brittiläinen Red Nose Day, joka korostaa huumoria rahankeruussa. Se näkyy korostetun selvästi myös Nenäpäivässä: tv-mainoksissa painotetaan auttamisen hauskuutta ja sketsit ovat yllättävän rohkeita.

Katsojan mieleen voi hiipiä, että tarkoituksellinen pelleily jättää taka-alalle miljoonien ihmisten kärsimyksen. Nenäpäiväläiset kuitenkin uskovat, että toimintatapa on perusteltu.

- Tarvitaan sopivassa suhteessa huumoria ja vakavaa asiaa. Ihmisten mitta tulee nopeasti täyteen rankoista jutuista, joten huumoria pitää olla enemmän. Kun ihmiset tuntevat olonsa vapautuneiksi, he sisäistävät sanomankin helpommin, Ranne sanoo.

Sketsien aiheiden sopivuutta on Ranteen mukaan mietitty joka vuosi. Ohjelmassa on kuitenkin päädytty räväkkään huumoriin, sillä siten viesti menee parhaiten perille. Vastapainona näytetään esittelyvideoita kehitysmaista.

Vaarallinen taiteenlaji


Myös Nenäpäivään osallistuvat järjestöt kokevat huumorin hyvänä rahankeruutapana. Suomen Punaisen Ristin viestintäjohtaja
Hannu-Pekka Laiho toteaa, että suuren luokan viihdetapahtuma toimii: hyvällä mielellä olevat ihmiset myös tukevat hyvää asiaa.

Rahan lisäksi kehitysyhteistyöjärjestöt saavat arvokasta julkisuutta, jota Yle suurena mediana voi tarjota.

- Mikään muu kampanja ei saisi tällaista näkyvyyttä. Samalla ihmiset saavat tietää, mitä heidän lahjoittamallaan rahalla tehdään. Sitä kautta tulee suurta hyötyä, Laiho sanoo.

Hän pitää Nenäpäivän huumoria sopivana. Riskinä Laihon mukaan kuitenkin on, että osa ihmisistä ei ymmärrä asian vakavuutta.

Myös Plan Suomi Säätiössä on pohdittu hauskanpidon riskejä. Viestintäkoordinaattori
Anna Könösen mielestä katsojaa ei saa kuitenkaan vähätellä: useimmat suomalaiset ottavat Nenäpäivän sanoman vakavasti hulluttelusta huolimatta. Sitä paitsi hauskanpitokin kuuluu elämään.

- Kehitysmaissa on puutteesta huolimatta iloa ja positiivisuutta. Pelkkä kurjuuden näyttäminen olisi yksipuolista, kun ihmisten elämään kuuluu niin paljon muutakin, hän toteaa.


Lisätietoa: http://www.nenapaiva.fi

Avustuskohteet:

Fida International: Kenian katulapset ja aids-orvot
Kirkon Ulkomaanapu: kestävän kehityksen hankkeet Hondurasissa
Pelastakaa Lapset: tyttöjen koulutus Etiopiassa
Plan Suomi Säätiö: Afrikan lapsityöläisten liike (AMWCY)
SASK: lasten koulunkäynti, lapsityön vähentäminen, ammattiliittojen terveyskasvatus ja hiv/aids-valistus Etelä-Aasiassa
Solidaarisuus: tyttöjen terveydelle haitallisten perinteiden kitkeminen ja nuorten ammattikoulutus Somalimaassa
Suomen Lähetysseura: Etiopian aids-orvot
Suomen Punainen Risti: Sierra Leonen entiset lapsisotilaat
Suomen Unicef: Kenian lapset ja aids -ohjelma

 

Teemana lapset

Nenäpäivän tuotto jaetaan yhdeksän suomalaisen avustusjärjestön kautta eri puolille maailmaa. Rahat käytetään lasten koulutuksen ja terveyden edistämiseen sekä perheiden ja yhteisöjen vahvistamiseen muun muassa Afrikassa ja Keski-Amerikassa.

Lapsen oikeuksien sopimuksen juhlavuoden kunniaksi Nenäpäivän tv-show'ssa ovat esillä etenkin lapsiin keskittyvät järjestöt Suomen Unicef, Pelastakaa Lapset ja Plan Suomi Säätiö. Unicef tukee Kenian lapset ja aids -ohjelmaa, Pelastakaa Lasten tuotto taas menee erityisesti etiopialaistyttöjen koulunkäynnin tukemiseen.

Planin osuus avustusrahoista puolestaan lahjoitetaan Afrikan lapsityöläisten liikkeelle AMWCY:lle. Työtä tekevät afrikkalaislapset ja -nuoret perustivat liikkeen itse puolustaakseen omia oikeuksiaan. Plan tukee erityisesti järjestön kouluttamis- ja vaikuttamistyötä.

- Jotkut kehitysmaiden lapset kieltäytyvät menemästä kouluun, koska heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin käydä töissä. AMWCY mahdollistaa sekä lasten koulunkäynnin että työnteon. Myös lasten työoloja pyritään kohentamaan, kertoo Anna Könönen Planin viestintäosastolta.

AMWCY:n yli 80 000 jäsentä ovat määritelleet itse omat oikeutensa, kuten oikeuden arvostukseen ja terveyteen. Liikkeen tekemän työn ansiosta moni kokee elämänlaatunsa parantuneen.

Nenäpäivän tuotto on projektin kannalta on tärkeä asia, sillä tällä hetkellä lapsityöläiset tarvitsevat erityisen kipeästi apua. Talouskriisi on saanut monet köyhät vanhemmat lähettämään lapsensa koulun sijasta töihin.

- Etenkin tyttöjen asema on heikko. Tällä hetkellä 60 miljoonaa tyttöä ei käy koulua, Könönen muistuttaa.

kehityskehitysyhteistyö Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika hiekkaisella ruohomaalla, taustalla taipunut puu.

Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot

Madagaskarin humanitaarinen kriisi on vuodesta toiseen maailman aliuutisoiduimpien kriisien listalla. Tänä vuonna maa voi päätyä otsikoihin traagisesta syystä: sen eteläosissa yli 1,35 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä vaikean kuivuuden takia. Rutiköyhän maan kriisi on sekä ihmisen että luonnon aiheuttama, eikä helppoja ratkaisuja ole olemassa.
Terveystyöntekijä rokottaa naista.

Sveitsiin perustettiin ebolarokotevarasto – Maailman pelätyimpiin kuuluvaa tartuntatautia voi nyt ehkäistä helpommin

Ebolaan kehitettiin muutama vuosi sitten rokote, jolle ei kuitenkaan ole taudin harvinaisuuden vuosi luonnollisia markkinoita. Nyt rokotteita on saatavilla viikon varoitusajalla – tosin aluksi vain vajaat 7 000 annosta.
Israelin lippu

Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman

Miehitetyllä Länsirannalla rokotteita on jaettu juutalaissiirtokuntalaisille mutta ei palestiinalaisille. YK ja ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat Israelia Geneven neljännen sopimuksen velvoitteista.
Nainen puolilähikuvassa ikkunan edessä, taustalla rakennuksia.

EU:n pitäisi ottaa enemmän vastuuta Bosnian pakolaistilanteesta eikä sysätä vastuuta kyynisesti rajojensa ulkopuolelle

Noin 1 400 pakolaista jäi ilman suojaa, kun Lipan pakolaisleiri paloi Bosnia ja Hertsegovinassa. EU:n pitäisi yrittää vaikuttaa tehokkaammin maan byrokraattiseen hallintoon, joka on kykenemätön tekemään ratkaisuja ihmisten hyväksi, tai ottaa itse vastuu pakolaisista, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaupunki vuoren alla.

Tulivuoren juurella elävä San Salvadorin kaupunki torjuu ilmastonmuutosta luonnon omin keinoin – Jukkapalmut ja imeytysojat estävät maanvyörymiä

El Salvadorin pääkaupungissa San Salvadorissa koetaan jatkuvasti maa- ja mutavyöryjä ja ilmastonmuutoksen pelätään pahentavan tilannetta. Nyt vyöryjä torjutaan ekosysteemipohjaisin ratkaisuin.

Tuoreimmat

Sveitsiin perustettiin ebolarokotevarasto – Maailman pelätyimpiin kuuluvaa tartuntatautia voi nyt ehkäistä helpommin
Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot
120 000 ihmistä on paennut vaaliväkivaltaa Keski-Afrikan tasavallassa – ”Ihmiset pakenevat kodeistaan vain vaatteet päällään”
Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman
Tulivuoren juurella elävä San Salvadorin kaupunki torjuu ilmastonmuutosta luonnon omin keinoin – Jukkapalmut ja imeytysojat estävät maanvyörymiä
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Kashmirin laakso on maailman viimeisiä sahramikrookuksen kasvupaikkoja – Viljelijät pelkäävät, että teollisuus tuhoaa maailman kalleimman maustekasvin
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“
PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Tigrayn kriisin seurauksena Etiopiassa – Palanneista moni kohtaa tuhotun kodin

Luetuimmat

Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Kaivosjätti Rio Tintoa syytetään ympäristörikoksista Papua-Uudessa-Guineassa – Vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen kuparia valuu edelleen jokiin
PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen
Epävarmassa maailmassa yhä useampi kiinnostuu ekokylässä asumisesta – Keuruun ekokylässä elää tavallisia ihmisiä, ei ”kajahtaneita tyyppejä uimassa vastavirtaan”
”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman
2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Tigrayn kriisin seurauksena Etiopiassa – Palanneista moni kohtaa tuhotun kodin