Apua viihteen varjolla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Apua viihteen varjolla


Hyväntekeväisyystapahtuma
Nenäpäivä korostaa tänä vuonna entistä enemmän hauskanpitoa.
Mukana on paljon julkkiksia ja sketsiviihdettä, ja katsojia
kannustetaan innokkaasti ”pöljäilyyn”. Järjestäjät vakuuttavat, että kehitysmaille voi kerätä rahaa
myös huumorin avulla.

Hyväntekeväisyystapahtuma Nenäpäivä korostaa tänä vuonna entistä enemmän hauskanpitoa. Mukana on paljon julkkiksia ja sketsiviihdettä, ja katsojia kannustetaan innokkaasti ”pöljäilyyn”. Nenäpäivän järjestäjät vakuuttavat, että kehitysmaille voi kerätä rahaa myös huumorin avulla asian vakavaa puolta unohtamatta.

- Olen nähnyt kurjia oloja, mutta myös sen, että kehitysmaissakin pidetään hauskaa. Ilo ei kuole. Siksi mekin voimme pitää hauskaa hyvällä omallatunnolla, sanoo Ylen toimittaja Pasi Toivonen, joka on yksi monista Nenäpäivä-tempaukseen osallistuvista julkisuuden henkilöistä.

Punaneniä ja julkkiksia


Ylen Hyvä Säätiö järjestää Nenäpäivän nyt kolmatta kertaa. Tapahtumalla kerätään rahaa yhdeksän suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön projekteihin eri puolella maailmaa. Rahoilla kohennetaan esimerkiksi lasten koulutusta ja terveydenhuoltoa, tuetaan lapsityöläisiä sekä tehdään hiv/aids-työtä. Rahaa voi lahjoittaa netissä, puhelimitse tai vaikkapa ostamalla kampanjan symbolin, punaisen muovinenän.

Kampanjointi huipentuu 6.11. TV2:lla esitettävään kuusituntiseen ohjelmaan, jonka aikana on tarkoitus saada kasaan suurin osa tavoitellusta 1,7 miljoonan euron potista. Ohjelmassa esitetään sketsejä mutta myös esittelyvideoita avustuskohteista. Mukana on suuri lauma suomalaisjulkkiksia.

- Tarkoituksena on tehdä hyvää huumoriviihdettä unohtamatta vakavaa asiaa, tiivistää ohjelman tuottaja Miika Ranne.

Huumori vakavuuden vastapainona


Nenäpäivän esikuva on brittiläinen Red Nose Day, joka korostaa huumoria rahankeruussa. Se näkyy korostetun selvästi myös Nenäpäivässä: tv-mainoksissa painotetaan auttamisen hauskuutta ja sketsit ovat yllättävän rohkeita.

Katsojan mieleen voi hiipiä, että tarkoituksellinen pelleily jättää taka-alalle miljoonien ihmisten kärsimyksen. Nenäpäiväläiset kuitenkin uskovat, että toimintatapa on perusteltu.

- Tarvitaan sopivassa suhteessa huumoria ja vakavaa asiaa. Ihmisten mitta tulee nopeasti täyteen rankoista jutuista, joten huumoria pitää olla enemmän. Kun ihmiset tuntevat olonsa vapautuneiksi, he sisäistävät sanomankin helpommin, Ranne sanoo.

Sketsien aiheiden sopivuutta on Ranteen mukaan mietitty joka vuosi. Ohjelmassa on kuitenkin päädytty räväkkään huumoriin, sillä siten viesti menee parhaiten perille. Vastapainona näytetään esittelyvideoita kehitysmaista.

Vaarallinen taiteenlaji


Myös Nenäpäivään osallistuvat järjestöt kokevat huumorin hyvänä rahankeruutapana. Suomen Punaisen Ristin viestintäjohtaja
Hannu-Pekka Laiho toteaa, että suuren luokan viihdetapahtuma toimii: hyvällä mielellä olevat ihmiset myös tukevat hyvää asiaa.

Rahan lisäksi kehitysyhteistyöjärjestöt saavat arvokasta julkisuutta, jota Yle suurena mediana voi tarjota.

- Mikään muu kampanja ei saisi tällaista näkyvyyttä. Samalla ihmiset saavat tietää, mitä heidän lahjoittamallaan rahalla tehdään. Sitä kautta tulee suurta hyötyä, Laiho sanoo.

Hän pitää Nenäpäivän huumoria sopivana. Riskinä Laihon mukaan kuitenkin on, että osa ihmisistä ei ymmärrä asian vakavuutta.

Myös Plan Suomi Säätiössä on pohdittu hauskanpidon riskejä. Viestintäkoordinaattori
Anna Könösen mielestä katsojaa ei saa kuitenkaan vähätellä: useimmat suomalaiset ottavat Nenäpäivän sanoman vakavasti hulluttelusta huolimatta. Sitä paitsi hauskanpitokin kuuluu elämään.

- Kehitysmaissa on puutteesta huolimatta iloa ja positiivisuutta. Pelkkä kurjuuden näyttäminen olisi yksipuolista, kun ihmisten elämään kuuluu niin paljon muutakin, hän toteaa.


Lisätietoa: http://www.nenapaiva.fi

Avustuskohteet:

Fida International: Kenian katulapset ja aids-orvot
Kirkon Ulkomaanapu: kestävän kehityksen hankkeet Hondurasissa
Pelastakaa Lapset: tyttöjen koulutus Etiopiassa
Plan Suomi Säätiö: Afrikan lapsityöläisten liike (AMWCY)
SASK: lasten koulunkäynti, lapsityön vähentäminen, ammattiliittojen terveyskasvatus ja hiv/aids-valistus Etelä-Aasiassa
Solidaarisuus: tyttöjen terveydelle haitallisten perinteiden kitkeminen ja nuorten ammattikoulutus Somalimaassa
Suomen Lähetysseura: Etiopian aids-orvot
Suomen Punainen Risti: Sierra Leonen entiset lapsisotilaat
Suomen Unicef: Kenian lapset ja aids -ohjelma

 

Teemana lapset

Nenäpäivän tuotto jaetaan yhdeksän suomalaisen avustusjärjestön kautta eri puolille maailmaa. Rahat käytetään lasten koulutuksen ja terveyden edistämiseen sekä perheiden ja yhteisöjen vahvistamiseen muun muassa Afrikassa ja Keski-Amerikassa.

Lapsen oikeuksien sopimuksen juhlavuoden kunniaksi Nenäpäivän tv-show'ssa ovat esillä etenkin lapsiin keskittyvät järjestöt Suomen Unicef, Pelastakaa Lapset ja Plan Suomi Säätiö. Unicef tukee Kenian lapset ja aids -ohjelmaa, Pelastakaa Lasten tuotto taas menee erityisesti etiopialaistyttöjen koulunkäynnin tukemiseen.

Planin osuus avustusrahoista puolestaan lahjoitetaan Afrikan lapsityöläisten liikkeelle AMWCY:lle. Työtä tekevät afrikkalaislapset ja -nuoret perustivat liikkeen itse puolustaakseen omia oikeuksiaan. Plan tukee erityisesti järjestön kouluttamis- ja vaikuttamistyötä.

- Jotkut kehitysmaiden lapset kieltäytyvät menemästä kouluun, koska heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin käydä töissä. AMWCY mahdollistaa sekä lasten koulunkäynnin että työnteon. Myös lasten työoloja pyritään kohentamaan, kertoo Anna Könönen Planin viestintäosastolta.

AMWCY:n yli 80 000 jäsentä ovat määritelleet itse omat oikeutensa, kuten oikeuden arvostukseen ja terveyteen. Liikkeen tekemän työn ansiosta moni kokee elämänlaatunsa parantuneen.

Nenäpäivän tuotto on projektin kannalta on tärkeä asia, sillä tällä hetkellä lapsityöläiset tarvitsevat erityisen kipeästi apua. Talouskriisi on saanut monet köyhät vanhemmat lähettämään lapsensa koulun sijasta töihin.

- Etenkin tyttöjen asema on heikko. Tällä hetkellä 60 miljoonaa tyttöä ei käy koulua, Könönen muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia