Apu saavuttaa hitaasti Vanuatun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Apu saavuttaa hitaasti Vanuatun

Ruoka riittää alle viikoksi ja tuhkarokko uhkaa levitä. Viranomaiset kritisoivat avustusjärjestöjä huonosta koordinoinnista.

Katastrofiapu on saavuttanut hitaasti syklonin runteleman Vanuatun ja sen naapurimaat. Maan katastrofikomitean apulaisjohtaja Benjamin Shing on kritisoinut avustusjärjestöjä, jotka ovat hänen mukaansa koordinoineet avun huonosti.

Shingin mukaan maa arvostaa apua, mutta aikaa on tuhrautunut turhaan.

"Tämä on nähty uudelleen ja uudelleen. Lähes kaikissa maissa, joihin [järjestöt] menevät, niillä on omat järjestelmänsä ja verkostonsa, eivätkä ne suostu sopeutumaan hallituksen ohjeisiin. Meidän piti käyttää kolme päivää saadaksemme jonkinlaisen koordinaation toimimaan", hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Esimerkiksi Oxfam on torjunut  kritiikin. Järjestö tekee sen mukaan yhteistyötä hallituksen kanssa.

Sykloni Pam iski Vanuatuun viime perjantaina jopa 250 kilometrin tuntinopeudella. Myös monet naapurimaat kokivat tuhoa. Tuhojen arviointi on vielä kesken, mutta esimerkiksi YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi, että Vanuatussa avun tarpeessa on noin 171 000 ihmistä. Myös Tuvalussa tulvavedet ovat tehneet tuhoa. Valtiot jakautuvat useisiin saariin, joten avun perille saanti on ollut hidasta.

Ainakin Vanuatussa tuho on ollut enimmäkseen aineellista. Kuolleiden määräksi on arvioitu 11–13, eivätkä maan viranomaiset usko määrän enää merkittävästi nousevan.

Huolena ovat nyt vesi- ja ruokapula, minkä pelätään lisäävän myös tautiriskiä. Maatalousministeri David Tosul sanoi AFP:n mukaan, että ruokaa on enää alle viikoksi. Unicefin mukaan myös tuhkarokkouhka on vakava, sillä maassa on ennestään heikko rokotuskattavuus tautia vastaan.

Suomessa apua syklonin uhreille keräävät muun muassa Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, SPR ja Unicef. SPR on lähettänyt Vanuatuun avustustyöntekijän katastrofiviestinnän tukemiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia