Uutiset

Apu saavuttaa hitaasti Vanuatun

Ruoka riittää alle viikoksi ja tuhkarokko uhkaa levitä. Viranomaiset kritisoivat avustusjärjestöjä huonosta koordinoinnista.
Syklonin tuhoja Vanuatun pääkaupungissa Port Vilassa. (Kuva: Julie Lyn / cc 2.0)

Katastrofiapu on saavuttanut hitaasti syklonin runteleman Vanuatun ja sen naapurimaat. Maan katastrofikomitean apulaisjohtaja Benjamin Shing on kritisoinut avustusjärjestöjä, jotka ovat hänen mukaansa koordinoineet avun huonosti.

Shingin mukaan maa arvostaa apua, mutta aikaa on tuhrautunut turhaan.

"Tämä on nähty uudelleen ja uudelleen. Lähes kaikissa maissa, joihin [järjestöt] menevät, niillä on omat järjestelmänsä ja verkostonsa, eivätkä ne suostu sopeutumaan hallituksen ohjeisiin. Meidän piti käyttää kolme päivää saadaksemme jonkinlaisen koordinaation toimimaan", hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Esimerkiksi Oxfam on torjunut  kritiikin. Järjestö tekee sen mukaan yhteistyötä hallituksen kanssa.

Sykloni Pam iski Vanuatuun viime perjantaina jopa 250 kilometrin tuntinopeudella. Myös monet naapurimaat kokivat tuhoa. Tuhojen arviointi on vielä kesken, mutta esimerkiksi YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi, että Vanuatussa avun tarpeessa on noin 171 000 ihmistä. Myös Tuvalussa tulvavedet ovat tehneet tuhoa. Valtiot jakautuvat useisiin saariin, joten avun perille saanti on ollut hidasta.

Ainakin Vanuatussa tuho on ollut enimmäkseen aineellista. Kuolleiden määräksi on arvioitu 11–13, eivätkä maan viranomaiset usko määrän enää merkittävästi nousevan.

Huolena ovat nyt vesi- ja ruokapula, minkä pelätään lisäävän myös tautiriskiä. Maatalousministeri David Tosul sanoi AFP:n mukaan, että ruokaa on enää alle viikoksi. Unicefin mukaan myös tuhkarokkouhka on vakava, sillä maassa on ennestään heikko rokotuskattavuus tautia vastaan.

Suomessa apua syklonin uhreille keräävät muun muassa Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, SPR ja Unicef. SPR on lähettänyt Vanuatuun avustustyöntekijän katastrofiviestinnän tukemiseksi.

katastrofiapu Vanuatu Punainen RistiSuomen UNICEF

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.