Uutiset

Apu saavuttaa hitaasti Vanuatun

Ruoka riittää alle viikoksi ja tuhkarokko uhkaa levitä. Viranomaiset kritisoivat avustusjärjestöjä huonosta koordinoinnista.
Syklonin tuhoja Vanuatun pääkaupungissa Port Vilassa. (Kuva: Julie Lyn / cc 2.0)

Katastrofiapu on saavuttanut hitaasti syklonin runteleman Vanuatun ja sen naapurimaat. Maan katastrofikomitean apulaisjohtaja Benjamin Shing on kritisoinut avustusjärjestöjä, jotka ovat hänen mukaansa koordinoineet avun huonosti.

Shingin mukaan maa arvostaa apua, mutta aikaa on tuhrautunut turhaan.

"Tämä on nähty uudelleen ja uudelleen. Lähes kaikissa maissa, joihin [järjestöt] menevät, niillä on omat järjestelmänsä ja verkostonsa, eivätkä ne suostu sopeutumaan hallituksen ohjeisiin. Meidän piti käyttää kolme päivää saadaksemme jonkinlaisen koordinaation toimimaan", hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Esimerkiksi Oxfam on torjunut  kritiikin. Järjestö tekee sen mukaan yhteistyötä hallituksen kanssa.

Sykloni Pam iski Vanuatuun viime perjantaina jopa 250 kilometrin tuntinopeudella. Myös monet naapurimaat kokivat tuhoa. Tuhojen arviointi on vielä kesken, mutta esimerkiksi YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi, että Vanuatussa avun tarpeessa on noin 171 000 ihmistä. Myös Tuvalussa tulvavedet ovat tehneet tuhoa. Valtiot jakautuvat useisiin saariin, joten avun perille saanti on ollut hidasta.

Ainakin Vanuatussa tuho on ollut enimmäkseen aineellista. Kuolleiden määräksi on arvioitu 11–13, eivätkä maan viranomaiset usko määrän enää merkittävästi nousevan.

Huolena ovat nyt vesi- ja ruokapula, minkä pelätään lisäävän myös tautiriskiä. Maatalousministeri David Tosul sanoi AFP:n mukaan, että ruokaa on enää alle viikoksi. Unicefin mukaan myös tuhkarokkouhka on vakava, sillä maassa on ennestään heikko rokotuskattavuus tautia vastaan.

Suomessa apua syklonin uhreille keräävät muun muassa Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, SPR ja Unicef. SPR on lähettänyt Vanuatuun avustustyöntekijän katastrofiviestinnän tukemiseksi.

katastrofiapu Vanuatu Punainen RistiSuomen UNICEF

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset