Antibiootteja vähennetään karjantuotannossa Yhdysvalloissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Antibiootteja vähennetään karjantuotannossa Yhdysvalloissa

Sairaiden tuotantoeläinten lääkitseminen antibiooteilla on sallittua enää vain eläinlääkärin määräyksestä, kirjoittaa Carey L. Biron.

(IPS) -- Lääkevalmistajat ovat hyväksyneet Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkealan viranomaisen FDA:n suosituksen karjankasvatuksessa käytettävien antibioottien vähentämisestä.

Joulukuussa 2013 julkistettu suositus kohdennettiin maailman 26 suurimmalle tuotantoeläinten lääkkeiden valmistajalle. Kaikki yhtiöt yhtä norjalaista lääkevalmistajaa lukuun ottamatta ilmoittivat hyväksyvänsä uuden ohjeistuksen.

Antibiootteja käytetään pieninä määrinä eläinten lihasmassan kasvattamiseen. Terveysviranomaiset ja järjestöt ovat viime vuosina kritisoineet yhä voimakkaammin Yhdysvaltain lihateollisuutta asiasta. Tutkimusten mukaan pitkittynyt antibioottien käyttö lisää vastustuskykyisten superbakteerien muodostumista.

Uusituissa lääkepakkauksissa ei saisi esiintyä mainintaa eläinten lihasten kasvua edistävistä vaikutuksista. Sairaiden eläinten lääkitseminen antibiooteilla on edelleen sallittua, mutta vain eläinlääkärin määräyksestä.

Monet kuitenkin pelkäävät ohjeistuksen olevan riittämätön. Kuluttajien elintarviketurvallisuutta valvovan Food and Water Watch -järjestön tutkija Sarah Borronin mukaan ongelma on, että samoja lääkkeitä käytetään yhä karjan kasvun edistämisen sijaan tautien ehkäisyyn.

"Kasvattajat antavat jatkuvasti antibiootteja koko laumalle, mikä aiheuttaa vastustuskyvyn niitä vastaan. Lääkkeiden järjestelmällinen käyttö sairauden ehkäisyyn on merkki siitä, että jotain muuta on vialla karjankasvatuksessa", Borron sanoo. Yhdysvalloissa arviolta kaksi miljoonaa ihmistä sairastuu vuosittain antibioottiresistentin bakteerin aiheuttamaan infektioon. Noin prosentti infektioista johtaa kuolemaan.

Lääkeyhtiöillä on kolmen vuoden siirtymäaika uuden ohjeistuksen noudattamiseen. EU on kieltänyt antibioottien käytön karjan kasvun vauhdittamiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia