Anteeksianto nostaa Ruandaa köyhyydestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Anteeksianto nostaa Ruandaa köyhyydestä

Köyhyydestä on tullut hutujen ja tutsien yhteinen vihollinen, kirjoittaa Aimable Twahirwa.

(IPS) -- Lähes 20 vuotta sitten tutsivähemmistöön kuuluva Augustin Kabogo menetti perheensä Ruandan kansanmurhan väkivaltaisuuksissa. Hänen naapurinsa, hutu Sylidio Gashirabake osallistui veritekoihin. Nyt miehet kasvattavat yhdessä sikoja.

Arvioiden mukaan Ruandassa menetti henkensä lähes 800 000 tutsia ja maltillista hutua vuonna 1994. Kansanmurhan varjo on viimein väistymässä.

Ruandan hallituksen teettämät tutkimukset osoittavat, että vuosien 2006 ja 2011 välisenä aikana lähes miljoona ihmistä on noussut köyhyysrajan yläpuolelle. Vuonna 2013 kansantalous kasvoi 4,6 prosenttia.

Taloudellisen kasvun pohjana ovat olleet monet hallinnon ja kansalaisjärjestöjen käynnistämät projektit. Esimerkiksi hallituksen rahoittama Girinka-projekti on ollut menestys. Vuonna 2006 aloitetun hankkeen tarkoituksena on lahjoittaa kotieläimiä syrjäseutujen vähävaraisille perheille.

Yhteisessä projektissa työskentelevät Gashirabake ja Kabogo ovat molemmat vakuuttuneita siitä, että sekä heidän oman hyvinvointinsa että Ruandan kehityksen vuoksi tutsien ja hutujen täytyy kyetä yhteistyöhön.

Kabogon mukaan ei ole oleellista, oliko Gashirabake mahdollisesti osallisena hänen perheensä surmaamisessa. Tärkeintä on, että naapuri katuu tekojaan ja on pyytänyt anteeksi.

Girinkan kaltaiset maatalousprojektit ovat tärkeitä Ruandassa, jonka väestöstä yli 90 prosenttia saa elantonsa maataloudesta. Ruandalla on tavoitteena nostaa kansalaisten vuosittaiset keskiansiot 900 euroon vuoteen 2020 mennessä. Tällä hetkellä keskiluokkainen ruandalainen tienaa 500 euron verran vuodessa.

Hallitus hakee myös ulkomaisia sijoittajia. Yksityistäminen on ollut yksi keino houkutella ulkomaista rahaa Ruandaan. Köyhyydestä on tullut hutujen ja tutsien yhteinen vihollinen.

"Uskon, että köyhyyttä vähentämällä sovinnosta voi vähitellen tulla totta", Kabogo kertoo IPS:lle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia