Antananarivossa kaikki siivoavat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Antananarivossa kaikki siivoavat

Madagaskarin pääkaupungissa siivoustalkoista luistava saa sakot.

Madagaskarin pääkaupungin Antananarivon köyhimpiin alueisiin kuuluva Ankorondrano-Andranomahery yllättää siisteydellään. Katujen lakaisu, jätteen keräys ja avoviemärien puhtaanapito ovat asukkaiden vastuulla.

Teollisuusalueen laidalle kohonneessa hökkelikylässä asuu noin 9 000 henkeä. Jätevesi virtaa katutason avoviemäreissä, jotka roska tukkii helposti. Nyt sadekaudella viemäri tulvii usein kaduille, mikä lisää alueen terveysriskejä.

Puhtaanapito on edellytys sille, että alue pysyy asuinkelpoisena. Kaupunki onkin tehnyt siivoustalkoisiin osallistumisesta kaupunkilaisten velvollisuuden, josta luistavia sakotetaan.

Yhdistykset avainroolissa

Jätehuolto pohjaa vesi- ja puhtaanapitoasioista vastaavien asukasyhdistysten toimintaan. Niiden kuuluu maksaa siivousoperaatioihin osallistuville asukkaille pientä korvausta.

Antananarivon omaksuma jätehuollon malli toimii vaihtelevasti eri asuinalueilla. Ankorondrano-Andranomaheryssä uuteen järjestelmään vasta totutellaan eikä siivoustyöstä ole kyetty maksamaan täyttä korvausta.

"Asukasyhdistystä ei ole rahapulan vuoksi vielä rekisteröity virallisesti. Jos rekisteröinti olisi tehty, rahoitus ei olisikaan enää ongelma", alueen vedenjakelupisteitä hoitava Miakatra Rakotobe pohtii.

Antananarivon jätehuollon kustannukset on tarkoitus kattaa vedenjakelusta saatavilla tuloilla. Ankorondrano-Andranomaheryssä rahoittajina ovat yleinen pesupaikka ja kuusi vedenjakelupistettä. Ne ovat jo siirtäneet jätehuollon kustannukset veden myyntihintaan.

Myös yritykset ovat Rakotoben mukaan valmiita osallistumaan rahoitukseen.

Politiikka sekoittaa

"Sisäiset poliittiset erimielisyydet ovat hidastaneet järjestelmän käyttöönottoa", alueen asukasyhdistyksen johtaja Riovoarilala Rakotondrabe myöntää.

"Nämä ongelmat täytyy ratkaista pian, jotta pääsemme asiassa eteenpäin".

Madagaskarissa puhkesi poliittisia levottomuuksia vuoden 2009 alussa. Silloinen presidentti Marc Ravalomanana joutui eromaan, ja tilalle nousi sotilaiden tukema oppositiojohtaja Andry Rajoelina. Kansaa jakanut valtataistelu heijastuu yhä paikallistasolle asti.

Toistaiseksi kansalaisjärjestöt ovat huolehtineet osittain Ankorondrano-Andranomaheryn viemärien ja kanaalien puhtaanapidosta.

"Myös järjestöjen toteuttama jätehuolto perustuu ihmisten yhteiseen työpanokseen. Se tukee julkista puhtaanapidon järjestelmää", Rakotondrabe kiitelee.

Madagaskar

* Saarivaltio Intian valtameressä 640 km Afrikan rannikolta

* Asukkaita 20 miljoonaa

* Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 67,8 %

* Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 29,3 %

* Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 135/169

Lähde: YK

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia