Uutiset Ruokaturva

Ankara talvi piinaa Mongolian paimentolaisia

Aiemmin harvinainen dzud-talvi piinaa paimentolaisia jo toista vuotta peräkkäin. Kymmeniä tuhansia eläimiä on kuollut.
(Kuva: oenvoyage / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Mongoliassa kärsitään jo toista vuotta peräkkäin poikkeuksellisen ankarasta talvesta, joka tappaa karjaa ja vie paimentolaisten elinkeinon. Talvi on vaikuttanut YK:n mukaan jo 157 000 ihmisen elämään.

Ilmiötä kutsutaan dzud-talveksi. Se syntyy poikkeuksellisen kuivan kesän jälkeen, jolloin karja on jo valmiiksi huonossa kunnossa. Talvella tulevat kovat lumisateet ja pakkanen, joka on tänä talvena laskenut alle 40 asteeseen. Kesän jäljiltä heinää ja rehua ei ole riittävästi eikä karja pysty etsimään ruokaa karussa säässä.

"Suurin osa karjastani on jo heikossa kunnossa. Keväällä, kun eläimet alkavat synnyttää, niistä tulee yhä haavoittuvampia. Minulla ei ole riittävästi heinää ja rehua ruokkia niitä ja pitää ne hengissä", kertoo Uranchimeg Terbish Punaisen Ristin tiedotteessa.

Dzud-talvia on aiemmin esiintynyt Mongoliassa noin kerran vuosikymmenessä, mutta nyt meneillään on jo toinen peräkkäin. Sitä ennen ilmiö kuritti Mongoliaa vuosina 2009–2010. Sen onkin arveltu liittyvän ilmastonmuutokseen, kertoo Humanosphere-uutissivusto.

Viime talvena dzud tappoi 1,2 miljoonaa eläintä ja tänäkin talvenia kymmeniä tuhansia on kuollut.

Punainen Risti julkaisi helmikuussa kansainvälisen hätäapuvetoomuksen ihmisten auttamiseksi. Paimentolaisille on tarkoitus jakaa muun muassa käteisapua, jotta he pystyvät ostamaan ruokaa ja muita perustarpeita.

"Karja on ainoa ruuan, liikkumisen ja tulojen lähde lähes puolelle mongolialaisista, ja meidän on toimittava nyt auttaaksemme paimentolaisia selviytymään lähikuukausista", sanoo Mongolian Punaisen Ristin pääsihteeri Nordov Bolormaa.

Humanospheren mukaan jokainen dzud-talvi muuttaa Mongolian väestörakennetta. Kymmenet tuhannet paimentolaiset joutuvat luopumaan elinkeinostaan ja muuttamaan kaupunkeihin. Tämä aiheuttaa ongelmia myös peruspalveluiden tarjoamisen kannalta.

Ruokaturva katastrofiapumaatalous Mongolia Punainen Risti

Lue myös

Hymyileviä naisia edessään kuivattuja papuja lautasilla Sambian maaseudulla

Ruokapolitiikan asiatuntijat: EU voisi vähentää siirtolaisuutta ruokaturvaa parantamalla

EU voisi tehdä paljonkin maailman ruokaturvan eteen ja hillitä samalla muuttoliikkeitä, sanoo kansainvälinen asiantuntijaryhmä. Tuotannon kasvattamisen sijaan olisi keskityttävä kestävään viljelyyn, lopetettava ylijäämäruuan dumppaus ja laitettava kausityöläisten oikeudet kuntoon.
Perulaisia naisviljelijöitä

Perun naisviljelijät taistelevat roskaruokaa vastaan

Pohjois-Perun naisviljelijät kiertävät antamassa ravitsemusvalistusta ja valmistavat koululaisille muun muassa terveellisiä lounasrasioita. Niillä halutaan korvata kioskien myymät epäterveelliset välipalat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.