Andien kahvinviljelijät biodiversiteettiä suojelemaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Andien kahvinviljelijät biodiversiteettiä suojelemaan

Andien ylänköjen kahvinviljelijöitä houkutellaan irti yksipuolisesta tuotannosta ekoturismin ja vaihtoehtoisten viljelymenetelmien pariin. Uusi suojeluohjelma tarjoaa tuhansille Venezuelan lounaisosien viljelijäperheille lainoja ja koulutusta. Vastaavia suojeluohjelmia on aloitettu myös Kolumbiassa, Ecuadorissa ja Perussa.

Uusi suojeluohjelma tarjoaa tuhansille Venezuelan lounaisosien viljelijäperheille lainoja ja koulutusta, jotta nämä hakisivat vaihtoehtoja perinteiselle kahvinviljelylle.

Viljelijöitä rohkaistaan tutustumaan tuotantomenetelmiin, jotka eivät vahingoita ympäristöä. Heitä perehdytetään myös monelle entuudestaan tuntemattomiin elinkeinoihin, kuten ekoturismiin.

Ohjelman tavoitteena on turvata Andien luonnon monimuotoisuutta ja pysäyttää metsien hävittäminen viljelysten tieltä.

Nykyistä monipuolisempien tulonlähteiden ja uusien viljelymenetelmien arvioidaan palvelevan paitsi luonnon, myös viljelijöiden etua.

Kahvin alhainen hinta maailmanmarkkinoilla on ajanut monet alueen pienviljelijät taloudelliseen ahdinkoon. Keinot löytää uusia tulolähteitä ovat heille kipeästi tarpeen.

"Etsimme viljelymenetelmiä, jotka ovat tehokkaita mutta eivät vahingoita luonnon biodiversiteettiä eivätkä turmele ympäristöä", kertoo YK:n kehitysohjelman UNDP:n paikallistoimiston edustaja Lila Gil.

Ohjelman tavoitteena on myös suojella uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja. Andien pohjoisosien ekosysteemi on hyvin rikas, ja alueelta löytyy lukuisia lajeja, joita ei tavata muualla.

Vuoriston ekosysteemi haavoittuu kuitenkin herkästi. Monista lajeista on tullut erittäin uhanalaisia paljolti siksi, että Andien rinteiden metsiä hakataan maatalousmaiksi.

Lisätuloja saadakseen osa pienviljelijöistä on ryhtynyt kasvattamaan karjaa Andien rinteillä. Karjan laiduntaminen pahentaa metsien hävittämisen vaikutusta entisestään. Tuottava maisema -työnimellä kulkevaa hanketta vetää UNDP ja se käynnistyy ensi vuoden alusta. Ohjelmaa rahoittavat myös merkittävä maailmanlaajuinen ympäristörahasto GEF, paikallinen yksityinen rahasto Programa Andes Tropicales ja Venezuelan ympäristöministeriö.

Vastaavia suojeluohjelmia on aloitettu myös Kolumbiassa, Ecuadorissa ja Perussa.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia