Uutiset

Andien kahvinviljelijät biodiversiteettiä suojelemaan

Andien ylänköjen kahvinviljelijöitä houkutellaan irti yksipuolisesta tuotannosta ekoturismin ja vaihtoehtoisten viljelymenetelmien pariin. Uusi suojeluohjelma tarjoaa tuhansille Venezuelan lounaisosien viljelijäperheille lainoja ja koulutusta. Vastaavia suojeluohjelmia on aloitettu myös Kolumbiassa, Ecuadorissa ja Perussa.

Uusi suojeluohjelma tarjoaa tuhansille Venezuelan lounaisosien viljelijäperheille lainoja ja koulutusta, jotta nämä hakisivat vaihtoehtoja perinteiselle kahvinviljelylle.

Viljelijöitä rohkaistaan tutustumaan tuotantomenetelmiin, jotka eivät vahingoita ympäristöä. Heitä perehdytetään myös monelle entuudestaan tuntemattomiin elinkeinoihin, kuten ekoturismiin.

Ohjelman tavoitteena on turvata Andien luonnon monimuotoisuutta ja pysäyttää metsien hävittäminen viljelysten tieltä.

Nykyistä monipuolisempien tulonlähteiden ja uusien viljelymenetelmien arvioidaan palvelevan paitsi luonnon, myös viljelijöiden etua.

Kahvin alhainen hinta maailmanmarkkinoilla on ajanut monet alueen pienviljelijät taloudelliseen ahdinkoon. Keinot löytää uusia tulolähteitä ovat heille kipeästi tarpeen.

"Etsimme viljelymenetelmiä, jotka ovat tehokkaita mutta eivät vahingoita luonnon biodiversiteettiä eivätkä turmele ympäristöä", kertoo YK:n kehitysohjelman UNDP:n paikallistoimiston edustaja Lila Gil.

Ohjelman tavoitteena on myös suojella uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja. Andien pohjoisosien ekosysteemi on hyvin rikas, ja alueelta löytyy lukuisia lajeja, joita ei tavata muualla.

Vuoriston ekosysteemi haavoittuu kuitenkin herkästi. Monista lajeista on tullut erittäin uhanalaisia paljolti siksi, että Andien rinteiden metsiä hakataan maatalousmaiksi.

Lisätuloja saadakseen osa pienviljelijöistä on ryhtynyt kasvattamaan karjaa Andien rinteillä. Karjan laiduntaminen pahentaa metsien hävittämisen vaikutusta entisestään. Tuottava maisema -työnimellä kulkevaa hanketta vetää UNDP ja se käynnistyy ensi vuoden alusta. Ohjelmaa rahoittavat myös merkittävä maailmanlaajuinen ympäristörahasto GEF, paikallinen yksityinen rahasto Programa Andes Tropicales ja Venezuelan ympäristöministeriö.

Vastaavia suojeluohjelmia on aloitettu myös Kolumbiassa, Ecuadorissa ja Perussa.

(Inter Press Service)

maatalousympäristö Etelä-Amerikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas