Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”

Thunberg kannustaa kaikkia osallistumaan ilmastolakkoon, joka järjestetään syyskuun 20. ja 27. päivänä.

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg kuulokkeet korvilla Euroopan parlamentin istunnossa

Koululaisten ilmastolakkoliikkeen aloittanut Greta Thunberg on vieraillut muun muassa Euroopan parlamentissa. Kuva: European Parliament / CC BY 2.0.

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg ja hänen esimerkistään alkunsa saanut koululaisten ilmastolakkoliike Fridays for Future ovat saaneet ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin korkeimman tunnustuksen, Ambassador of Consciense eli Omantunnon lähettiläs -palkinnon.

Palkinto perustettiin vuonna 2002. Aiemmin sen ovat saaneet muun muassa Etelä-Afrikan entinen presidentti ja kansalaisoikeustaistelija Nelson Mandela, tyttöjen koulutuksen puolestapuhuja Malala Yousafzai ja kiinalainen taiteilija Ai Weiwei. Palkinnon sai myös Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyi, jolta palkinto otettiin kuitenkin jälkikäteen pois Myanmarissa tapahtuneiden etnisten puhdistusten takia.

Thunberg sai palkinnon ilmastotietoisuuden lisäämisestä.

”Miljoonat ihmiset kärsivät jo katastrofeista, joiden vaikutuksia ilmastonmuutos pahentaa. Nuoret, kuten Greta ja Fridays for Future -liikkeessä mukana olevat, osoittavat, että meidän on mahdollista muuttaa tapojamme. -- Nyt jokaisen on aika seurata heitä. Tarvitaan joukkoliikettä, jos haluamme pakottaa hallitukset ja yritykset viimein toimimaan”, sanoo Amnestyn pääsihteeri Kumi Naidoo tiedotteessa.

Thunberg ryhtyi elokuussa 2018 lakkoilemaan joka perjantai Ruotsin parlamentin edustalla vauhdittaakseen ilmastotoimia. Hänen esimerkistään syntyi koululaisten ilmastolakkoliike, jossa arvioidaan olevan mukana yli miljoona nuorta. Myös Suomen koululaiset lakkoilivat viime maaliskuussa järjestetyssä kampanjassa.

Kansainvälinen Earth Strike -liike suunnittelee parhaillaan yleislakkoa, joka aiotaan järjestää syyskuun 20. ja 27.päivänä ainakin 115 maassa. Tarkoituksena on vaatia hallituksilta lisää ilmastotoimia.

”Aktivismi toimii. Sanon teille nyt: toimikaa. Koska kukaan ei ole liian pieni voidakseen vaikuttaa. Vaadimme teitä kaikkia osallistumaan globaaleihin ilmastolakkoihin”, Thunberg sanoo Amnestyn tiedotteessa.

Suomessa ilmastolakon pääpäiväksi on valittu 27.9.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia