Amnestyn ihmisoikeuspalkinto paperittomien klinikalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnestyn ihmisoikeuspalkinto paperittomien klinikalle

Vapaaehtoisvoimin pyörivä Global Clinic saa tänä vuonna Amnestyn Suomen osaston Kynttiläpalkinnon. Toiminnanjohtaja Frank Johanssonin mukaan sen merkitys on yhä tärkeämpi, sillä monet maat ovat heikentäneet paperittomien asemaa.

Lääkärintakki ja stetoskooppi naulassa

Paperittomien terveyspalvelut ovat puhuttaneet Suomessa viime aikoina paljon. Kuva: craftivist collective / CC BY-NC-ND 2.0.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen osaston Kynttiläpalkinto myönnetään tänä vuonna Global Clinicille, joka tarjoaa terveyspalveluita paperittomille ihmisille.

Lääkärin Sosiaalinen Vastuu ry:n ja Helsingin Diakonissalaitoksen tukema Global Clinic tarjoaa moniammatillista apua erilaisiin terveysongelmiin paperittomille ihmisille, jotka eivät pääse Suomessa julkisen terveydenhuollon piiriin.

”Viime vuosien aikana hallitukset ympäri Eurooppaa ovat kilpaa heikentäneet turvapaikanhakijoiden ja paperittomien siirtolaisten asemaa. Suomi ei ole tässä poikkeus. Siksi Global Clinicin kaltaiset toimijat ovat nousseet entistä tärkeämpään asemaan”, Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo järjestön tiedotteessa.

Global Clinicin palveluita on tarjolla Helsingissä, Turussa, Lahdessa, Tampereella, Joensuussa ja Oulussa. Terveyspalveluiden lisäksi Helsingin klinikalla annetaan oikeudellista neuvontaa.

Toimintaa pyörittävät vapaaehtoiset. Klinikalla työskentelevä vapaaehtoinen lääkäri Heli Salmi painottaa, että palvelujen tarjoamisen lisäksi klinikka pyrkii vaikuttamaan ympäröivään yhteiskuntaan. Työn kautta tuodaan esille sitä, että terveydenhuoltojärjestelmän avaaminen paperittomille on ainoa oikea vaihtoehto.

Helsingin kaupunki päätti viime viikolla laajentaa paperittomien terveyspalveluita muun muassa rokotuksiin ja välttämättömään kroonisten sairauksien hoitoon.

Amnesty on jakanut vuodesta 2002 alkaen Kynttiläpalkintoa ihmisoikeuksien edistämisestä. Viime vuonna palkinnon sai pakolaismyönteinen Kyyjärven kunta.

Lisää uusi kommentti