Amnesty: Yhdysvaltojen tutkittava Bushin osallisuus kidutukseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Yhdysvaltojen tutkittava Bushin osallisuus kidutukseen

Amnesty vaatii Yhdysvaltojen viranomaisia aloittamaan rikostutkinnan maan entisen presidentin George W. Bushin osallisuudesta kidutukseen. Presidentti on myöntänyt valtuuttaneensa viranomaiset käyttämään kansainvälisen oikeuden vastaisia kuulustelumenetelmiä salaisessa vankeudessa pidettyihin henkilöihin.

Yhdysvaltojen entinen presidentti George W. Bush on toistamiseen vahvistanut antaneensa luvan käyttää vesikidutusta ja muita laittomia menetelmiä tiettyihin vankeihin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty vaatii Yhdysvaltojen viranomaisia aloittamaan rikostutkinnan Bushin osallisuudesta kidutukseen.

Vesikidutuksen ohella Yhdysvaltain salaisessa kuulusteluohjelmassa käytettyjä menetelmiä ovat olleet muun muassa pakotettu alastomuus, uhkailut, kylmälle altistaminen, ns. stressiasennot, fyysinen väkivalta, pitkitetty kahlitseminen ja hereillä pitäminen. Menetelmät ovat vastoin kidutuksen ja muun julman, epäinihmillisen ja halventavan kohtelun kieltoa.

”Kansainvälisen oikeuden mukaan henkilö, jonka epäillään syyllistyneen kidutukseen, on vietävä oikeuden eteen. Tämä koskee myös entistä presidenttiä George W Bushia. Jos häntä vastaan on riittävä näyttö, hänet on asetettava syytteeseen”, Amnestyn apulaispääsihteeri Claudio Cordone sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia