Amnesty: Yhdysvaltain lopetettava asevienti Israeliin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Yhdysvaltain lopetettava asevienti Israeliin

Yhdysvallat hyväksyi Israelin varastojen täydentämisen samaan aikaan, kun se tuomitsi kouluiskun Gazaan.

Yhdysvallat pahentaa Gazan tilannetta jatkamalla aseiden toimitusta Israeliin, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Yhdysvallat ilmoitti tällä viikolla hyväksyneensä Israelin ampumatarpeiden täydentämisen maan Israelissa sijaitsevasta varastosta. Samaan aikaan se tuomitsi Israelin armeijan tekemän iskun Gazassa sijaitsevaan YK:n kouluun.

Keskiviikkona tehdyssä iskussa kuoli ainakin 20 siviiliä. Amnesty on pitänyt iskua todennäköisesti sotarikoksena.

"Valkoinen talo on erittäin kyyninen tuomitessaan palestiinalaisten, mukaan lukien lasten ja avustustyöntekijöiden, kuolemat ja vammat, kun se tietää erittäin hyvin, että Israelin armeija, joka on vastuussa tällaisista hyökkäyksistä, on aseistautunut hampaitaan myöden Yhdysvaltain veronmaksajien maksamilla aseilla", toteaa Amnestyn asevientiasiantuntija Brian Wood.

Amnestyn mukaan Yhdysvallat vei Israeliin pelkästään tammi- ja toukokuun välisenä aikana aseita, kuten raketinheittimiä ja ohjuksen osia, noin 46 miljoonan euron arvosta. Maa on Israelin suurin asetoimittaja. Jo aiemmin heinäkuussa maa toimi rakettimoottoreita Haifan satamaan, järjestö kertoo.

Gazan konfliktissa oli torstai-iltapäivään mennessä kuollut YK:n tietojen mukaan lähes 1 400 palestiinalaista, joista ainakin 852 siviilejä. Hamas ja Israel aloittivat perjantaiaamuna kolmepäiväisen tulitauon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia