Amnesty: Yhdysvaltain johtaman liittouman iskuissa Syyrian Raqqassa kuoli yli 1 600 siviiliä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Yhdysvaltain johtaman liittouman iskuissa Syyrian Raqqassa kuoli yli 1 600 siviiliä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on julkistanut tähän mennessä kattavimman tutkimuksen siviilien kuolemista modernin sodankäynnin historiassa. Sen mukaan Yhdysvaltain pommituskampanja Isisiä vastaan aiheutti valtavat tuhot myös siviileille.

Mies kävelee Syyrian Raqqassa

Raqqa vuonna 2012. Tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kaupungista. Kuva: Beshr Abdulhadi / CC BY 2.0.

Yhdysvaltain, Iso-Britannian ja Ranskan sotilasliittouman Syyrian Raqqaan kohdistamat ilma- ja tykistöiskut vaativat vuonna 2017 yli 1 600 siviilin hengen ja aiheuttivat silmitöntä tuhoa, käy ilmi tänään julkistetusta tutkimuksesta.

Tutkimuksen ovat tehneet ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja sotilastoimia tutkiva Airwars-projekti. Järjestöjen mukaan kyseessä on kattavin siviilikuolemia koskeva tutkimus modernin sodankäynnin historiassa.

Raqqan kaupunki kuului äärijärjestö Isisin viimeisiin tukikohtiin Syyriassa. Yhdysvaltain johtama liittouma kohdisti sinne kesällä ja syksyllä 2017 pommituskampanjan, jota on verrattu Vietnamin sotaan. Amnesty on jo aiemmin julkaissut tietoja sotatoimista ja kritisoinut siviileille aiheutettuja tuhoja.

Amnestyn tutkijat vierailivat tänään julkaistua tutkimusta varten Raqqassa neljä kertaa ja viettivät siellä yhteensä noin kaksi kuukautta. He todistivat vierailuillaan taisteluita, tutkivat yli 200 iskukohdetta ja haastattelivat yli 400:aa silminnäkijää ja selviytyjää. Tutkimusta tehtiin kaksi vuotta.

Yli 1 600 uhria on arvio. Muun muassa sosiaalisesta mediasta kerättyjen todisteiden avulla tutkijat ovat selvittäneet yli 1 000 uhrin nimet, joista Amnesty on vahvistanut 641.

Liittouma on myöntänyt olevansa vastuussa 159 siviilin kuolemasta, mikä vastaa noin 10:tä prosenttia raportoiduista uhreista. Väitteet muista uhreista liittouma on kieltänyt “epäuskottavina”. Esimerkiksi liittouman komentaja Stephen J. Townsend on haastanut kenet tahansa osoittamaan sotahistoriasta osumatarkkuudeltaan paremman ilmapommituskampanjan.

Tutkimuksen mukaan Raqqan ilma- ja tykistöiskut olivat kuitenkin epätarkkoja huolimatta alueella olevista siviileistä. Käytetyn tykistön virhemarginaali on yli 100 metriä, ja silti sitä käytettiin asutetuilla alueilla. Lisäksi Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska tekivät vuoden 2017 heinäkuun ja lokakuun välisenä aikana tuhansia ilmaiskuja asutusalueille ja aiheuttivat joukoittain siviiliuhreja, tutkimuksessa kerrotaan.

Amnestyn mukaan monet sen dokumentoimista tapauksista rikkovat todennäköisesti sodan lakeja ja vaativat siten jatkotutkimuksia. Se vaatii liittouman jäsenmaita nimittämään itsenäisen ja puolueettoman toimijan, jonka tehtävä on tutkia raportit siviileihin kohdistuneista vahingoista sekä kansainvälisten ihmisoikeusnormien vastaisista toimista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia