Amnesty: Viestisovellukset laiminlyövät käyttäjien yksityisyyttä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Viestisovellukset laiminlyövät käyttäjien yksityisyyttä

Muun muassa Microsoftin omistamien Snapchatin ja Skypen käyttäjien yksityisyydensuojassa on vakavia puutteita, järjestö sanoo vertailunsa perusteella.

Monet yleisesti käytössä olevat viestisovellukset suojaavat huonosti käyttäjiensä yksityisyyttä. Esimerkiksi Microsoftin omistamien Snapchatin ja Skypen käyttäjien yksityisyydensuojassa on vakavia puutteita, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa vertailussaan.

"Jos olet kuvitellut viestisovellusten turvaavan yksityisyyttäsi, joudut pettymään pahasti. Karu totuus on, että viestintämme on jatkuvasti vaarassa joutua sekä kyberrikollisten että valtioiden viranomaisten vakoilun kohteeksi. Etenkin nuoret ovat vaarassa jakaessaan usein herkästi yksityisiä tietoja ja kuvia esimerkiksi Snapchatin kaltaisten palveluiden kautta", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo järjestön tiedotteessa.

Monia viestipalveluita käyttävät esimerkiksi ihmisoikeuspuolustajat, oppositiopoliitikot ja toimittajat, jotka ovat työnsä vuoksi vaarassa. Heidän sekä myös tavallisten käyttäjien suojelemiseksi tarvitaan vahvinta mahdollista salausta, järjestö sanoo.

"Suurin osa teknologiayrityksistä ei yksinkertaisesti täytä tämän päivän perusvaatimuksia käyttäjiensä yksityisyyden suojaamisen suhteen. Aktivistit ja käyttäjät eri puolilla maailmaa luottavat tehokkaaseen salaukseen, jotta heidän tietonsa eivät päätyisi vakoileville viranomaisille. On anteeksiantamatonta, että yritykset altistavat heidät vaaralle", Aarnio sanoo.

Amnesty vertaili 11:tä viestisovellusta. Niitä pisteytettiin muun muassa sen perusteella, miten hyvin yritykset tunnistavat käyttäjien yksityisyyteen ja sananvapauteen vaikuttavat verkkouhat sekä sitä, onko viestit salattu täysin käyttäjältä käyttäjälle. Täyttä sataa pistettä ei saanut yksikään vertailussa mukana ollut sovellus.

Amnesty vaatii, että viestipalveluiden pitäisi tarjota käyttäjille oletusasetuksena täyttä salausta käyttäjältä käyttäjälle. Silloin lähtökohtaisesti yksinomaan lähettäjä ja vastaanottaja voivat nähdä viestien sisällön. Esimerkiksi Snapchat ei kuitenkaan näin tee.

Huonoimmin vertailussa pärjäsi kiinalainen Tencent. Myös esimerkiksi Skype sai vain 40 pistettä sadasta mahdollisesta. Parhaiten pärjäsivät Facebookin Messenger sekä WhatsApp. Amnesty kritisoi kuitenkin esimerkiksi Facebookia siitä, että heikompi salaus on oletusasetuksena.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia