Amnesty vetää kunnianosoituksensa pois Myanmarin johtajalta Aung San Suu Kyiltä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty vetää kunnianosoituksensa pois Myanmarin johtajalta Aung San Suu Kyiltä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalista on tullut viimeisin taho, joka on vetänyt kunnianosoituksensa pois Myanmarin johtajalta rohingya-vähemmistön vainon vuoksi. ”Olemme syvästi tyrmistyneitä siitä, ettet enää edusta toivoa, rohkeutta ja ihmisoikeuksien periksiantamatonta puolustamista”, kirjoittaa järjestön pääsihteeri Kumi Naidoo.

Muuriin tehty seinämaalaus, jossa Aung San Suu Kyin kuva

Aung San Suu Kyi on tunnettiin aiemmin rauhanomaisen demokratia-aktivismin symbolina. Viime aikoina hän on menettänyt useita saamiaan palkintoja Myanmarin rohingya-vähemmistöön kohdistuvan vainon vuoksi. Kuva: Wally Gobetz / CC BY-NC-ND 2.0.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ilmoittanut vetävänsä korkeimman kunnianosoituksena, Ambassador of Conscince -palkinnon, pois Myanmarin valtionkanslerilta Aung San Suu Kyiltä. Palkinto myönnettiin vuonna 2009.

Syynä on Suu Kyin haluttomuus puuttua Myanmarin etniseen rohingya-vähemmistöön kohdistuvaan vainoon. Palkinto vedetään pois virallisesti tänään, jolloin tulee kuluneeksi kahdeksan vuotta tämän kotiarestin loppumisesta.

Demokratia-aktivistina tunnettu Suu Kyi joutui istumaan vuosia kotiarestissa Myanmarin sotilasjuntan aikana. Häntä arvostettiin länsimaissa hänen rauhanomaisen kamppailunsa takia, ja vuonna 1991 hän sai Nobelin rauhanpalkinnon.

Myanmar on viime vuosina demokratisoitunut, ja Aung San Suu Kyin puolue voitti vaalit vuonna 2015. Häntä on kuitenkin kritisoitu voimakkaasti Myanmarissa viime vuonna tapahtuneen etnisen puhdistuksen vuoksi.

Myanmarin armeija hyökkäsi elokuussa 2017 rohingya-vähemmistön kyliin ja murhasi, kidutti ja raiskasi joukoittain ihmisiä ja poltti kyliä. Yli 700 000 ihmistä pakeni Bangladeshiin, jossa oli jo ennestään rohingyapakolaisia. Rohingyoita on vainottu Myanmarissa pitkään, eikä heille myönnetä edes maan kansalaisuutta.

Siviilihallintoa edustavalla Aung San Suu Kyillä ei ole suoraa valtaa armeijaan, mutta Amnesty kritisoi sitä, että tämän hallinto on kiistänyt ihmisoikeusloukkaukset, lietsonut vihaa rohingyoja vastaan ja estänyt kansainvälisten tutkijoiden saapumisen alueelle sekä armeijan edustajien joutumisen oikeuteen.

Järjestön pääsihteeri Kumi Naidoo ilmoitti kunnianosoituksen perumisesta Aung San Suu Kyille kirjeellä sunnuntaina.

”Olemme syvästi tyrmistyneitä siitä, ettet enää edusta toivoa, rohkeutta ja ihmisoikeuksien periksiantamatonta puolustamista. Amnesty International ei voi oikeuttaa pysyvää statustasi Ambassador of Conscience -palkinnon vastaanottajana, ja siksi suuren surun vallassa vedämme palkinnon sinulta pois”, Naidoo kirjoitti Amnestyn tiedotteen mukaan.

Amnesty kritisoi myös maan sananvapaustilannetta. Aung San Suu Kyin hallinnon aikana monia ihmisoikeuspuolustajia, rauhanomaisia aktivisteja ja toimittajia on uhkailtu ja ahdisteltu heidän työnsä takia. Heitä on myös pidätetty ja vangittu. Hän on muun muassa puolustanut kahden uutistoimisto Reutersille työskennelleen toimittajan tuomioita.

Kyseessä ei ole ensimmäinen tunnustus, joka Aung San Suu Kyiltä viedään pois. Esimerkiksi Yhdysvaltain holokaustimuseo sekä useat kaupungit ovat vetäneet pois häneltä erilaisia kunnianosoituksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia