Uutiset Myanmarin kehitys

Amnesty vetää kunnianosoituksensa pois Myanmarin johtajalta Aung San Suu Kyiltä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalista on tullut viimeisin taho, joka on vetänyt kunnianosoituksensa pois Myanmarin johtajalta rohingya-vähemmistön vainon vuoksi. ”Olemme syvästi tyrmistyneitä siitä, ettet enää edusta toivoa, rohkeutta ja ihmisoikeuksien periksiantamatonta puolustamista”, kirjoittaa järjestön pääsihteeri Kumi Naidoo.
Muuriin tehty seinämaalaus, jossa Aung San Suu Kyin kuva
Aung San Suu Kyi on tunnettiin aiemmin rauhanomaisen demokratia-aktivismin symbolina. Viime aikoina hän on menettänyt useita saamiaan palkintoja Myanmarin rohingya-vähemmistöön kohdistuvan vainon vuoksi. (Kuva: Wally Gobetz / CC BY-NC-ND 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ilmoittanut vetävänsä korkeimman kunnianosoituksena, Ambassador of Conscince -palkinnon, pois Myanmarin valtionkanslerilta Aung San Suu Kyiltä. Palkinto myönnettiin vuonna 2009.

Syynä on Suu Kyin haluttomuus puuttua Myanmarin etniseen rohingya-vähemmistöön kohdistuvaan vainoon. Palkinto vedetään pois virallisesti tänään, jolloin tulee kuluneeksi kahdeksan vuotta tämän kotiarestin loppumisesta.

Demokratia-aktivistina tunnettu Suu Kyi joutui istumaan vuosia kotiarestissa Myanmarin sotilasjuntan aikana. Häntä arvostettiin länsimaissa hänen rauhanomaisen kamppailunsa takia, ja vuonna 1991 hän sai Nobelin rauhanpalkinnon.

Myanmar on viime vuosina demokratisoitunut, ja Aung San Suu Kyin puolue voitti vaalit vuonna 2015. Häntä on kuitenkin kritisoitu voimakkaasti Myanmarissa viime vuonna tapahtuneen etnisen puhdistuksen vuoksi.

Myanmarin armeija hyökkäsi elokuussa 2017 rohingya-vähemmistön kyliin ja murhasi, kidutti ja raiskasi joukoittain ihmisiä ja poltti kyliä. Yli 700 000 ihmistä pakeni Bangladeshiin, jossa oli jo ennestään rohingyapakolaisia. Rohingyoita on vainottu Myanmarissa pitkään, eikä heille myönnetä edes maan kansalaisuutta.

Siviilihallintoa edustavalla Aung San Suu Kyillä ei ole suoraa valtaa armeijaan, mutta Amnesty kritisoi sitä, että tämän hallinto on kiistänyt ihmisoikeusloukkaukset, lietsonut vihaa rohingyoja vastaan ja estänyt kansainvälisten tutkijoiden saapumisen alueelle sekä armeijan edustajien joutumisen oikeuteen.

Järjestön pääsihteeri Kumi Naidoo ilmoitti kunnianosoituksen perumisesta Aung San Suu Kyille kirjeellä sunnuntaina.

”Olemme syvästi tyrmistyneitä siitä, ettet enää edusta toivoa, rohkeutta ja ihmisoikeuksien periksiantamatonta puolustamista. Amnesty International ei voi oikeuttaa pysyvää statustasi Ambassador of Conscience -palkinnon vastaanottajana, ja siksi suuren surun vallassa vedämme palkinnon sinulta pois”, Naidoo kirjoitti Amnestyn tiedotteen mukaan.

Amnesty kritisoi myös maan sananvapaustilannetta. Aung San Suu Kyin hallinnon aikana monia ihmisoikeuspuolustajia, rauhanomaisia aktivisteja ja toimittajia on uhkailtu ja ahdisteltu heidän työnsä takia. Heitä on myös pidätetty ja vangittu. Hän on muun muassa puolustanut kahden uutistoimisto Reutersille työskennelleen toimittajan tuomioita.

Kyseessä ei ole ensimmäinen tunnustus, joka Aung San Suu Kyiltä viedään pois. Esimerkiksi Yhdysvaltain holokaustimuseo sekä useat kaupungit ovat vetäneet pois häneltä erilaisia kunnianosoituksia.

Myanmarin kehitys ihmisoikeudetkansalaisoikeudetvähemmistöpolitiikka Burma, Myanmar Amnesty International

Lue myös

Lapsia kurkkimassa koulun ikkunasta

Myanmarin Unicef: Lapset tarvitsevat suojelua Rakhinessa – Kouluja ei ole tarkoitettu armeijan käyttöön

Rakhinen konfliktissa Myanmarissa on viime kuukausina kuollut useita lapsia. Konfliktin osapuolten tulisi huolehtia lasten turvalisuudesta eikä käyttää kouluja sotilastarkoituksiin, Unicef vaatii.
Khin Myanmar istuu jalkakäytävän kiveyksellä pensasaidan edessä

”Myanmarin demokratia on vasta vauva”, sanoo Suomessa vieraillut ohjaaja Khin Myanmar, joka teki dokumentin ilmastonmuutoksen vaikutuksista Myanmarin maaseudulla

Dokumenttiohjaaja Khin Myanmarin mukaan Myanmarissa ei ole vielä todellista demokratiaa, eikä esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevasta Rakhinen konfliktista voi puhua avoimesti. Ilmastonmuutoksen seuraukset Myanmarin dokumentti näyttää kaikessa karuudessaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.
Nainen maissipellolla

Lohkoketjuteknologia auttaa pienviljelijöitä Jamaikalla – Mahdollistaa lainan saamisen jopa ilman pankkitiliä

Iso osa maailman pienviljelijöistä on kokonaan pankkipalvelujen ulkopuolella. Jamaikalainen startup-yritys hyödyntää lohkoketjuteknologiaa, jonka avulla viljelijät voivat saada mikroluottoja ilman takuita tai edes pankkitiliä.