Uutiset Myanmarin kehitys

Amnesty vetää kunnianosoituksensa pois Myanmarin johtajalta Aung San Suu Kyiltä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalista on tullut viimeisin taho, joka on vetänyt kunnianosoituksensa pois Myanmarin johtajalta rohingya-vähemmistön vainon vuoksi. ”Olemme syvästi tyrmistyneitä siitä, ettet enää edusta toivoa, rohkeutta ja ihmisoikeuksien periksiantamatonta puolustamista”, kirjoittaa järjestön pääsihteeri Kumi Naidoo.
Muuriin tehty seinämaalaus, jossa Aung San Suu Kyin kuva
Aung San Suu Kyi on tunnettiin aiemmin rauhanomaisen demokratia-aktivismin symbolina. Viime aikoina hän on menettänyt useita saamiaan palkintoja Myanmarin rohingya-vähemmistöön kohdistuvan vainon vuoksi. (Kuva: Wally Gobetz / CC BY-NC-ND 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ilmoittanut vetävänsä korkeimman kunnianosoituksena, Ambassador of Conscince -palkinnon, pois Myanmarin valtionkanslerilta Aung San Suu Kyiltä. Palkinto myönnettiin vuonna 2009.

Syynä on Suu Kyin haluttomuus puuttua Myanmarin etniseen rohingya-vähemmistöön kohdistuvaan vainoon. Palkinto vedetään pois virallisesti tänään, jolloin tulee kuluneeksi kahdeksan vuotta tämän kotiarestin loppumisesta.

Demokratia-aktivistina tunnettu Suu Kyi joutui istumaan vuosia kotiarestissa Myanmarin sotilasjuntan aikana. Häntä arvostettiin länsimaissa hänen rauhanomaisen kamppailunsa takia, ja vuonna 1991 hän sai Nobelin rauhanpalkinnon.

Myanmar on viime vuosina demokratisoitunut, ja Aung San Suu Kyin puolue voitti vaalit vuonna 2015. Häntä on kuitenkin kritisoitu voimakkaasti Myanmarissa viime vuonna tapahtuneen etnisen puhdistuksen vuoksi.

Myanmarin armeija hyökkäsi elokuussa 2017 rohingya-vähemmistön kyliin ja murhasi, kidutti ja raiskasi joukoittain ihmisiä ja poltti kyliä. Yli 700 000 ihmistä pakeni Bangladeshiin, jossa oli jo ennestään rohingyapakolaisia. Rohingyoita on vainottu Myanmarissa pitkään, eikä heille myönnetä edes maan kansalaisuutta.

Siviilihallintoa edustavalla Aung San Suu Kyillä ei ole suoraa valtaa armeijaan, mutta Amnesty kritisoi sitä, että tämän hallinto on kiistänyt ihmisoikeusloukkaukset, lietsonut vihaa rohingyoja vastaan ja estänyt kansainvälisten tutkijoiden saapumisen alueelle sekä armeijan edustajien joutumisen oikeuteen.

Järjestön pääsihteeri Kumi Naidoo ilmoitti kunnianosoituksen perumisesta Aung San Suu Kyille kirjeellä sunnuntaina.

”Olemme syvästi tyrmistyneitä siitä, ettet enää edusta toivoa, rohkeutta ja ihmisoikeuksien periksiantamatonta puolustamista. Amnesty International ei voi oikeuttaa pysyvää statustasi Ambassador of Conscience -palkinnon vastaanottajana, ja siksi suuren surun vallassa vedämme palkinnon sinulta pois”, Naidoo kirjoitti Amnestyn tiedotteen mukaan.

Amnesty kritisoi myös maan sananvapaustilannetta. Aung San Suu Kyin hallinnon aikana monia ihmisoikeuspuolustajia, rauhanomaisia aktivisteja ja toimittajia on uhkailtu ja ahdisteltu heidän työnsä takia. Heitä on myös pidätetty ja vangittu. Hän on muun muassa puolustanut kahden uutistoimisto Reutersille työskennelleen toimittajan tuomioita.

Kyseessä ei ole ensimmäinen tunnustus, joka Aung San Suu Kyiltä viedään pois. Esimerkiksi Yhdysvaltain holokaustimuseo sekä useat kaupungit ovat vetäneet pois häneltä erilaisia kunnianosoituksia.

Myanmarin kehitys ihmisoikeudetkansalaisoikeudetvähemmistöpolitiikka Burma, Myanmar Amnesty International

Lue myös

Nainen kaksi lasta sylissään kahlaa vedessä

Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa

YK:n ja Oxfamin raporttien mukaan vaino uhkaa yhä Bangladeshiin paenneita rohingya-pakolaisia, joita suunnitellaan palautettavaksi Myanmariin. YK-asiantuntijan mukaan palauttaminen Myanmariin altistaisi heidät ”liki apartheid-laeille”.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta