Uutiset Seksityöläisten oikeudet

Amnesty vaatii seksityöntekijöiden parempaa suojelua

Järjestö vahvisti kantansa, jonka mukaan seksityö on dekriminalisoitava.
(Kuva: Bob Jagendorf / CC BY-NC 2.0)

Valtioiden pitäisi suojella paremmin seksityöntekijöitä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa kannanotossaan. Järjestö vahvistaa samalla viime syksynä tehdyn linjauksen, jonka mukaan seksityö pitäisi dekriminalisoida.

Dekriminalisoinnilla tarkoitetaan sellaisen lainsäädännön purkamista, joka tekee aikuisten välisestä, suostumukseen perustuvasta kaupallisesta seksistä rikollista. Amnestyn mukaan on siirryttävä pois myös muusta lainsäädännöstä, josta seuraa seksityöntekijöiden oikeuksien loukkauksia.

Dekriminalisointi takaisi Amnestyn mukaan seksityöläisille paremmat terveyspalvelut ja madaltaisi kynnystä ilmoittaa väärinkäytöksistä poliisille. Sen sijaan ihmiskauppa sekä seksityöntekijöitä hyväksi käyttävien kolmansien osapuolien toiminta pitää sen mukaan edelleen säilyttää rikoksena.

"Haluamme lakeja, jotka keskittyvät nimenomaan seksityöntekijöiden oikeuksien suojeluun ja tekemään heidän elämästään turvallisempaa. Samaan aikaan lakien pitää tunnistaa ja tuomita kaikki hyväksikäyttö ja riisto. Valtioiden on varmistettava, ettei ketään pakoteta myymään seksiä", sanoo järjestön Suomen osaston sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Tanja Noponen.

Kannanotto herätti syksyllä kohua, sillä esimerkiksi joidenkin naisjärjestöjen mukaan järjestö asettui seksiteollisuuden puolelle. Sen sijaan esimerkiksi Suomessa seksityöläisten oikeuksia ajava Pro-tukipiste on pitänyt kantaa tervetulleena.

Asiasta käytiin vilkasta keskustelua vuosien ajan myös järjestön sisällä. Esimerkiksi Suomen osasto kannatti Ruotsin tavoin mallia, joka olisi korostanut myynnin dekriminalisointia mutta jättänyt muissa kysymyksissä liikkumavaraa.

Nyt julkaistu kanta perustuu konsultaatioiden lisäksi järjestön omaa, Papua-Uudessa-Guineassa, Hong Kongissa, Norjassa ja Argentiinassa tehtyyn tutkimukseen. Sen mukaan riippumatta siitä, onko seksityö määritelty rikokseksi vai ei, seksityöläisten oikeuksia poljetaan kaikissa maissa ja poliisi usein suojelemisen sijasta käyttää heitä hyväkseen.

Esimerkiksi Papua-Uudessa-Guineassa seksillä itsensä elättäminen on kielletty. Tämän seurauksena poliisi uhkailee, kiristää ja pidättää mielivaltaisesti seksityöntekijöitä, jotka joutuvat kärsimään leimaamisesta, syrjinnästä ja väkivallasta, jopa murhista. Myös poliisi itse syyllistyy seksityöntekijöiden raiskauksiin.

Norjassa sen sijaan on käytössä Suomen tyyppinen malli, jossa seksin osto on kiellettyä mutta myynti ei. Prostituution edistäminen ja esimerkiksi asunnon vuokraaminen seksityötä varten on nekin kriminalisoitu. Tutkimuksen mukaan seksityöläisillä on korkea kynnys raportoida poliisille väkivallasta, sillä vuokranantajat saattavat joutua häätämään nämä, jos käy ilmi, että asuntoa on käytetty seksin myyntiin.

Myös esimerkiksi vartijan palkkaaminen on hankalaa, sillä seksityöläisen vartiointikin saatettaisiin luokitella prostituution edistämiseksi.

Seksityöläisten oikeudet ihmisoikeudettyö Amnesty International

Lue myös

Valkoinen sinikupolinen kirkko.

Seksityöläisiin suhtaudutaan Venäjällä aiempaa sallivammin, mutta syrjivät asenteet ovat syvällä – ”Kun joku kehottaa raiskaamaan ja tappamaan seksityöläisiä, häntä ei rangaista”

Etenkin ortodoksisen kirkon asenteet vaikuttavat siihen, että Venäjän seksityöläiset kohtaavat väkivaltaa ja halveksuntaa. Jopa poliisit raiskaavat seksityöläisiä, ja he välttyvät rangaistukselta yleisemmin kuin rikolliset, kertoo Venäjän seksityöläisten foorumissa toimiva Marina Avramenko.
Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.