Uutiset

Amnesty: Unkarin poliisi ei estänyt romanien vastaista mellakkaa

Jobbik-puolueen järjestämän mielenosoituksen puhujat kannustivat avoimesti rotusotaan.

Unkarilaisen äärikansallisen Jobbik-puolueen elokuun alussa järjestämä mielenosoitus Devecserin kylässä päättyi yhteenottoon mielenosoittajien ja paikallisten romanien kesken.

Mielenosoitukseen osallistui tuhatkunta ihmistä ja siinä puhui puolueen paikallinen kansanedustaja Gabor Ferenczi. Kokoonnuttuaan kylän keskustaan osallistujat marssivat läheiseen romaniyhteisöön.

Vaikka poliisi eristi mielenosoittajat, sekä mielenosoittajat että romaniyhteisön asukkaat ryhtyivät kivittämään toisiaan. Ferenczin kerrotaan loukkaantuneen lievästi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan mielenosoituksen puhujat, joista osa kuului kodinturvajoukkoihin, esittivät romanien vastaisia asenteita. Osa jopa kehotti unkarilaisia taistelemaan ja epäsuorasti vaati "romaniloisien" hävittämistä.

Amnesty tyrmistynyt poliisin toimettomuudesta

Unkari on sitoutunut suojelemaan kaikkia kansalaisiaan, Amnesty muistuttaa ja vaati pikaista puolueetonta tutkimusta väitteistä, ettei poliisi estänyt ja puuttunut Devecserin väkivaltaisuuksiin. Myös unkarilaiset kansalaisjärjestöt, muun muassa Unkarin Helsinki-liitto, vaativat poliisin toimien tutkimista.

Unkarin pääministerin kanslia korostaa Amnestylle antamassaan vastauksessa poliisin käyttävän kaikkia käytettävissä olevia keinoja rikosten, mukaanlukien omankädenoikeus, estämiseen. Samoin pääministerin kanslia ilmoittaa, ettei se salli kodinturvajoukkojen haastaa laillisuusperiaatetta.

Unkarin hallitus myös sanoo romanien tilanteen kohentuneen. Amnestyn mukaan Devecserin tapahtumat osoittavat, että väkivalta romaneja kohtaan edelleen jatkuu, toisin kuin Unkarin parlamentin komitea viime keväänä julkistamassaan raportissa väittää.

ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikka Unkari

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.