Uutiset Ihmisoikeudet

Amnesty: Trump uhannut ihmisoikeuksia sadalla tavalla

Trumpin sadas virkapäivä tulee täyteen lauantaina. Ensimmäiset sata päivää osoittavat, miten vaarallinen tämän hallinto on, varoittaa ihmisoikeusjärjestö.
(Kuva: Daniel Huizinga / CC BY 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on listannut sata tapaa, joilla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut ihmisoikeuksia ensimmäisten sadan virkapäivänsä aikana. Trumpin sadas päivä tulee täyteen lauantaina.

"Nämä ensimmäiset sata päivää osoittavat, miten vaarallinen Trumpin agenda on, ja ne kertovat myös, miten lopettaa se ja suojella ihmisoikeuksia Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa", sanoo Margaret Huang, Yhdysvaltain Amnestyn toiminnanjohtaja järjestön tiedotteessa.

Listalle on nostettu muun muassa turvapaikanhakijoiden epäinhimillinen kohtelu Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla ja naisten lisääntymisterveyspalveluiden rajoittaminen sekä kotimaassa että ulkomailla. Trump on myös perunut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien työntekijöiden ja opiskelijoiden suojelua sekä antanut luvan öljynporaukseen Missourijoen alla. 

Listaan kuuluu myös yrityksiä, jotka on estetty – esimerkiksi monien muslimien maahantulokielto, yritykset sallia kidutus Guantanamossa sekä yritys viedä terveydenhuolto miljoonilta amerikkalaisilta.

Myönteistä Amnestyn mukaan onkin se, että kansa on taistellut uudistuksia vastaan.

"Olemme oppineet, että kun toimimme yhdessä ja taistelemme vastaan, voimme muuttaa asioita. Trumpin hallinnon uhka ihmisoikeuksille jatkuu, mutta niin jatkuu myös päättäväisyys voittaa se", Huang toteaa.

Ihmisoikeudet ihmisoikeudetpolitiikkahallinto Yhdysvallat Amnesty International

Lue myös

Katunäkymä Havannassa

Kuuba syyttää oppositiojohtajaa murhayrityksestä – Silminnäkijät: poliisi hyppäsi auton eteen

Kuuba on vanginnut oppositioryhmä UNPACUn johtajan José Daniel Ferrer Garcían ja pitää tätä eristyksissä. Ferrer García on pidätetty useita kertoja aiemminkin, nyt häntä syytetään siviilipoliisin murhayrityksestä.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vitalina Koval

Äärioikeisto aktivoitui Ukrainassa – Ihmisoikeusaktivisti Vitalina Koval on kokenut sen konkreettisesti

Äärioikeiston edustajat kaatoivat punaista maalia Vitalina Kovalin päälle, koska hän osoitti mieltään naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Äärioikeiston iskut ovat lisääntyneet Ukrainassa viime aikoina. Koval on huolissaan mutta aikoo jatkaa ihmisoikeuksien puolustamista.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Suomen sijoitus laski neljä sijaa ilmastotoimia mittaavassa indeksissä – Kärjessä ei ole yhtään maata, sillä mikään ei vielä tee tarpeeksi

Tuoreen ilmastoindeksin mukaan etenkään monet G20-maat eivät tee riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Suomi saa kiitosta uusiutuvasta energiasta mutta ei energiankulutuksesta.
Pinkki hattu koristeltuna rauhanlogoilla

Maailman suurimpien asefirmojen myynti kasvoi viime vuonna jälleen – Venäjä nousi toiseksi suurimmaksi

Maailman sadan suurimman asevalmistajan myynti on kasvanut viidessätoista vuodessa peräti 44 prosenttia. Kärkisijoja pitää Yhdysvallat.