Uutiset Ihmisoikeudet

Amnesty: Trump uhannut ihmisoikeuksia sadalla tavalla

Trumpin sadas virkapäivä tulee täyteen lauantaina. Ensimmäiset sata päivää osoittavat, miten vaarallinen tämän hallinto on, varoittaa ihmisoikeusjärjestö.
(Kuva: Daniel Huizinga / CC BY 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on listannut sata tapaa, joilla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut ihmisoikeuksia ensimmäisten sadan virkapäivänsä aikana. Trumpin sadas päivä tulee täyteen lauantaina.

"Nämä ensimmäiset sata päivää osoittavat, miten vaarallinen Trumpin agenda on, ja ne kertovat myös, miten lopettaa se ja suojella ihmisoikeuksia Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa", sanoo Margaret Huang, Yhdysvaltain Amnestyn toiminnanjohtaja järjestön tiedotteessa.

Listalle on nostettu muun muassa turvapaikanhakijoiden epäinhimillinen kohtelu Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla ja naisten lisääntymisterveyspalveluiden rajoittaminen sekä kotimaassa että ulkomailla. Trump on myös perunut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien työntekijöiden ja opiskelijoiden suojelua sekä antanut luvan öljynporaukseen Missourijoen alla. 

Listaan kuuluu myös yrityksiä, jotka on estetty – esimerkiksi monien muslimien maahantulokielto, yritykset sallia kidutus Guantanamossa sekä yritys viedä terveydenhuolto miljoonilta amerikkalaisilta.

Myönteistä Amnestyn mukaan onkin se, että kansa on taistellut uudistuksia vastaan.

"Olemme oppineet, että kun toimimme yhdessä ja taistelemme vastaan, voimme muuttaa asioita. Trumpin hallinnon uhka ihmisoikeuksille jatkuu, mutta niin jatkuu myös päättäväisyys voittaa se", Huang toteaa.

Ihmisoikeudet ihmisoikeudetpolitiikkahallinto Yhdysvallat Amnesty International

Lue myös

Mielenosoittaja ämyrin kanssa

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Pilvenpiirtäjiä Makatissa Filippiineillä

Filippiinien ihmisoikeusaktivisteista tuli valtion vihollisia - ”meillä on turvaton olo”

Filippiinien viime vuonna valittu presidentti Rodrigo Duterte on uhannut tappaa ihmisoikeusaktivisteja. Suomessa vieraillut alkuperäiskansojen naisten oikeuksia edistävä aktivisti Judy A. Pasimio toivoo, että länsimaat painostaisivat kovemmin maata.
Picture of Chelsea Manning

Amnesty: Ihmisoikeuspuolustajia uhataan yhä enemmän – tila kapenee myös Suomessa

Viime vuonna maailmassa tapettiin lähes kaksi kertaa enemmän ihmisoikeuspuolustajia kuin sitä edellisenä. Amnesty on aloittamassa uuden kampanjan heidän suojelemisekseen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.