Amnesty St. Louisin lähiössä: "Selvä ihmisoikeuskriisi" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty St. Louisin lähiössä: "Selvä ihmisoikeuskriisi"

Amnesty on lähettänyt Fergusoniin tarkkailijaryhmän. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun järjestön asiantuntijuutta tarvitaan Yhdysvalloissa, järjestö sanoo.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on reagoinut St. Louisin kaupungin lähiössä jo toista viikkoa jatkuviin yhteenottoihin lähettämällä 13-henkisen tarkkailijaryhmän seuraamaan protesteja.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Amnestyn tarkkailijat toimivat tässä roolissa Yhdysvalloissa meneillään olevissa levottomuuksissa.

Protestit alkoivat St. Louisin kaupungin lähiössä Fergusonissa viime viikolla, kun poliisi ampui kuoliaaksi 18-vuotiaan aseistamattoman afroamerikkalaisen Michael Brownin. Poliisin mukaan tämä oli käynyt poliisin kimppuun, mutta miehen ystävän mukaan tilanne oli päinvastainen.

"Delegaatiomme on Missourissa kertomassa Fergusonin viranomaisille, että koko maailma tarkkailee heitä. Haluamme perusteellisen selvityksen Michael Brownin kuolemasta ja sitä seuranneista tapahtumista", Amnestyn Yhdysvaltojen toiminnanjohtaja Steven W. Hawkins sanoo.

Hawkinsin mukaan on selvää, että lähiössä on meneillään ihmisoikeuskriisi, sillä muun muassa kyynelkaasua on käytetty rajoittamattomasti. Amnestyn paikan päällä työskentelevien asiantuntijoiden tarkoituksena on kirjata ihmisoikeusrikkomuksia sekä kouluttaa paikallisia järjestöjä antamaan ensiapua ja järjestämään väkivallattomia mielenosoituksia.

Tilanne Fergusonissa ei ole vielä tällä viikolla näyttänyt rauhoittumisen merkkejä. Lähiöön asetettiin viikonloppuna öinen ulkonaliikkumiskielto, jonka epäonnistuttua Missourin kuvernööri Jay Nixon kutsui kansalliskaartin ylläpitämään järjestystä.

Levottomuudet ovat myös herättäneet Yhdysvalloissa laajaa julkista keskustelua etnisten ryhmien kokemasta syrjinnästä sekä poliisin käyttämien armeijavarusteiden yleistymisestä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia