Amnesty: Sierra Leonen tulvien suuri uhriluku olisi voitu välttää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Sierra Leonen tulvien suuri uhriluku olisi voitu välttää

Tulvat ovat joka vuotinen ongelma pääkaupunki Freetownissa. Katastrofin laajuus olisi voitu estää parantamalla rakennnusten kestävyyttä ja kieltämällä helposti sortuvien talojen rakentaminen.

Sierra Leonen pääkaupungin Freetownin hökkelitaloja.

Rakentamisen sääntelyn puutteet ja heikko kaupunkisuunnittelu ovat syitä siihen miksi Sierra Leonen tulvissa kuolee vuosittain paljon ihmisiä. Tulvien aiheuttamien maanvyörymien vuoksi talot sortuvat. Kuva: Babak Fakhamzadeh / CC BY-NC 2.0.

Yli 400 ihmistä on kuollut, 600 ihmistä kadonnut ja arviolta 3000 ihmistä on jäänyt kodittomaksi Sierra Leonen tulvissa ja niiden aiheuttamissa maanvyörymissä. Kuolleiden määrän pelätään vielä nousevan.

Katastrofi osoittaa hirveällä tavalla hallituksen virheet ja kykenemättömyyden säädellä rakentamista siten, että talot kestäisivät tulvat ja maanvyörymät, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Suurin osa tulvan uhreista kuoli pääkaupunki Freetwonin epävirallisissa hökkelikylissä.

”Sierra Leone tarvitsee nyt pikaista apua ihmishenkien pelastamiseksi ja kodittomiksi joutuneiden auttamiseksi. Mutta meidän täytyy myös kysyä miksi niin moni ihminen kuoli”, sanoo Makmid Kamara Amnestyltä.

”Vaikka tulvat ovat luonnonkatastrofeja, tuhon laajuus on pitkälti ihmisten aikaansaannosta.”

Tulvat ovat vuosittainen ilmiö Sierra Leonen pääkaupungissa, joten myös tämän vuotisia maanvyörymiä osattiin jo odottaa.

”Luulisi, että viranomaiset olisivat tähän mennessä oppineet läksynsä, jotta tuhot olisi voitu estää tai minimoida”, Kamara muistuttaa.

Rakentamisen sääntelyn puutteiden, heikon kaupunkisuunnittelun ja ympäristölakien alkeellisen tason vuoksi, miljoonat sierraleonelaiset asuvat vaarallisissa kodeissa, jotka ovat hyvin alttiita sortumaan maanvyörymien aikana.

Kamara muistuttaa, että nyt olisi korkea aika tehdä myös hallitusen hätäavusta luotettavaa ja läpinäkyvää.

”Ebola-kriisin aikainen epäjohdonmukaisuus ja korruptio eivät saa toistua.”

Kotinsa menettäneet tarvitsevat nyt pikaisesti väliaikaista majoitusta ja terveydenhuoltoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia