Uutiset Irakin konflikti

Amnesty: Pohjois-Irakissa etnisiä puhdistuksia

Järjestön tutkijat ovat keränneet todisteita ISISin tekemistä iskuista vähemmistöjen tuhoamiseksi.
Isis-järjestön lippu. (Kuva: Wikipedia Commons / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Pohjois-Irakissa työskentelevät asiantuntijat ovat keränneet todisteita ääri-islamilaisen ISIS-järjestön tekemistä iskuista vähemmistöjen tuhoamiseksi.

Järjestön mukaan ISISin taistelijoiden tavoitteena näyttää olevan Pohjois-Irakin järjestelmällisen etnisen puhdistuksen toteuttaminen joukkoteloituksin ja kaappauksin. Pelkästään muutamassa kylässä on teloitettu elokuun ensimmäisten viikkojen aikana satoja vangittuja miehiä ja poikia.

"Isis-järjestön tekemät joukkomurhat ja sieppaukset todistavat selvästi, että Pohjois-Irakissa on käynnissä etnisten puhdistusten aalto", sanoo Donatella Rovera, Amnesty Internationalin vanhempi kriisiasiantuntija.

"ISISin taistelijoiden tavoitteena on tuhota kaikki jäljet ihmisistä, jotka eivät ole arabeja ja sunnimuslimeita", hän arvioi.

Myös YK:n ihmisoikeusneuvosto on ilmaissut huolensa tiedoista, joiden mukaan väkivalta on kohdistunut alueen vähemmistöihin. YK:n tutkijaryhmä on parhaillaan matkalla Pohjois-Irakiin.

ISIS on ottanut kesän aikana haltuunsa valtaosan Pohjois-Irakin ja Syyrian keskeisistä valtateistä ja kaupunkialueista. Väkivaltaisuuksissa on kuollut tuhansia ihmisiä, ja niitä on paennut satoja tuhansia ihmisiä. Avustusjärjestöjen mukaan kyseessä on yksi vuosikymmenen nopeimmin kasvavista pakolaisaalloista. 

Amnesty on lisäksi huolissaan siitä, että Irakin hallitus on kärjistänyt tilannetta aseistamalla sille uskollisia shiiamuslimeja sen sijaan, että se olisi keskittänyt toimensa siviilien suojelemiseksi.

ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikkasota ja rauha Irak Amnesty International

Lue myös

Irakin Mosulin raunioita, taustalla moskeija

Mosul on yhä raunioina vuosi valtauksen jälkeen – ”Suurin osa tuesta tulee ihmisiltä itseltään”

Irakin hallituksen joukot valtasivat Mosulin kaupungin Isisiltä viime vuoden heinäkuussa. Järjestöjen mukaan alueelle ei ole saatu riittävästi apua. Sadat tuhannet elävät yhä pakolaisina ja palanneet joutuvat elämään raunioiden keskellä.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.