Amnesty: Pohjois-Irakissa etnisiä puhdistuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Pohjois-Irakissa etnisiä puhdistuksia

Järjestön tutkijat ovat keränneet todisteita ISISin tekemistä iskuista vähemmistöjen tuhoamiseksi.

Isis-järjestön lippu. (Kuva: Wikipedia Commons / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Pohjois-Irakissa työskentelevät asiantuntijat ovat keränneet todisteita ääri-islamilaisen ISIS-järjestön tekemistä iskuista vähemmistöjen tuhoamiseksi.

Järjestön mukaan ISISin taistelijoiden tavoitteena näyttää olevan Pohjois-Irakin järjestelmällisen etnisen puhdistuksen toteuttaminen joukkoteloituksin ja kaappauksin. Pelkästään muutamassa kylässä on teloitettu elokuun ensimmäisten viikkojen aikana satoja vangittuja miehiä ja poikia.

"Isis-järjestön tekemät joukkomurhat ja sieppaukset todistavat selvästi, että Pohjois-Irakissa on käynnissä etnisten puhdistusten aalto", sanoo Donatella Rovera, Amnesty Internationalin vanhempi kriisiasiantuntija.

"ISISin taistelijoiden tavoitteena on tuhota kaikki jäljet ihmisistä, jotka eivät ole arabeja ja sunnimuslimeita", hän arvioi.

Myös YK:n ihmisoikeusneuvosto on ilmaissut huolensa tiedoista, joiden mukaan väkivalta on kohdistunut alueen vähemmistöihin. YK:n tutkijaryhmä on parhaillaan matkalla Pohjois-Irakiin.

ISIS on ottanut kesän aikana haltuunsa valtaosan Pohjois-Irakin ja Syyrian keskeisistä valtateistä ja kaupunkialueista. Väkivaltaisuuksissa on kuollut tuhansia ihmisiä, ja niitä on paennut satoja tuhansia ihmisiä. Avustusjärjestöjen mukaan kyseessä on yksi vuosikymmenen nopeimmin kasvavista pakolaisaalloista. 

Amnesty on lisäksi huolissaan siitä, että Irakin hallitus on kärjistänyt tilannetta aseistamalla sille uskollisia shiiamuslimeja sen sijaan, että se olisi keskittänyt toimensa siviilien suojelemiseksi.

Lisää uusi kommentti