Amnesty: Palestiinalaisjoukot tekivät sotarikoksia Gazan sodassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Palestiinalaisjoukot tekivät sotarikoksia Gazan sodassa

Kummankaan sodan osapuolen sotarikoksia ei voi oikeuttaa toisen rikkomuksilla, järjestö muistuttaa.

Osa palestiinalaisjoukkojen viime kesänä Gazan sodassa tekemistä iskuista täyttää sotarikoksen tunnusmerkit, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään julkaistussa raportissaan.

Palestiinalaisten aseellisten ryhmittymien joukot ampuivat sodassa toistuvasti Israelin siviilialueita kohti ohjuksia, joita ei voi suunnata tarkkaan tiettyihin kohteisiin. Tällaisten umpimähkäisten aseiden käyttö on sotarikos. Joukot käyttivät myös kranaatinheittimiä, joita ei saa käyttää siviilialueilla tai niiden lähellä epätarkkuuden vuoksi, raportissa kerrotaan.

Gazan konfliktissa kuoli viime kesänä kuusi israelilaissiviiliä, mukaan lukien nelivuotias poika. Raportin mukaan palestiinalaisjoukot tappoivat myös 13 palestiinalaissiviiliä ohjuksen osuessa Gazassa sijaitsevalle al-Shatin pakolaisleirille.

Raportissa kritisoidaan palestiinalaisjoukkoja myös siitä, että nämä varastoivat ohjuksia ja muita ammuksia siviilikäytössä oleviin rakennuksiin.

Yhteensä Gazasta laukaistiin Israelia kohti tuhansia ohjuksia sodan aikana. Israelin ohjuspuolustusjärjestelmä onnistui torjumaan suurimman osan, mutta 224 osui asuinalueille. Amnesty moittii Israelia kuitenkin siitä, että etenkään beduiiniyhteisön suojelemiseksi ei tehty riittävästi.

Gazan 50-päiväisessä konfliktissa kuoli YK:n mukaan yhteensä yli 2 200 palestiinalaista, joista lähes 1 500 siviileitä. Kuuden israelilaissiviilin lisäksi kuoli 66 israelilaissotilasta. Amnesty on aiemmin syyttänyt myös Israelia sotarikoksista esimerkiksi palestiinalaisten siviilien tapoissa.

Järjestö muistuttaa, ettei Israelin iskujen tuhovoima oikeuta vastapuolta tekemään kostoiskuja. Palestiinalaisten tekemät sotarikokset eivät myöskään vapauta Israelia velvoitteestaan selvittää omiaan, muistuttaa järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther.

"Israelin ja Palestiinan viranomaisten on tehtävä yhteistyötä YK:n asettaman tutkintakomission ja kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa, jotta vuosikymmeniä jatkunut rankaisemattomuuden kierre saadaan loppumaan", Luther toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia