Uutiset Israel ja Palestiina

Amnesty: Palestiinalaisjoukot tekivät sotarikoksia Gazan sodassa

Kummankaan sodan osapuolen sotarikoksia ei voi oikeuttaa toisen rikkomuksilla, järjestö muistuttaa.
Gazan ja Israelin raja. (Kuva: Philip Touitou / cc 2.0)

Osa palestiinalaisjoukkojen viime kesänä Gazan sodassa tekemistä iskuista täyttää sotarikoksen tunnusmerkit, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään julkaistussa raportissaan.

Palestiinalaisten aseellisten ryhmittymien joukot ampuivat sodassa toistuvasti Israelin siviilialueita kohti ohjuksia, joita ei voi suunnata tarkkaan tiettyihin kohteisiin. Tällaisten umpimähkäisten aseiden käyttö on sotarikos. Joukot käyttivät myös kranaatinheittimiä, joita ei saa käyttää siviilialueilla tai niiden lähellä epätarkkuuden vuoksi, raportissa kerrotaan.

Gazan konfliktissa kuoli viime kesänä kuusi israelilaissiviiliä, mukaan lukien nelivuotias poika. Raportin mukaan palestiinalaisjoukot tappoivat myös 13 palestiinalaissiviiliä ohjuksen osuessa Gazassa sijaitsevalle al-Shatin pakolaisleirille.

Raportissa kritisoidaan palestiinalaisjoukkoja myös siitä, että nämä varastoivat ohjuksia ja muita ammuksia siviilikäytössä oleviin rakennuksiin.

Yhteensä Gazasta laukaistiin Israelia kohti tuhansia ohjuksia sodan aikana. Israelin ohjuspuolustusjärjestelmä onnistui torjumaan suurimman osan, mutta 224 osui asuinalueille. Amnesty moittii Israelia kuitenkin siitä, että etenkään beduiiniyhteisön suojelemiseksi ei tehty riittävästi.

Gazan 50-päiväisessä konfliktissa kuoli YK:n mukaan yhteensä yli 2 200 palestiinalaista, joista lähes 1 500 siviileitä. Kuuden israelilaissiviilin lisäksi kuoli 66 israelilaissotilasta. Amnesty on aiemmin syyttänyt myös Israelia sotarikoksista esimerkiksi palestiinalaisten siviilien tapoissa.

Järjestö muistuttaa, ettei Israelin iskujen tuhovoima oikeuta vastapuolta tekemään kostoiskuja. Palestiinalaisten tekemät sotarikokset eivät myöskään vapauta Israelia velvoitteestaan selvittää omiaan, muistuttaa järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther.

"Israelin ja Palestiinan viranomaisten on tehtävä yhteistyötä YK:n asettaman tutkintakomission ja kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa, jotta vuosikymmeniä jatkunut rankaisemattomuuden kierre saadaan loppumaan", Luther toteaa.

Israel ja Palestiina ihmisoikeudetoikeus ja rikoskonflikti IsraelPalestiina Amnesty International

Lue myös

Mielenosoittajia jonossa Palestiinan lippujen kera

Palestiinalaiskylän rauhanaktivistit uhmaavat miehitystä

Beit Ummarissa on tapahtunut paljon väkivaltaisia yhteenottoja palestiinalaisten ja israelilaisten välillä. Se on kuitenkin myös paikka, joka antaa toivoa konfliktin päättymisestä, kirjoittaa alueen tapahtumia tutkinut Miika Malinen. Paikallinen aktivisti Ali Abu Awwad uskoo, että ainoa tapa rikkoa vihan kierre on puhua toiselle osapuolelle.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
Italia langettaa nyt jopa miljoonan euron sakot Välimeren pelastusaluksille – YK:n pakolaisjärjestö huolissaan päätöksestä