Amnesty: Opposition häirintä kiihtynyt Venäjällä vaalien alla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Opposition häirintä kiihtynyt Venäjällä vaalien alla

Venäjällä pidetään sunnuntaina presidentinvaalit. Monissa kaupungeissa esimerkiksi mielenosoitusten järjestäminen on kielletty toistuvasti.

Kremlin palatsi Moskovassa Venäjällä

Kremlin linnoitus on Venäjän presidentin virka-asunto Moskovassa. Kuva: Garrett Ziegler / CC BY-NC-ND 2.0.

Venäjän viranomaiset ovat rikkoneet toistuvasti poliittisten aktivistien oikeuksia ja muun muassa pidättäneet oppositiovaikuttajia presidentinvaalien alla, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Venäjällä järjestetään sunnuntaina presidentinvaalit. Ehdokkaita on yhteensä kahdeksan, mutta istuvan presidentin Vladimir Putinin voittoa pidetään selvänä. Voitto toisi Putinille neljännen kauden Venäjän presidenttinä.

Venäjä on estänyt tärkeimmän oppositiohahmon Aleksei Navalnyin osallistumisen vaaleihin. Hän on kehottanut äänestäjiä boikotoimaan vaaleja.

Amnestyn mukaan boikotointia ajavia aktivisteja vastaan on tehty useita iskuja ja heitä on pidätetty umpimähkäisesti.

”Kremlin agenda on päivänselvä. Vaaleja boikotoivien aktivistien toiminta estetään presidentinvaalien viimeisten kampanjapäivien aikana. Venäjän viranomaiset käyttävät monia keinoja, mutta yleisin menettely on sulkea toisinajattelijat kaltereiden taakse”, toteaa Amnestyn Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston apulaisjohtaja Denis Krivosheev tiedotteessa.

Myös oppositiovaikuttajia on syytetty poliittisista rikkeistä ja pidätetty. Esimerkiksi Moskovassa ja Pietarissa mielenosoitusten järjestäminen on kielletty toistuvasti ja sekä niiden järjestämisestä että niihin osallistumisesta on määrätty rangaistuksia. Kymmeniä on pidätetty.

Järjestö vaatii poliittisten aktivistien välitöntä vapauttamista.

Putinin odotetaan voittavan vaalit noin 70 prosentin osuudella äänistä. Osallistumisprosentti saattaa kuitenkin asiantuntijoiden mukaan jäädä alhaiseksi.

Lisää uusi kommentti