Uutiset Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa

Amnesty: Lähes kaikki presidenttiehdokkaat muuttaisivat translakia

Amnesty kysyi presidenttiehdokkailta muun muassa translaista ja turvapaikkapolitiikasta.
Suomen lippu
Presidentinvaaliehdokkaat ovat melko samanmielisiä ihmisoikeuskysymyksistä. (Kuva: Timo Guflger / CC BY-NC-ND 2.0)

Kaikki presidenttiehdokkaat Laura Huhtasaarta (ps) lukuun ottamatta kannattavat translain muuttamista niin, että se kunnioittaa transihmisten itsemääräämisoikeutta ja turvaa heidän ihmisoikeuksiensa toteutumisen.

Asia selviää ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin ehdokkaille tekemästä kyselystä, jossa selvitettiin ehdokkaiden suhtautumista myös muun muassa turvapaikkapolitiikkaan, naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja ihmisoikeuspuolustajiin.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään kampanjoineet translain muuttamisen puolesta, sillä tällä hetkellä henkilötunnukseensa sukupuolimerkinnän muutosta hakevan henkilön on suostuttava sterilisaatioon, esitettävä lääketieteellinen selvitys identiteetistään ja oltava täysi-ikäinen.

Esimerkiksi Tuula Haataisen (sd) mukaan lainsäädännön vaatimukselle sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömyydestä ei ole mitään asiallista perustetta.

”Se on historiallinen jäänne, joka on ristiriidassa Suomen ihmisoikeussitoumusten kanssa ja tulee poistaa. Suomen tulee säätää sukupuolen itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki”, hän sanoo kyselyssä.

Huhtasaari puolestaan jätti vastaamatta kysymykseen, koska piti kysymyksenasettelua ongelmallisena.

Enemmän mielipide-eroja ehdokkaiden välillä herätti kysymys siitä, pitäisikö turvapaikanhakijoiden palautukset Afganistaniin keskeyttää, kunnes palautusten turvallisuudesta voidaan varmistua. Keskustan Matti Vanhanen, valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen sekä Huhtasaari vastasivat ei. Valitsijayhdistyksen Sauli Niinistö jätti vastaamatta, muut vastasivat kyllä.

”Palautuskiellon sijasta pitää keskustella turvapaikkakriteerien muuttamisesta, jos muutoksia nykyiseen linjaan halutaan”, Vanhanen perusteli.

Presidenttiehdokkailta kysyttiin myös, edistäisivätkö he vihapuheesta vapaata yhteiskunnallista keskustelua, tukisivatko he ihmisoikeuspuolustajia ja pitäisikö raiskauksen määritelmää heidän mukaansa muuttaa siten, että suostumuksen puute tulisi määritelmän keskiöön.

Huhtasaari jätti vastaamatta kahteen ensimmäiseen kysymykseen ja vastasi viimeiseen ei. Muut ehdokkaat vastasivat kyllä.

Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa ihmisoikeudetgenderseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkapolitiikkademokratia Aasia ja Tyynenmeren alueSuomi Amnesty International

Lue myös

Mielenosoittaja pitelee It's a dress, not a yes -kylttiä

Seksi ilman suostumusta on raiskaus – miksi vain yhdeksän Euroopan valtiota myöntää tämän?

Arviolta yhdeksän miljoonaa naista EU:ssa on raiskattu 15 vuotta täytettyään. Määrä on järkyttävä. Yhtä hälyttävä on tieto siitä, että vain harvat eurooppalaiset valtiot suhtautuvat raiskaukseen sen vaatimalla vakavuudella – sekä lainsäädännössä että käytännössä, kirjoittaa Amnestyn tutkija Anna Błuś.
Suomen lippu

Ihmisoikeusliitto: Suomen pitää tutkia vähemmistöihin kohdistuneet historialliset vääryydet

Historian vääryyksillä on yhteys myös tämän päivän rakenteelliseen syrjintään, todettiin eilen järjestetyssä  Ihmisoikeusliiton kevätseminaarissa.
Käsiraudoista vapautuvat kädet

Pakkoavioliittojen kriminalisoimista vaativa vetoomus luovutettiin oikeusministerille

Lähes 5 500 ihmistä allekirjoitti Ihmisoikeusliiton vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomelta rikoslain muuttamista ja pakkoavioliittojen kriminalisointia. Tällä hetkellä lainsäädäntö ei kata kaikkia pakkoavioliiton muotoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.