Amnesty julkisti uusia kuvia Pohjois-Korean vankileireistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty julkisti uusia kuvia Pohjois-Korean vankileireistä

Vangit pakotettiin kaivamaan omat hautansa, kertoo entinen vartija.

Satelliittikuva Pohjois-Korean leiri numero 16:sta. (Kuva: Amnesty International / Digital Globe 2013)

Toinen Pohjois-Korean kahdesta suurimmasta vankileiristä näyttää laajentuneen, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön tänään julkistamat uudet satelliittikuvat paljastavat muun muassa uusia asuinkeskittymiä ja laajentuneita tuotantolaitoksia.

Amnesty kuvasi kuluvan vuoden toukokuussa leirejä numero 15 ja 16. Numero 16 on noin 560 neliökilometrin laajuinen, ja siellä elää vuoden 2011 arvion mukaan noin 20 000 vankia. Uusien satelliittikuvien mukaan asukasmäärä on hieman kasvanut ja alueelle on ilmestynyt uusia asuinrakennuksia. Myös teollisuusalue on laajenemassa, Amnesty arvioi.

Leirin numero 15 kuvat puolestaan osoittavat, että asuinrakennuksia on purettu ja asukasmäärä saattaa olla vähenemässä aiemmin arvioidusta 50 000:sta. Amnestyn mukaan leirin asukkaiden kohtaloa ei kuitenkaan ole pystytty varmistamaan.

Järjestö julkaisi samaan aikaan myös raportin, jossa haastatellaan leirillä numero 16 työskennellyttä entistä vanginvartijaa. Herra Leeksi kutsuttu vartija työskenteli leirissä 1980-luvulta 1990-luvun puoliväliin asti. Leen mukaan teloitettavat vangit pakotettiin kaivamaan omat hautansa ja tapettiin niskaan kohdistuneella vasaraniskulla. Naisia raiskattiin ja tapettiin.

Pohjois-Korean vankileireiltä on pitkään kantautunut tietoja vakavista ihmisoikeusloukkauksista. YK asetti maaliskuussa 2013 tutkijakomission selvittämään maan ihmisoikeustilannetta. Komissiolla on vuoden mittainen mandaatti. Ryhmä kertoi syksyllä, että leireillä on tapahtunut "sanoinkuvaamattomia julmuuksia".

Lisää uusi kommentti