Uutiset Syyrian konflikti

Amnesty: Jopa 13 000 hirtetty syyrialaisvankilassa

Saydnayan vankilassa tapahtuneet hirttämiset on luokiteltaviksi sotarikoksiksi sekä rikoksiksi ihmisyyttä vastaan, järjestö sanoo.
(Kuva: Nic McPhee / CC BY-SA 2.0)

Syyrian Saydnayan sotilasvankilassa on hirtetty viiden vuoden aikana tuhansia ihmisiä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään ilmestyneessä raportissaan. Toiminta jatkuu sen mukaan todennäköisesti edelleen.

Raporttia varten haastateltiin joulukuun 2015 ja joulukuun 2016 välillä 84:ää silminnäkijää, kuten Saydnayan vartijoita ja virkailijoita, vankeja, tuomareita ja lakimiehiä sekä syyrialaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita.

Sen mukaan Damaskoksen lähellä sijaitsevassa Saydnayan vankilassa hirtettiin vuosina 2011–2015 jopa 50 ihmistä kerralla, usein salaa keskellä yötä. Yhteensä uhrien määrä asettuu todennäköisesti 5 336:n ja 13 540:n välille, raportissa arvioidaan.

Ruumiit laitettiin joukkohautoihin eikä omaisille kerrottu tapahtuneesta. Suurin osa tapetuista on ollut hallituksen vastustajiksi epäiltyjä siviilejä, joista kukaan ei saanut kunnollista oikeudenkäyntiä.

Osa vangeista on myös menehtynyt kidutuksen sekä ruuan, veden ja lääkkeiden puutteen vuoksi. Eloonjääneet kertoivat myös joutuneensa raiskatuksi tai joutuneensa itse raiskaamaan muita. Vankilassa on käytössä oma sääntöjärjestelmänsä, jossa pelkästään vartijoita kohti katsomisesta voidaan rangaista kuolemalla, raportissa kerrotaan.

Käytännöt ovat hallituksen sallimia, ja ne on luokiteltavissa sotarikoksiksi ja rikoksiksi ihmisyyttä vastaan, Amnesty muistuttaa.

"YK:n on välittömästi aloitettava tutkimukset Saydnayassa tapahtuneista rikoksista ja vaadittava riippumattomien tarkkailijoiden pääsyä kaikkiin pidätyskeskuksiin", sanoo Lynn Maalouf, Amnesty Internationalin Beirutin aluetoimiston apulaistutkimuspäällikkö järjestön tiedotteessa.

TÄSMENNYS 7.2. Juttuun tarkennettu arviota hirtettyjen määrästä. Alkuperäisessaä jutussa mainittiin vain luku 13 000, mutta raportin mukaan hirtettyjen määrä on todennäköisesti jotakin 5 336:n ja 13 540:n välillä.

Syyrian konflikti ihmisoikeudetlakioikeus ja rikoskonflikti Syyria Amnesty-lehti

Lue myös

Avustustyöntekijä venyttää pakolaistytön jalkaa Libanonissa

Selvitys: Vammaiset lapset jäävät ilman hoitoa Syyriassa

Avustusjärjestön tekemän kyselyn mukaan suurin osa Syyrian vammaisista lapsista ei saa esimerkiksi tarvitsemiaan neuvontapalveluita tai apuvälineitä.
Talojen raunioita

Siviilit uhrattiin Syyrian Raqqassa

Yhdysvaltain johtama liittouma hääti Isisin viime vuonna Raqqasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntijoiden mukaan se maksoi liian paljon siviileille.
Za'atarin pakolaisleiri Jordaniassa

Sotaa syyrialaisilla

Syyrian sota on ennen kaikkea sotaa, jota muut maat ja niiden tukemat aseelliset ryhmät käyvät syyrialaisilla. Maasta käytävä geopoliittinen saaliinjako on äärimmäisen kyynistä ja tuhoisaa, kirjoittaa Hannu Reime.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.