Uutiset Syyrian konflikti

Amnesty: Jopa 13 000 hirtetty syyrialaisvankilassa

Saydnayan vankilassa tapahtuneet hirttämiset on luokiteltaviksi sotarikoksiksi sekä rikoksiksi ihmisyyttä vastaan, järjestö sanoo.
(Kuva: Nic McPhee / CC BY-SA 2.0)

Syyrian Saydnayan sotilasvankilassa on hirtetty viiden vuoden aikana tuhansia ihmisiä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään ilmestyneessä raportissaan. Toiminta jatkuu sen mukaan todennäköisesti edelleen.

Raporttia varten haastateltiin joulukuun 2015 ja joulukuun 2016 välillä 84:ää silminnäkijää, kuten Saydnayan vartijoita ja virkailijoita, vankeja, tuomareita ja lakimiehiä sekä syyrialaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita.

Sen mukaan Damaskoksen lähellä sijaitsevassa Saydnayan vankilassa hirtettiin vuosina 2011–2015 jopa 50 ihmistä kerralla, usein salaa keskellä yötä. Yhteensä uhrien määrä asettuu todennäköisesti 5 336:n ja 13 540:n välille, raportissa arvioidaan.

Ruumiit laitettiin joukkohautoihin eikä omaisille kerrottu tapahtuneesta. Suurin osa tapetuista on ollut hallituksen vastustajiksi epäiltyjä siviilejä, joista kukaan ei saanut kunnollista oikeudenkäyntiä.

Osa vangeista on myös menehtynyt kidutuksen sekä ruuan, veden ja lääkkeiden puutteen vuoksi. Eloonjääneet kertoivat myös joutuneensa raiskatuksi tai joutuneensa itse raiskaamaan muita. Vankilassa on käytössä oma sääntöjärjestelmänsä, jossa pelkästään vartijoita kohti katsomisesta voidaan rangaista kuolemalla, raportissa kerrotaan.

Käytännöt ovat hallituksen sallimia, ja ne on luokiteltavissa sotarikoksiksi ja rikoksiksi ihmisyyttä vastaan, Amnesty muistuttaa.

"YK:n on välittömästi aloitettava tutkimukset Saydnayassa tapahtuneista rikoksista ja vaadittava riippumattomien tarkkailijoiden pääsyä kaikkiin pidätyskeskuksiin", sanoo Lynn Maalouf, Amnesty Internationalin Beirutin aluetoimiston apulaistutkimuspäällikkö järjestön tiedotteessa.

TÄSMENNYS 7.2. Juttuun tarkennettu arviota hirtettyjen määrästä. Alkuperäisessaä jutussa mainittiin vain luku 13 000, mutta raportin mukaan hirtettyjen määrä on todennäköisesti jotakin 5 336:n ja 13 540:n välillä.

Syyrian konflikti ihmisoikeudetlakioikeus ja rikoskonflikti Syyria Amnesty-lehti

Lue myös

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja koronavirusepidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.