Amnesty: Jopa 13 000 hirtetty syyrialaisvankilassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Jopa 13 000 hirtetty syyrialaisvankilassa

Saydnayan vankilassa tapahtuneet hirttämiset on luokiteltaviksi sotarikoksiksi sekä rikoksiksi ihmisyyttä vastaan, järjestö sanoo.

(Kuva: Nic McPhee / CC BY-SA 2.0)

Syyrian Saydnayan sotilasvankilassa on hirtetty viiden vuoden aikana tuhansia ihmisiä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään ilmestyneessä raportissaan. Toiminta jatkuu sen mukaan todennäköisesti edelleen.

Raporttia varten haastateltiin joulukuun 2015 ja joulukuun 2016 välillä 84:ää silminnäkijää, kuten Saydnayan vartijoita ja virkailijoita, vankeja, tuomareita ja lakimiehiä sekä syyrialaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita.

Sen mukaan Damaskoksen lähellä sijaitsevassa Saydnayan vankilassa hirtettiin vuosina 2011–2015 jopa 50 ihmistä kerralla, usein salaa keskellä yötä. Yhteensä uhrien määrä asettuu todennäköisesti 5 336:n ja 13 540:n välille, raportissa arvioidaan.

Ruumiit laitettiin joukkohautoihin eikä omaisille kerrottu tapahtuneesta. Suurin osa tapetuista on ollut hallituksen vastustajiksi epäiltyjä siviilejä, joista kukaan ei saanut kunnollista oikeudenkäyntiä.

Osa vangeista on myös menehtynyt kidutuksen sekä ruuan, veden ja lääkkeiden puutteen vuoksi. Eloonjääneet kertoivat myös joutuneensa raiskatuksi tai joutuneensa itse raiskaamaan muita. Vankilassa on käytössä oma sääntöjärjestelmänsä, jossa pelkästään vartijoita kohti katsomisesta voidaan rangaista kuolemalla, raportissa kerrotaan.

Käytännöt ovat hallituksen sallimia, ja ne on luokiteltavissa sotarikoksiksi ja rikoksiksi ihmisyyttä vastaan, Amnesty muistuttaa.

"YK:n on välittömästi aloitettava tutkimukset Saydnayassa tapahtuneista rikoksista ja vaadittava riippumattomien tarkkailijoiden pääsyä kaikkiin pidätyskeskuksiin", sanoo Lynn Maalouf, Amnesty Internationalin Beirutin aluetoimiston apulaistutkimuspäällikkö järjestön tiedotteessa.

TÄSMENNYS 7.2. Juttuun tarkennettu arviota hirtettyjen määrästä. Alkuperäisessaä jutussa mainittiin vain luku 13 000, mutta raportin mukaan hirtettyjen määrä on todennäköisesti jotakin 5 336:n ja 13 540:n välillä.

Lisää uusi kommentti