Uutiset Ukrainan konflikti

Amnesty: Itä-Ukrainan hirmutekoja paisuteltu

Molemmat osapuolet ovat syyllistyneet julmuuksiin, mutta eivät siinä mittakaavassa kuin Venäjän media on antanut ymmärtää, ihmisoikeusjärjestö sanoo.
(Kuva: Chris Jones / cc 2.0)

Itä-Ukrainassa on löydettävissä todisteita konfliktin molempien osapuolten tekemisistä teloitustyylisistä ja harkituista tapoista, mutta ei siinä mittakaavassa kuin Venäjän media ja viranomaiset ovat antaneet ymmärtää, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön tutkijat haastattelivat tänään ilmestynyttä raporttiaan varten ihmisoikeusloukkausten uhreja ja näiden omaisia, silminnäkijöitä, Luhanskin ja Donetskin paikallisviranomaisia, sairaanhoitohenkilökuntaa ja taistelijoita. Painavia todisteita joukkohaudoista tai -murhista ei löytynyt, mutta tapaukset on tutkittava, se sanoo.

"Ei ole epäilystäkään, etteivätkö sekä Venäjä-mieliset separatistit että Ukrainan hallitusta tukevat joukot olisi syyllistyneet summittaisiin tappoihin ja muihin hirmutekoihin Itä-Ukrainassa, mutta on vaikea hahmottaa näiden tekojen mittakaavaa. On hyvin todennäköistä, etteivät kaikki teot ole vielä paljastuneet, ja että osa on tarkoituksella jätetty kirjaamatta. On myös selvää, että etenkin Venäjän mediassa raportit hirmuteoista ovat osittain voimakkaasti liioiteltuja", sanoo Amnestyn Euroopan ja Keski-Aasian aluejohtaja John Dalhuisen.

Venäläismedia on kertonut muun muassa Donetskin alueelta löytyneistä joukkohaudoista, joista olisi löytynyt jopa yli 400 ruumista. Amnestyn delegaatio vieraili alueella ja löysi todisteita siitä, että Ukrainan hallinnon puolella olevat joukot olisivat syyllistyneet neljän miehen laittomaan teloitukseen.

Järjestö on kuullut myös Venäjä-mielisten separatistien tekemistä tapoista, ja se löysi painavia todisteita kahden pidätetyn tapoista Luhanskin alueella.

Amnestyn mukaan osa sen tutkimista tapoista on sotarikoksia.

Ukrainan konflikti ihmisoikeudetmediakonflikti UkrainaVenäjä Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset