Amnesty: Itä-Ukrainan hirmutekoja paisuteltu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Itä-Ukrainan hirmutekoja paisuteltu

Molemmat osapuolet ovat syyllistyneet julmuuksiin, mutta eivät siinä mittakaavassa kuin Venäjän media on antanut ymmärtää, ihmisoikeusjärjestö sanoo.

Itä-Ukrainassa on löydettävissä todisteita konfliktin molempien osapuolten tekemisistä teloitustyylisistä ja harkituista tapoista, mutta ei siinä mittakaavassa kuin Venäjän media ja viranomaiset ovat antaneet ymmärtää, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön tutkijat haastattelivat tänään ilmestynyttä raporttiaan varten ihmisoikeusloukkausten uhreja ja näiden omaisia, silminnäkijöitä, Luhanskin ja Donetskin paikallisviranomaisia, sairaanhoitohenkilökuntaa ja taistelijoita. Painavia todisteita joukkohaudoista tai -murhista ei löytynyt, mutta tapaukset on tutkittava, se sanoo.

"Ei ole epäilystäkään, etteivätkö sekä Venäjä-mieliset separatistit että Ukrainan hallitusta tukevat joukot olisi syyllistyneet summittaisiin tappoihin ja muihin hirmutekoihin Itä-Ukrainassa, mutta on vaikea hahmottaa näiden tekojen mittakaavaa. On hyvin todennäköistä, etteivät kaikki teot ole vielä paljastuneet, ja että osa on tarkoituksella jätetty kirjaamatta. On myös selvää, että etenkin Venäjän mediassa raportit hirmuteoista ovat osittain voimakkaasti liioiteltuja", sanoo Amnestyn Euroopan ja Keski-Aasian aluejohtaja John Dalhuisen.

Venäläismedia on kertonut muun muassa Donetskin alueelta löytyneistä joukkohaudoista, joista olisi löytynyt jopa yli 400 ruumista. Amnestyn delegaatio vieraili alueella ja löysi todisteita siitä, että Ukrainan hallinnon puolella olevat joukot olisivat syyllistyneet neljän miehen laittomaan teloitukseen.

Järjestö on kuullut myös Venäjä-mielisten separatistien tekemistä tapoista, ja se löysi painavia todisteita kahden pidätetyn tapoista Luhanskin alueella.

Amnestyn mukaan osa sen tutkimista tapoista on sotarikoksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia