Amnesty: Ihmisoikeuspuolustajia uhataan yhä enemmän – tila kapenee myös Suomessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Ihmisoikeuspuolustajia uhataan yhä enemmän – tila kapenee myös Suomessa

Viime vuonna maailmassa tapettiin lähes kaksi kertaa enemmän ihmisoikeuspuolustajia kuin sitä edellisenä. Amnesty on aloittamassa uuden kampanjan heidän suojelemisekseen.

Picture of Chelsea Manning

Amnestyn raportissa mainitaan muun muassa yhdysvaltalainen sotilas Chelsea Manning, joka on tuomittu salaisiksi luokiteltujen tietojen vuotamisesta. Manning vapautuu tänään vankilasta Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman armahdettua tämän. Kuva: Francis Mariani / CC BY-NC-ND 2.0.

Ihmisoikeuksien puolustamisesta on tullut yhä vaarallisempaa. Aktivisteja tapetaan yhä enemmän, ja heitä vastaan käydään myös esimerkiksi uuden teknologian keinoin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön tuoreen raportin mukaan viime vuonna 22 maassa tapettiin yhteensä 281 ihmisoikeuspuolustajaa, mikä on noin 80 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. 68 maassa ihmisoikeuspuolustajia vangittiin tai pidätettiin ja 94 maassa heitä uhkailtiin tai heitä vastaan hyökättiin.

Raportin mukaan sekä hallitukset, aseelliset ryhmät, yritykset että muut vallankäyttäjät hyökkäävät yhä voimakkaammin ihmisoikeuspuolustajia vastaan. Tappamisen ja katoamisten lisäksi käytetään muitakin keinoja: massavalvontaa, uutta teknologiaa ja lainsäädäntöä. Ihmisoikeuksien puolustajia kohtaan pyritään myös herättämään avointa vihamielisyyttä kuvaamalla aktivisteja terroristeiksi tai ulkomaisiksi agenteiksi.

Esimerkiksi Bahrainin hallitus käyttää vakoiluohjelmia karkotettujen aktivistien seuraamiseksi, Isossa-Britanniassa poliisi on seurannut toimittajia paljastaakseen näiden lähteet ja Meksikossa ja Venäjällä trolliverkostot levittävät väärää tietoa mustamaalatakseen esimerkiksi toimittajia, raportissa kerrotaan.

Suomen Amnesty mukaan ihmisoikeuspuolustajien tila kapenee myös Suomessa.

"Avoimesti meidän kaikkien oikeuksia puolustavia ihmisiä yritetään vaientaa muun muassa vihapuheen ja uhkailun avulla. Vaatii rohkeutta puolustaa ihmisoikeuksia aikana, jolloin niitä yritetään kaventaa", sanoo Anu Tuukkanen, Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeuspuolustajatyön asiantuntija tiedotteessa.

Amnesty käynnisti eilen uuden kampanjan ihmisoikeuspuolustajien suojelemiseksi. Se vaatii maita noudattamaan YK:n vuonna 1998 hyväksymää ihmisoikeuspuolustajien julistusta, jossa kehotetaan valtioita tunnistamaan ihmisoikeuspuolustajien avainrooli ja suojelemaan näitä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia